Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nárok na dovolenou?

Od: andreak odpovědí: 15 změna:
Zdravím, mám dotaz. 1.11. jsem nastoupila na HPP, jsem ve 2mes. zkušební době. Pracovní doba 37,5hod/týdně. Dle ZP se od 1.1.21 upravovala dovolená a to že zaměstnanec už nemusí odpracovat 60dni, aby měl nárok na dovolenou. Dle kalkulačky na netu mi vyšla část dovolené, a to 26hod po 7odpracovanych týdnech, počítala jsem od 1.11. do 19.12. - 7tydnu. Chtěla jsem si vybrat dva dny dovolené mezi svátky, kvůli tomu, že nemám hlídání, ale zaměstnavatel tvrdí, že nemám nárok. Jak to tedy je? Mám nebo nemám nárok na část dovolené? Děkuji za odpověď.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

antls
hodnocení

3x
Je to na domluvě. Pokud vám ji nedá, tak vám ji nedá. Stojí vám za to v té práci pracovat? Jednou jsme měli kluka, který odešel hned druhy den, protože nedostal slibování mobilní tarif, který byl v inzerátu.
Já zase pro změnu rád pracuji/pracoval přes vánoční svátky - Silvestr (27-31.12), protože nemusím s nikým volat, nikomu se povídat co dělám a proste si dělám svou práci a hlavně me nikdo neruší, kdyz nikdo není v práci.
andreak
hodnocení

Jde mi jen o Štědrý den a jeden den mezi svátky. Navíc tam teď stejně není co dělat. Kvůli dětem - hlídání. To je snad taky v ZP, že by měl matkám zaměstnavatel vycházet vstříc. No nic, uvidíme, snad se ještě poleví. Děkuji všem za odpovědi.
eman
Mohu se zeptat v jakém oboru pracujete, že musíte do práce na Štědrý den i přesto že není co dělat?
andreak
hodnocení

Pokojská...
lee*
Ajo, vy jste z těch co si myslí, že jako matka máte nárok... na prázdniny, vánoce, velikonoce... a bezdětné na vánoční volno nemají nárok? Mají mít volno někdy v březnu a v listopadu, kdy jej maminy nechtějí. Tak jste si to dítě měla udělat s někým, s kým by se z vás nestala samoživitelka. Za Vaši blbou volbu partnera snad neponesou následky kolegyně. Zklamu vás. Zákoník práce v tomto ohledu matky opravdu nijak neprotěžuje. Nikdo vám nebrání najít si práci v kanceláři od pondělí do pátku víkendy svátky volno.
Znovu - vznikl vám nárok na čerpání dovolené v počtu XY hodin, ale kdy si je vyberete rozhodne zaměstnavatel.

id
hodnocení

2x

Ať máte nárok nebo ne je jedno. Termín dodolené určuje zaměstnavatel.

lee*
hodnocení

2x
Podle mě špatně chápete slovo nárok. Nárok na dovolenou = počet hodin které můžete čerpat s ohledem na odpracovanou dobu.
O termínu čerpání dovolené ale rozhoduje zamestnavatel.
Tedy je sice možné, že vám vznikl nárok na počet XY hodin dovolené, ale neznamená to, že ji budete čerpat v termínu, který si vy určíte.

tabletka*
hodnocení

2x

Zkuste to ještě vyjednat, třeba váš zaměstnavatel nepostřehl změny v zákoně. A když ho slušně ujistíte, že se vám v práci moc líbí, ale ty vánoce letos blbě vyšly...pokud vás v ty dny v práci může postrádat bez újmy provozu, mohl a měl by vám tu dovolenou napsat. Na druhou stranu, je to jeho právo určit dovolenou a pokud se vám jinak práce líbí, vydržte letos a hlavně nemávejte argumentem, jak " podle ZP mám právo", to naštve i svatého.

hodnocení

2x

Jednejte chytře. Vykřikovat, že "mám nárok" většinou uvede šéfa do kapalného stavu. A nedomůžete se ničeho.

Takže ano, v práci se mi líbí, jsem spokojená, ale, jak víte, jsem samoživitelka, ne vlastní vinou, partner, mizera, zmizel kdesi v dáli, i když jsem zgruntu hodná ženská ani kuřeti bych neublížila, ale rodiče ty rozcapené vnuky hlídat nechtějí, jsem na to sama, není to sranda...Protože jste ale v nové práci měsíc, moc si opravdu vyskakovat nemůžete. Záleží na šéfovi, jak to posoudí. Nebuďte moc arogantní, abyste po novém roce mohla ve firmě pracovat dál. Dneska stačí málo a je hotovo. To mějte stále na paměti. Jaga.

andreak
hodnocení

Ano, to mě napadlo... Taky jsem to tak zkoušela, ale nějak bezúspěšně. Tak snad poleví. :) děkuji za odpověď. Hezky den

hodnocení

2x

@andreak - Tak snad je to nárok na část dovolené za letošní rok ne? Tak do konce roku bych měla mít nárok si ji vybrat.
To nesmíte v zákonech hledat jen co se vám hodí: Že termín dovolené určuje zaměstnavatel už řečeno bylo,jen doplním k těm nárokům:

ZP § 218

(1) Čerpání dovolené podle § 211 je zaměstnavatel povinen zaměstnanci určit tak, aby dovolenou vyčerpal v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo, ledaže v tom zaměstnavateli brání překážky v práci na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody.

(3) Nemůže-li být dovolená vyčerpána podle odstavce 1 nebo byla-li její část převedena podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen určit ji zaměstnanci tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku, není-li v odstavci 5 stanoveno jinak.

Ty důvody si pravděpodobně obhájit dovede a čerpání letošních dvou dnů vám klidně může určit na listopad 2022.

id
hodnocení

1x

Tak již po několikáté. Nárok na konkrétní den nemáte, na slovo nárok úplně zapomeňte a nikdy ho před vedením nevyslovujte.

Pokud chcete si pracovní pozici udržet a nebudete mít dovolenou, tak vezmete děti s sebou do práce. Dle vás není co dělat, v jednom pokojíku si pohrají, vy sem tam můžete dohlédnout na ně. Není to tak dávno co Štedrý den byl normálně pracovní den a všechno jsme zvládli. Tak proč ne vy?

andreak
hodnocení

Tak snad je to nárok na část dovolené za letošní rok ne? Tak do konce roku bych měla mít nárok si ji vybrat...

Nárok to sice je, ale dovolenou vám zaměstnavatel dát nemusí. Může vám ji dát třeba až v lednu. Vy to bohužel neovlivníte.

andreak
hodnocení

No teda...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]