Nejste přihlášen/a.
Zkuste to ještě vyjednat, třeba váš zaměstnavatel nepostřehl změny v zákoně. A když ho slušně ujistíte, že se vám v práci moc líbí, ale ty vánoce letos blbě vyšly...pokud vás v ty dny v práci může postrádat bez újmy provozu, mohl a měl by vám tu dovolenou napsat. Na druhou stranu, je to jeho právo určit dovolenou a pokud se vám jinak práce líbí, vydržte letos a hlavně nemávejte argumentem, jak " podle ZP mám právo", to naštve i svatého.
Jednejte chytře. Vykřikovat, že "mám nárok" většinou uvede šéfa do kapalného stavu. A nedomůžete se ničeho.
Takže ano, v práci se mi líbí, jsem spokojená, ale, jak víte, jsem samoživitelka, ne vlastní vinou, partner, mizera, zmizel kdesi v dáli, i když jsem zgruntu hodná ženská ani kuřeti bych neublížila, ale rodiče ty rozcapené vnuky hlídat nechtějí, jsem na to sama, není to sranda...Protože jste ale v nové práci měsíc, moc si opravdu vyskakovat nemůžete. Záleží na šéfovi, jak to posoudí. Nebuďte moc arogantní, abyste po novém roce mohla ve firmě pracovat dál. Dneska stačí málo a je hotovo. To mějte stále na paměti. Jaga.
@andreak - Tak snad je to nárok na část dovolené za letošní rok ne? Tak do konce roku bych měla mít nárok si ji vybrat.
To nesmíte v zákonech hledat jen co se vám hodí: Že termín dovolené určuje zaměstnavatel už řečeno bylo,jen doplním k těm nárokům:
ZP § 218
(1) Čerpání dovolené podle § 211 je zaměstnavatel povinen zaměstnanci určit tak, aby dovolenou vyčerpal v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo, ledaže v tom zaměstnavateli brání překážky v práci na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody.
(3) Nemůže-li být dovolená vyčerpána podle odstavce 1 nebo byla-li její část převedena podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen určit ji zaměstnanci tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku, není-li v odstavci 5 stanoveno jinak.
Ty důvody si pravděpodobně obhájit dovede a čerpání letošních dvou dnů vám klidně může určit na listopad 2022.
Tak již po několikáté. Nárok na konkrétní den nemáte, na slovo nárok úplně zapomeňte a nikdy ho před vedením nevyslovujte.
Pokud chcete si pracovní pozici udržet a nebudete mít dovolenou, tak vezmete děti s sebou do práce. Dle vás není co dělat, v jednom pokojíku si pohrají, vy sem tam můžete dohlédnout na ně. Není to tak dávno co Štedrý den byl normálně pracovní den a všechno jsme zvládli. Tak proč ne vy?
Nárok to sice je, ale dovolenou vám zaměstnavatel dát nemusí. Může vám ji dát třeba až v lednu. Vy to bohužel neovlivníte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.