Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde vzít extra peníze po zdražení hypotéky?

Od: ajano odpovědí: 36 změna:

Je to tady, i mě končí fixační období a od nového roku budu platit o 3 tisíce měsíčně víc. Toto zdražení čekám už zhruba půl roku a snažím se šetřit, ale ty 3 tisíce ne a ne ušetřit. Mám výplatu 25k, hypotéku platím 12,5k. Budu platit 15k. Měsíčně utratím právě 11-12,5tisíce.

3k energie, 1k nafta, 1k prumerne pojisteni auto, 5k jidlo, 1k nečekané výdaje - nová nabíječka, oprava pračky atd. Celkem 11 tisíc. Když si nic nekoupím. Nedej bože, když začneme chodit do práce a po práci na pivo.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nella
hodnocení

10x
Tak já vidím první problém už v té původní hypotéce a tom, že jste šel do šílenství takto napjatého rozpočtu. Když se vám rozbije pračka, lednice, bojler, kotel nebo budete muset koupit nové auto kde vezmete těch 10, 30 nebo 50 tisíc? Nebo víc?
Kdysi jsem pracovala s lidmi co měli zájem o hypotéky a fakt nechápu, jak někdo mohl chtít hypotéku jen proto, že projde, nehledě na to, jaká bude realita. Co když si zlomíte nohu a budete doma na 60% platu? Sorry, ale tomuhle fakt nerozumím. Žít tak, že sebemenší výpadek příjmu mě může existenčně ohrozit.
Jediná ráda je najít si jinou, lépe placenou práci a nebo brigádu.
ajano
hodnocení

V té době jsem měl přítelkyni a měli jsme jeden plat navíc.

Nemáte plat přítelkyně, buď si musíte najít další ženskou nebo další práci - ale uznávám, že to je dilema ;)

spu
hodnocení

5x

Auto prodat na pivo nechodit . Jste li sám- sama najít si partnetra-ku. Pohledat druhou práci.

ajano
hodnocení

Auto potřebuji, bydlím na vesnici kde jezdi jeden bus za dopoledne.
id

Chápu to tak, že nyní nechodíte do prác, tak na co potřebujete tisícovku na naftu? Vy platíte 12 tis pojistku auta /rok?

A proč ne 12000,já platím 18.
krtek6

tak prodej to auto co máš a kup si lidový...pokud platíš takový prachy za pojistku nebude to zrovna levný auto...prodej..kup fabii...tam máš pojistku za 2k na rok...

tomaso
Jsou i lidé, co mají havarijní pojistku...
krtek6

no...tak už ji mít nebude...to je jenoduchý...chtěl hledat úspory...tady je má*nevi*

jenda22

18000 ročně za pojistku... Blahopřeji. Pojišťovny takových naivků potřebují více.

hodnocení

4x

Přiznávám, že jsem už 2x refixoval hypo - a když to šlo, tak na max možnou dobu ... aktuálně mám ještě 6 let fixace s RPSN 2,25, což na danou dobu byla spíše vyšší sazba. Nicméně od začátku jsem chtěl hypo na 30 let, abych nemusel živořit nebo hledal ošuntělé hadry pro své děti.

Vaše splátka hraničí s podvodným sjednáním - opravdu jste získal hypo, když splátka činí 50% příjmů v dané výši? Nebo se vám příjem snížil? ...

V každém případě to chce komunikovat s bankou - raději ustoupí s platícím klientem než by řešila exekuce. Zkuste dohodu - prodloužení hypo s nižší splátkou. Dohodou znamená bez pokut !

hodnocení

2x
Najděte si lépe placenou práci. Nedokážu si představit při výdělku 25 tisíc platit 15 hypo

minsk
hodnocení

1x

Najít brigádu za 3 000 Kč.

tebi
hodnocení

0x

Jste pašák- bez ironie. Za pár let Vám skončí hypo a budete v cajku. Stačí ještě chvíli vydržet! Najdete ještě jednu práci, budete ve větší pohodě. Ženskou si nehledejte- zdroj problémů, vím to, chlapi jsou 100x lepší...

tomaso
Jako ze si má najít chlapa?
tebi

Ne, ale že se má na baby vykašlat...

hodnocení

0x

Místo pojistky za 12 000 je možné sjednat pojistku za 1 800. Na jídle můžete ušetřit až 3 000.

To by mě zajímalo, kde si sjednám pojistku za 1800, když jsem sjednával před měsícem a nejlevnější vyšla na 5 tisíc :)

Nechci dělat reklamu, ale mně to letos nabídli sami ze známého internetového srovnávače. Za kombíka 1 764, za dodávku 1 896.

No jo... ale on bude nejspíš rozdíl v tom, kolik máte bezškodních měsíců Vy a kolik třeba tazatel. Jestli má ještě "mokré papíry" tak bude mít ceny úplně jinde. Navíc k tomu může mít havarijko a tím pádem cenu někde jinde.

Já mám třeba maximální počet měsíců za bezškodní průběh, ale protože mám havarijko, tak na litrový tříhrnek stejně platím něco přes 6 tisíc ročně.

hodnocení

0x
Tak natáhněte splátky a měsíční splátka klesne. Ale věřím, že příští fix bude ještě drsnější. Mě v 2008 vystřelil úrok na 6%. Chlast a cigára si holt budete muset odpustit, 5k za jídlo pro jednoho je poměrně dost, ač je draho...

03.12.21 01:14
hodnocení

0x

.

hodnocení

0x

Prodat auto a koupit takový kde nebudete muset platit tolik za pojištění. 5 tisíc za jídlo pro jednoho je taky extrém. Dá se jíst za 100 na den a vím o lidech co to dají i s padesátikorunou. Pak je možnost nějaké brigády. Ty tři tisíce se dají zvládnout za pár hodin práce navíc. Při vašem současném platu je to 5 hodin týdně.

pavel21*
50 korun za den na jídlo? To pobavilo... Zkuste nám tady nějaký takový denni jídelníček rozepsat.

Ráno na snídaní dva suché rohlíky, na svačinu 4 na oběd třeba 3 a na večeri 1. Jsme na deseti což je nějakých 30 korun *smich* Je možno si to namazat třeba ramou tak se skoro do těch 50kč vejdeme *smich*

tebi

Za 50 na den se dá vlézt. Známý ji jednou denně a je štíhlý, zdravý. Já jim hodněkrát a jsem tlustá. Když jsem vynechala oběd, tak večer jsem jedla normálně, ne víc, tělo si zvykne. A hlavně jíme, abychom žili ne naopak. Měla bych si to opakovat častěji:)

Určitě se dá. Ale znám pár lidí v mém okolí kteří se prostě neuskromní a furt si budou nakupovat jen to nejlepší a pak berou půjčky a takový..

Do 2 000 za jídlo se dá snadno vyjít i bez finanční tísně. Nemá smysl hořekovat nad tím jak to nejde, je potřeba najít způsob, jak ušetřit. V tomto případě to je pojistné a jídlo.

pavel21, já si myslím, že je to o tom, že člověk si doma vaří. A jen pro příklad. Koupíte kuře za cca 60 kč. Pokud jej rozporcujete, tak máte hned 4 jídla. Upečete stehno, k tomu pár brambor a máte oběd za dvacku.

nella
50kč na jídlo? Tak k snídani ovesná kaše ze 70g vloček a jablka, to už je velká porce. Vločky v lidlu 13kč/500g tedy 2kč za porci, jablka kilo 19,90 tedy za kus 150g ca 3kč. K obědu čočka a 2 vejce. Čočka kolem 20kč sáček, tedy 5kč porce + 2 vejce 6kč. Večeře 250g brambor to je ca 5kč a 150g kuřecího v akci za 99kč (běžně lidl, penny) 15kč. Celkem 36kč za těch zbylých 14kč máte do kaše lžičku skořice, pár oříšků, do čočky cibuli, lžíci oleje a k večeři lžičku tatarky.
Ještě před nedávnem lidi snidali 2 rohlíky s máslem a nikomu to nevadilo. Stačí koukat trochu po akcích a místo mističky salátu za 30kč si uvařit. Vaření je jeden ze způsobů jak lze hodně ušetřit.
max*
Presne tak, varit si sam doma. A to uvadite nektere ceny z marketu. Na vesnici ma hoch vejce bezne za 2,5. Brambory od 5 korun. Jablka, hrusky, tresne, to na spouste mist opadava samo na zem, nikdo nema zajem to sbirat. Jen u Polne jsou kazdy rok tmavsi sberaci(letos sberacky) a sbiraji to ve velkem do plachet na palenici. Nikde neuvedl, zda ma na te vesnici zahradku nebo moznost pestovani.
Ryze je take velmi levna. Pocital jsem peceni loupaku, vychazelo to zhruba do 2 korun za kus. Energie za peceni zaroven vyhreje solidne byt.

max*
hodnocení

0x
Pojistka je prehnana, zrusit havarku.
Platim 3500 za 2 litr. Energie 3000?
To topite i sousedum? Mluvite o bytu.
Ted jsem dostal vyuctovani, 5500 za elektrinu za rok.
5000 jidlo a to jste na vesnici?
Brambory za 5 korun, maso bezne za 80 lze sehnat. Topeni, drevo nebo plyn? Drevo se da sehnat jen za praci v lese. A pokud jste na homeoffice, mate vikendy volne, trochu si protahnout svaly nikdy neskodi.

hodnocení

0x
Tak jste mel premyslet, pred tim nez jste si ji na sebe usil. Pritelkyne asi byla slabym garantem. Kupovat si byt je pomerne rizikove "sporeni"

hodnocení

0x

moje žena chodila do Kauflandu, platili dobře a našla si tam spoustu kamarádek. Já jsem si přivydělával jako stavby dozor.

jen*
hodnocení

0x
Rok dopředu jste si mohl zafixovat minimální úrok hypotéky a platil byste zhruba stejně. Plus si prodloužit dobu splácení a tím snížit splátku, jelikož jste na placení sám. Pokud byste něco ušetřil navíc, lze to vložit každý rok bez poplatku jako mimořádný vklad.
Nyní bych se zeptal v bance zda lze prodloužit dobu splácení. Pokud chcete ušetřit na vašich výdajích,tak bych se zaměřil na věci kolem auta atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]