Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výmaz rejstříku trestu

Od: pride88* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
Měl bych dotaz týkající se podmíněného odsouzení.
Před 4 lety jsem dostal podmínku na 5 let (navazujici podminka). Předtím už jsem jednu mel.
Za rok mi končí a rád bych věděl jestli se musí žádat nebo se rejstřík vymaže po uplynutí doby.
Odsouzený nepodminene jsem nebyl.
Děkuji za informace

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud vám byl udělen podmíněný trest, o vymazání záznamu rozhodne soud, který musí uznat, že jste se osvědčil. Takové rozhodnutí soud vydá do jednoho roku od konce podmíněného trestu. Pokud do té doby nerozhodne, dojde k vymazání automaticky.

pride88*
hodnocení

Moc děkuji za odpověď. A soud smaže všechny zápisy nebo pouze poslední?

hodnocení

2x

z www.obase.cz:

Podmíněný trest odnětí svobody Pokud se podmíněně odsouzený ve zkušební době podmíněného odsouzení osvědčil a podmínka tedy nebyla přeměněna na nepodmíněný trest, znamená to, že od rozhodnutí soudu o osvědčení se na odsouzeného hledí, jako by odsouzen nebyl a odsouzení nebude uváděno ve výpisu z rejstříku trestů. Není tedy třeba podávat žádnou zvláštní žádost o zahlazení odsouzení. Jestliže ale soud odsouzeného neosvědčil a přeměnil podmíněný trest na nepodmíněný, platí ohledně záznamů ve výpisu z rejstříku trestů to, co bylo řečeno výše u nepodmíněného trestu odnětí svobody.

Výmaz z rejstříku u podmíněného trestu

U podmíněného odsouzení funguje zkušební doba, během které bude sledováno, zdali se chováte řádně a zda došlo ke splnění podmínek, které byly uloženy. Soud si poté vyžádá zprávy o odsouzené osobě a rozhodne, jestli se osvědčila. Pokud dojde k osvědčení, záznam v rejstříku mít nebude. Jestliže se ale neosvědčí, podmínka bude přeměněna na nepodmíněný trest a pro výmaz budou platit stejná pravidla jako výše.

pride88*
hodnocení

Děkuji za odpověď, plati toto i u více podmínek a více zápisu v rejstriku jdoucích po sobě? Diky
kami123

Ano platí,

ale neznamená to, že když se opět něčeho dopustíš, že o tom daný soud nebude vědět a nevezme to třeba v potaz při určování výše trestu.

pride88*
hodnocení

To je mi jasné. Jen už chci mít klid a čisto. Moc díky za info

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]