Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obnovení chutě

Od: miroslav* odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer , máte nějaké rady , jak podpořit a urychlit obnovení chutě po covidu? Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Ahojte.
Domnívám se, že to chce čas.
Buďte trpělivý, vše se navrátí *modla*

Souhlas. Kamarádka necítila bohužel půl roku :( .

A já 3/4. Ale srovnalo se to.

kami123
hodnocení

0x

Nevím, zda to pomůže, ale zkusil bych třeba půst a meditaci.

Ono když je člověk hladový, tak se čich výrazně zbystří.

Nedávno jsem dělal odpoledne na střeše nějaké nemocničný jídelny a cítil jsem z odsávání kobinaci dušeného zelí a nějakého kari. Jelikož jsem cely den nic nejed, tak to bylo velmiduši drásající a ty vůně extrémně intenzivní...

Já bych doporučil spíš opak. Dostatek živin, aby se urychlilo hojení. Uhynulé nervy hladovému nedorostou rychleji ..

kami123

Tak určitě nehladovět furt, ale jíst hladový, tak jsem to myslel. Nějaké vitamíny k dobru také neuškodí.

Že je ztráta čichu způsebená chcíplými nervy jsem netušil, ale zatím jsem po důvodu netápal.

hodnocení

0x

Prošla jsem si přesně touto fází Covidu. Ztráta čichu a chuti. Ze své zkušenosti mohu říct, že chuť se mi obnovila asi zároveň s čichem. Trvalo to kolem 10 dnů. Já jsem každý den a několikrát za den trénovala čich tím, že jsem očichávala různé vůně, které jsem znala, takže nemohlo dojít k nějakému omylu. Mám doma hodně koření a také silné parfémy, jejichž vůni znám. Ty jsem začínala cítit nejdříve. Ta chuť je ale určitě spojená s tím čichem, protože když nic necítíte nosem, tak to nepoznáte ani v puse. Pořád něco prostě chybí. Neumím to lépe popsat, ale tak to probíhalo a jakmile jsem začala všechno normálně cítit nosem tak jsem už cítila i chuť.

Čich a chuť jsou sice různé smysly, ale používají se současně. Chuť ve skutečnosti moc velkou roli nehraje a chutí dohromady nic nepoznáte.

kami123

Záleží jak si kdo "chuť"interpretuje.

Citace z Wiki:

" Vnímání chuti u člověka

Centrum vnímaní chuti se nachází v temenním laloku mozkové kůry, kde se kombinací základních složek tvoří výsledná chuť. Ta je ovlivněna nejen složením jídla, ale také jeho teplotou (teplá limonáda), konzistencí (mokrý chléb), vzhledem, předchozím vjemem ( aperitiv), ale především vůní. Chuť je totiž velmi úzce spjata s čichem."

Já mezi čichem a chutí také moc nerozlišuju a když si nejsem jistý, tak se zeptám, jak je to míněno.

V hloubi minulého tisíciletí jsme na devítiletce dělali krom stovek jiných, taky pokus s chuťovým vnímáním. Žák pokusník měl zavázané oči a takovým jako kolíčkem na prádlo zacpaný (skřípnutý) nos. A dostával ochutnat známé věci. Můžete si to taky zkusit. Je to něco jako při rýmě, kdy člověku nic nechutná, protože nemá čich.

kami123

Ano, znám.

Čich je to, oč běží, nicméně u ńás je hodně zažité nazývat chutí čich + chuť.

Takto odborně to vysvětlit neumím. Popsala jsem, jak to u mne probíhalo. Jakmile se mi vrátil čich, vrátila se mi i chuť. :) Trvalo to asi deset dní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]