Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer , máte nějaké rady , jak podpořit a urychlit obnovení chutě po covidu? Děkuji
Nevím, zda to pomůže, ale zkusil bych třeba půst a meditaci.
Ono když je člověk hladový, tak se čich výrazně zbystří.
Nedávno jsem dělal odpoledne na střeše nějaké nemocničný jídelny a cítil jsem z odsávání kobinaci dušeného zelí a nějakého kari. Jelikož jsem cely den nic nejed, tak to bylo velmiduši drásající a ty vůně extrémně intenzivní...
Já bych doporučil spíš opak. Dostatek živin, aby se urychlilo hojení. Uhynulé nervy hladovému nedorostou rychleji ..
Prošla jsem si přesně touto fází Covidu. Ztráta čichu a chuti. Ze své zkušenosti mohu říct, že chuť se mi obnovila asi zároveň s čichem. Trvalo to kolem 10 dnů. Já jsem každý den a několikrát za den trénovala čich tím, že jsem očichávala různé vůně, které jsem znala, takže nemohlo dojít k nějakému omylu. Mám doma hodně koření a také silné parfémy, jejichž vůni znám. Ty jsem začínala cítit nejdříve. Ta chuť je ale určitě spojená s tím čichem, protože když nic necítíte nosem, tak to nepoznáte ani v puse. Pořád něco prostě chybí. Neumím to lépe popsat, ale tak to probíhalo a jakmile jsem začala všechno normálně cítit nosem tak jsem už cítila i chuť.
Čich a chuť jsou sice různé smysly, ale používají se současně. Chuť ve skutečnosti moc velkou roli nehraje a chutí dohromady nic nepoznáte.
Záleží jak si kdo "chuť"interpretuje.
Citace z Wiki:
" Vnímání chuti u člověka
Centrum vnímaní chuti se nachází v temenním laloku mozkové kůry, kde se kombinací základních složek tvoří výsledná chuť. Ta je ovlivněna nejen složením jídla, ale také jeho teplotou (teplá limonáda), konzistencí (mokrý chléb), vzhledem, předchozím vjemem ( aperitiv), ale především vůní. Chuť je totiž velmi úzce spjata s čichem."
Já mezi čichem a chutí také moc nerozlišuju a když si nejsem jistý, tak se zeptám, jak je to míněno.
V hloubi minulého tisíciletí jsme na devítiletce dělali krom stovek jiných, taky pokus s chuťovým vnímáním. Žák pokusník měl zavázané oči a takovým jako kolíčkem na prádlo zacpaný (skřípnutý) nos. A dostával ochutnat známé věci. Můžete si to taky zkusit. Je to něco jako při rýmě, kdy člověku nic nechutná, protože nemá čich.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.