Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pracuji ve společnosti která se věnuje výrobě součástí pro auta. Jelikož je situace jaká je začalo se o u nás celkem ve velkém propoušteť mě se toto netýká a ptali se mě jestli bych ve firmě zůstal na podobné pozici bez výhod které mám teď, ale doslechl sem se, že na mojí pozici mají v plánu dosadit někoho jiného jenom aby ho nemuseli propustit, ale přitom může vykonavát pozici která byla nabídnuta mě. Mají na toto vůbec právo?.. Sebrat mi mojí prací a dát jí někomu jinému pro koho vlastně místo nemají?.
Zatín jste se jenom něco doslechl. Pročtěte si pořádně svoji pracovní smlouvu a buďte připraven - zaměstnavatelé někdy v zájmu svých potřeb ignorují zákoník práce. Zaměstnanec pak v šoku není schopen přemýšlet a paralyzován podepíše, co se mu podhodí, pak je těžké dělat cokoli (teď jsem viděla dohodu o rozvázání pracovního poměru ke dni 15.11.2021 podepsanou oběma stranami dne 29.11.2021, asi zázrak nebo co).
Zachovejte klid, nic nepodepisujte na místě, nechte si aspoň 1-2 dny na rozmyšlenou, nenechte se do ničeho dotlačit - ledaže byste pro někoho takového už opravdu pracovat nechtěl, pak si vymiňte vysoké odstupné a jděte jinam.
Nechci vás strašit, ale opravdu to možné je. Otázka je jak moc je to morální popř . jak moc je to v souladu s vaší pracovní smlouvou.
1. Pokud se tato informace dostala nějakým " kanálem" až k vám, mohl ji někdo vypustit úmyslně. Ze škodolibosti. nebo s dobrým úmyslem, nebo s úmyslem na vás zatlačit.
2. Situace je taková, že pokud se vás budou chtít nějakým spůsobem zbavit, tak to mohou udělat tak, že zruší vaše pracovní místo, naberou jiného pracovníka na novou pozici, která bude speciálně vytvořena a z velké části bude zahrnovat pozici minulou. Po nějakém čase se tato nová pozice může zrušit a nový pracovník bude pracovat oficiálně na staronové pozici a úplně legálně. Bohužel jsem byl dvakrát svědkem této praxe.
Přesně tak. Firma to může legálně udělat. Uvedu příklad - pracuji na pozici "sekretářka ředitele, pan ředitel potřebuje dosadit svou známou, mé místo zruší, dostanu odstupné. Druhý den nastoupí jeho známá a má v pracovní smlouva "asistenka ředitele". Je to binec, ale legální.
nebo si za pár set měsíčně udělejte smlouvu u D.A.S , kteří řeší až 90% případů v ČR.. (nebo tak nějak to říkají) a pokud najdou nějakej oj*b , až na to přijde, tak vás z toho taky vysekají. pokud to bude v mezích smlouvy, což pravděpodobně znaj daleko líp, než vy.
a ideálně rychle, po uzavření smlouvy to je platný asi až za 10 dnů.. (pojistka)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.