Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Světla v aute - jakou mají barvu? Obrysova, potkávací,vystrazna, směrová, mlhová

Od: misatrenklerova odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, poradil byste mi prosím někdo ohledně světel na aute? Konkrétně jakou barvou svítí. Jediné co jsem se docetla na internetu je ohledně mlhovych světel, ze vepředu svítí bílé nebo mohou byt i žluté, a vzadu červené. Poradil byste mi někdo prosím jakou barvou svítí obrysová, potkávací =(poznávací), brzdová, výstražná, a jak ,,blikaji,, směrová? Prosím o rady, začínám v autoskole a ptají se na to. A jsem v tom docela ztracena, děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Parkovací světla:

- bílá, malé žárovičky ve předu a v zadu červené

- užití pro odstavení vozidla a odejití od něj, pokud na silnici tvoří menší překážku

- vpodstatě jsou to obrysovky, ale svítí jen jedna strana ( u VW a Škody blinkr do prava nebo do leva a vypnout zapalování a zhasnout světla. Blinkr ponechat, aby parkovačky fungovali.)

Obrysová světla:

- ty samé žárovky jako u parkovacích. Svítí na levé i pravé straně.

- vepředu bílé slabší (jen dělají obrys vozidla) a v zadu červené

- nákladní auta, dodávky, přívěsy mohou mít obrysová i z boku oranžové barvy

Tlumená světla:

- Pouze se jedná o přední halogeny nebo xenony či LED pro jízdu, aby řidič viděl a neoslňoval (proto tlumená)

- nemohou svítit samostatně, proto svítí vždy v kombinaci s obrysovými světli viz výše

Dálková světla:

- svítí s obrysovými světli v režimu tlumených světel (dochází k přepínání tlumených a dálkových), aby řidič dobře viděl i do větší dálky, ale už nejsou tlumená a silně oslňují. Nesmí se užít, pokud někdo jede proti Vám a ve městech, kde je pouliční osvětlení (postrádají i smysl).

Varovná světla:

- jsou to vpodstatě zapnutá směrová světla (blinkry), ale L a P strana současně

- upozorňují na nebezpečí (vozidlo prudce brzdí a nebo je v nebezpečném úseku, aby ihned upozornilo řidiče za ním - dojíždění do kolony aut na dálnici ) a nebo na odstavení nefunkčního vozidla, které tvoří velkou překážku a hrozí kolize nabourání.

Směrová světla:

- blikáním směrovek oranžové barvy řidič okolí naznačuje směr, kam hodlá jet (pokračovat v jízdě).

- ve předu a v zadu pouze na jedné straně vozu blíká oranžové barvy blinkr (všechny současně na obě strany pouze u varovek - varovných světel).

Mlhová světla zadní:

- červené zadní silně svítící světlo buď na levé straně a nebo na obou stranách dle typu vozu. Vždy minimálně jedno musí svítit na střed vozovky (v anglii mají mlhovku na pravé straně, protože jezdí u levého okraje po opačné straně, tak, aby opět mlhovka svítila na střed vozovky)

- podmínkou je zapnutí tlumených světel nebo předních mlhových světel a obě tato světla mají podmínku zapnutí obrysových světel.

- užití za silného deště, kdy na dálnici je za autem neprůhledná bílá vodní tříšť a nejde vidět obrysová světla. Tehdy je nutné použít mlhovku v zadu

- užití za mlhy

- užití za silného sněžení (stejně jako u té vodní tříště při jízdě za autem).

Přední mlhová světla:

- svítí žlutou nebo bílou barvou. Díky tomu, že jsou umístěna dole a co nejníže na předním nárazníku, tak padnutou mlhu podsvědcují a auto je lépe vidět z větší vzdálenosti, protože mlha není hned u země, ale cca 5écm nad vozovkou a světla ji podsvítí.

- žlutá barva je lépe v mlze čitelná na přechody světla a stínu. Proto i žluté mlhovky se dělají a jsou schváleny.

Brzdová světla:

Svítí jen v zadu silně červeně, aby změna svitu k obrysovým, které svítí slaběji trkla řidiče, že řidič před Vámi brzdí a může prudce spomalit.

Zpětný reflektor:

- couvací světlo bílé barvy, které upozorňuje řidiče za Vámi, že couváte, ale zároveň Vám pomáhá v zadu osvítit lépe vozovku při samotném couvání.

DRL

- světla pro denní svícení - nejčastěji lediodové pásky nebo slabší halogenové žárovky

- jen ve předu bílé barvy

- při obrysových světlech musí zhasínat

- jen pro jízdu ve dne

- při snížené viditelnosti (tunel, šero,mlha,déšť,sníh) je ZAKÁZÁNO na ně jezdit!

Kontrolky:

Dálková světla výhradně modrá kontrolka písmeno D a linky dopředu rovně ------

Obrysová světla zelená kontrolka očí s řasami >o o<

Tlumená světla zelené písmeno D s linkami dopředu a dolů ////

Zadní mlhové žlutá písmeno D linky rovné dozadu s paragrafem přes ně D---S

Přední mlhovky zelené písmeno D linky vepředu a dolů stejně jako u tlumeného, jen je přes ně paragraf S

Varovná světla dva trojuhelníky červené barvy

Směrová světla zelené šipky <- ->

Směrová světla přívěsu směrové šipky s číslovkou 1 <-1->

...

To je fakt průser, že není vhodná literatura, která by to technicky popsala a musíte se zde ptát. snad jsem pomohl nejen Vám ;)

Názorně pomůže i EHK 48 o vnějším osvětlení vozidel.

stk-spara.cz/...

doplněno 29.11.21 21:57:

max*
Gumidek vyborne rozepsane.
Autoskola se na to nema jenom ptat, ale hlavne Vam to ma vysvetlit. V aute mate mit nahradni sadu zarovek, tak ji prohlednete a at Vam ji i nekdo vysvetli.
Tem malym se rika kulicky, pouziti do blikacu, koncovych, brzdovych a potkavacich svetel. Nektere muzou byt dvouvlaknove, kombinace druhu svetel.
Dopredu jsou dnes nejcastejsi H7, dale Bi-xenony a xenony(ty nevymenite doma jako laik). Zarovky se lisi paticemi a voltazi.
Urcite se Vas na toto tema muzou zeptat v ramci zkousek. Nefungujici osvetleni vepredu muze byt duvodem k odstaveni vozidla, pro nezpusobilost k provozu.
Mozna Vam jen pomuze, kdyz budete tvrdit, ze mirite k servisu na vymenu, u novych vozidel to sama vetsinou nemate sanci vymenit na silnici.
max*
Oprava, Volty samozrejme 12V u osobnich vozidel. Nakladni vozidla 24V.
Mel jsem na mysli Watty u ruznych zarovek, dle uziti.
007cz
V autě nemusíte mít náhradní sadu žárovek a pojistek, pro upřesnění.
max*
No joo, lekarnicka, vesta a trojuhelnik.
On to vlastne nekdo ve 2018 zrusil, coz je jeden z nejhorsich napadu posledni doby.
Cestovat bez zarovek, lana, rezervy, klice na kola, heveru, baterky, popr. hasicaku a kabelu ke startovani, povazuji tak trochu za maleho Darwina. Preji hodne stesti na cestach, hlavne tak 200 km od domu a v noci.

... a bez deky, vody, kompresorku na pneu a základního nářadí.

Kamarádův soused je takovej bourák, že veze i děcka do školy na autobusák v pižamu a pak si jde zase na chvilku schrupnout. Kdyby mu ten starej opel vyflusnul, tak je v pižamu nahej časně nad ránem kousek za lesíkem :-D. Ale má prý na zrcátku Madonu, tak asi věří...

max*
Jj, k tomu ma vybity mobil doma a kdyz bude v pyzamu stopovovat, tak ho jeste nejaka zenska leknutim prejede.
Uz jsem jel pro jednoho odtahovkou na francouzske hranice, (automechanik),
spadla mu kladka, o ktere samozrejme davno vedel, tak si tam dal noc na sedacce v zime bez spacaku. (Jel prece jen na otocku do Francie, haha).

hodnocení

1x

normální vozidlo, dopředu pouze bílá světla, mlhovky můžou být žluté. Dozadu červené. Bílé pouze na evidenční značku. blinkry jsou oranžové.

V autoškole Vás to naučí, nebo vyjděte ven a zapisujte si, jak svítí vozidla.

Věděl jsem i vyhlášku, kde je vše popsané, ale nechce se mi to hledat.

stk-spara.cz/...

doplním - vzadu bílá couvačka.

Ano, pravda. Děkuji.

misatrenklerova
hodnocení

Děkuji moc. :))

kami123
hodnocení

1x

Doporučuji koupit učebnici autoškoly a celou ji minimálně dvakrát přečíst. Vyplatí se to.

Techniky tam bude naprosté minimum. Asi 2 listy z celé bichle paragrafů a křižovatek.

kami123

Právě ty paragrafy by měl znát každý řidič v podstatě všechny. Nejen kvůli testům. A příklady křižovatek jsou dobrá příprava na testy.

A ta technická část sice není obsáhlá, ale komisař ji může zkoušet z čehokoliv z toho, nejen ze světel.

Mě tenkrát dusil na min max délce lana a tyče. To jsem zrovna přesně nevěděl, ale dal jsem mu nějaké logické odhady a akceptoval to. Tak u holky by snad mohli tolerovat i více. Alespoň znát výbavu...

kami,

...Mě tenkrát dusil na min max délce lana a tyč...

a co tahat na řetězu? to víte jak to je?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]