Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlídání tepu ve spánku

Od: kami123 odpovědí: 45 změna:

Hledám mašinku, která by uměla průběžně měřit tep na zápěstí a při poklesu jeho amplitudy, způsobeným přiškrcením tepny, by vyhlásila alarm.

Nic takového jsem nenašel.

Teoreticky by to mohl nepřímo zaregistrovat nějaký oxymetr, ale v popisech většinou není napsáno, zda to umí.

Ideálně něco jako Mi Band.

Možná by to mohly umět hodinky Garmin Fénix 6 pro (nebo tak nějak), ale vzhledem k nejisté funkčnosti je to celkem drahá zkouška.

Něco, co vypadá použitelně jsem zahlídl u Omko.

Uvažuju i o vytvoření vlastního přístroje z Arduina, ale nechce se mi bastlit ze senzoru nějaký náramek..

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

runner*
hodnocení

11x
Nejsem lékař ale opravdu priskrcenim tepny dojde ke snížení frekvence tepu? A je vůbec možné nechtěně ve spánku tepnu přiškrtit?
kami123
hodnocení

Píšu, že jde o amplitudu, ne o frekvenci.

runner*

Ano píšete, že chcete měřit amplitudu srdečního tepu ze zápěsí přístrojem podobným sporttesteru. To chcete měřit EKG? Nějak mi uniká jak ze srdečního tepu (frekvence) odvodit amplitudu čeho?

kami123
hodnocení

researchgate.net/...

- toto je výstup ze senzorů, které ty hodinky používají, není to ekg, je to optické měření, hodně chytrých hodinek to umí i zobrazit.

kami123
hodnocení

Tep a tepová frekvence jsou různé věci.

cs.wikipedia.org/...

runner*
Ještě se zeptám. Vy víte co máte naměřit v případě problému? Hodláte hlídat významnější pokles tlaku. Jak se chová TK v případě menší/větší trombózy? Možná ty znalosti máte..
Nedodalo by Vám více klidu pořešit s doktorem prevenci? Pokud máte po nějakém úraze, tak léky na ředění, kontrolovat srážlivost.

hodnocení

7x
Zbytečné.
Jestli potřebujete změřit spánkové údaje, nechte se vyšetřit ve spánkové laboratoři. Změří mnoho údajů a přesněji než na hodinkách.
kami123
hodnocení

Nepotřebuji spánkovou laboratoř, potřebuji to, co jsem napsal v dotazu.

111®
hodnocení

2x

tak zrovna tady si nedovedu představit zaškrcení, neb to nedovolí ani kosti ani maso...tělo je dobře konstruovaný, než aby se samo chtělo škrtit..

kami123
hodnocení

Mě nejde o tvou představu mě jde o to, co jsem psal v dotazu.

Uvědomuješ si třeba, že by to mohl být i následek úrazu nebo jiných okolností?

111®
28.11.21 11:36

ne

kami123
hodnocení

Tak to ber jako fakt.

A umíš alespoň odpovědět na dotaz?

111®
Použít tlakpvy snimas z kuchyňské vahy
kami123
hodnocení

To by nemusel být špatný nápad, jak a jaký máš konkrétně na mysli?

hodnocení

2x

No záleží, kolik by jsi chtěl do toho vrazit peněz.

Většina pacientských monitorů, co měří vitální funkce obsahují log (zápis trendu hodnot) včetně horního a dolního alarmu.

Možná i některé oxymetry, které měří i pletysmografickou křivku. Ale ne ty hračky na prst s displejem.

lhlsro.cz/...

szo.cz/...

kami123
hodnocení

No jelikož je užitečnost nezaručena, tak bych nerad za to dal zbytečně nějakou pálku.

Ten z prvního odkazu je bez návodu a nenašel jsem jinde.

Ten druhý dle návodu v sobě žádný alarm nemá.

Dnes jsem koupil na zkoušku Amazfit náramek za 500 a při cca 40s bez dechu ukazuje o deset procent nižší saturaci,

ale když v paži zastavím oběh, tak to nepozná. Alarm na saturaci bohužel také nemá.

Takže asi zkusím něco vyrobit sám. Už mám objednané díly, ale je to z číny, tak tento rok to asi nebude.

Ještě mám jeden oxymetr objednaný z amazonu, ten by měl umět alarm i kontinuální měření, ale tipuju, že bude taky nepoužitelný. Navíc je na prst, náramek by se hodil víc.

Ten druhý má alarmy na saturaci i na puls. Stejně tak trend a můžeš si nastavit klidně co 15 minut zápis hodnot. Bude ti řvát alarm i při ztrátě elektrody, ztrátě sensoru z prstu (pletysmografická křivka nebude, tak to bude řvát).

log

kami123
hodnocení

já poplet první s tím druhým.

Vypadá to dobře. Ten oxymetr podle mých měření vypadá, že asi regovat na pokles nebude, nebo ne tak rychle, ale pokud půjde nastavit práh pro alarm ztráty té křivky, tak je to přesně to, co hledám.

Zítra skusím pohledat ještě návod.

Díky!*palec**ua*

Podle mě ta VETerinární verze má jinak přednastavené defaultní hodnoty a má jiné čidlo saturace (většinou kolíček na jazyk - psovi dáš asi těžko provedení na prst). Co jsem koukal na youtube, tak některé mohou být ochuzené o EKG měření a jsou to čistě oxymetry.

Návod jsem narychlo našel jen tento

biolightmeditechusa.com/...

číňan tam všude koukám dává podobný nebo stejný FW. Ale je to to, co hledáš. Alarmy na pokles saturace nebo ztrátu křivky či její snížení saturace to umí.

kami123
hodnocení

Jo to je přesně ono. Pak už ten Spo2 metr k tomu ani není v podstatě nutný, ale ono se to stejně dělá vždy s tím.

Trošku jsem té babě nerozuměl, ale vše hezky ukázala.

Díky

Akorát ta cena nic moc, chtěl jsem to pro sichr na obě ruce : (

Zas to nepřeháněj. Se nevyspíš, jak to bude furt řvát a nastavíš si malé limity.:-D

Co vyřešit proleženou matraci? V neproležené nebudeš zkroucenej a přiškrcenej...

hodnocení

0x

Dcera mojí kamarádky něco měla se srdcem, v nemocnici dostala nějaký přístroj, měla ho na nočním stolku a každou noc při spánku z toho přístroje šly výsledky měření do nemocnice. Nic bližšího o tom nevím.

kami123
hodnocení

To bylo asi EKG za desítky tisíc.

Já potřebuji neco na tento zpusob

alza.cz/...

google.com/...

Jenom to musí měřit kontinuálně.

xenofob
hodnocení

0x

Zajdi si na jipku tam je maji

kami123
hodnocení

Myslím, že dobrovolně mi to nebudou chtít dát.

hodnocení

0x

Pokud jde o amplitudu, bude největší problém se snímačem - s jeho umístěním a připevněním. Snímače krevního tlaku moc spolehlivé nejsou.

kami123
hodnocení

hwkitchen.cz/...

Není potřeba velká přesnost, amplituda téměř zmizí.

fhvf
hodnocení

0x
Co je to za šílenost, přiškrcení tepny ve spánku? Jako jaké tepny a jak? Nepotřebujete spíš nějakého psychologa? Zní to hodně hypochondricky.
111®

no jako škrtidlem, proti vykrvácení...nejlepší je drát...modrá ruka se pak jen odřízne..teda taky si nedovedu představit proč to řeší, jestli mu brní ruka tak se stejně probere aby si na ní neležel...

kami123
28.11.21 11:23
hodnocení

Hlídání tepu ve spánku
Hlídání tepu ve spánku #2

liska5
hodnocení

0x

To místo bude podklíčková tepna.

Nemáte na mysli Holter? Ten při indikovaných případech / vys. tlak, arytmie,.../ půjčí lékař na 24 hod., kdy ho nosíte stále na zápěstí a on zaznamenává hodnoty. V takovém případě platí pojišťovna. Celkem běžná věc.

kami123
hodnocení

Ne , nemám.

Přiškrcením tepny k poklesu tlaku zákonitě musí dojít, ale holter je zbytečný a nevhodný, sám přiškrcuje a nemůže měřit neustále.

.

Tep intenzitu umějí snímat kdejaké hodinky, jde jen o to, aby měřili tep průběžně a při poklesu jeho intenzity - výšky pulzů to začlo vřískat.

/|_/|_/|_/|

A já potřebuji vědět, které to umí.

.

Jde mi o něco takového, ale aby to bylo dostupné do pár dnů ebay.com/...

liska5

Jo, jo, holter měří v intervalech. To pokaždé začne nafukovat manžetu. Třeba když jedete na kole, tak je to blbej pocit...

Vám jde asi o to zjistit, za jakých okolností nejde do paže dostatečně krev? Dělají se taková vyšetření hlubokých cév.. Byla jsem kdysi na tom po operaci nohy - na cévním oddělení. Tam bych se ptala.

hodnocení

0x

Dotáhnout tento projekt v dobré kvalitě a spolehlivosti v domácím prostředí, tak to vidím na Nobelovu cenu...

kami123
hodnocení

O žádný projekt se nejedná, jenom bych rád věděl, zda to už někdo nemá nebo neví, která mašinka to umí.

Bohužel nikde nejsou návody, obzvlášť když je appka přes telefon..

Třeba z tohoto alza.cz/...

.

udělat to taky není žádná věda

Poskládat komponenty k sobě bude trvat pět minut senzor+arduino+bzučák+baterky.

Dát to na suchý zip tavným lepidlem taky pět minut.

A programování lze dodělat již dle nějakého podobného zapojení.

Tady jsou k tomu přehledná videa hwkitchen.cz/... . zapojené to měl jednou rukou za deset sekund.

Nicméně takovému řešení se chci vyvarovat, jednodušší je to koupit.

Toto mi připadne ale zbytečně složité amazon.com/...

A hledám něco v čr.

Tak výraz projekt se dnes používá skoro pro všechno...

Ono v tom z hlediska elektroniky, či měření neelektrotechnických jevů není zase až takový problém, to zcela určitě, ale samotný snímač přidělaný spolehlivě k tělu třeba při spaní či pohybu, v tom vidím ten problém. Ona jedna věc je teorie a druhá praxe. Mít celou noc na prstě, či na ušním lalůčku přicvaklý nějaký oximetr či něco podobného není pohodlná záležitost... Stačí si třeba přečíst testy hodinek a i ze zkušenosti je zjištěno že tato měření tepu optickou metodou jsou celkem i nepřesná... Proto bych se spíš zaměřil na celkem dost spolehlivý hrudní pás s případným bezdrátovým připojením... Ale zase to není investice za pár korun, ale předpokládím, že kvalitou je to někde jinde...

hiawato - on chce ale kontrolovat ruku - a to je opravdu problém, jak jsem psal už na začátku. Zkusil bych zápěstí, ale třeba já nějak nesnesu v noci ani hodinky.

Možná bude schůdnější zabránit nevhodné poloze těla, než kontrolovat tlak v ruce. Třeba měřením náklonu v pase nebo na hrudi. Ale nevím, o co přesně jde.

runner*

hiawata®

Ja bych poradne nevedel jak ta namerena data vyhodnotit. Nevim, jaky ma byt prubeh te merene veliciny v pripade vazneho problemu aby to negenerovalo falesne alarmy a aby to opravdu zareagovalo v pripade problemu. Co namerim na zapesti, pokud bude zilni tromboza treba v lytku, nebo v plicich. Jak se mi to projevi na zapesti, kde merim?

Nevim o co presne jde ale pokud byl uraz dle obrazku na ruce, neznamena to preci ze tromboza nemuze vzniknout uplne jinde, tak mi mereni tlaku na ruce asi zadne zaruky nedava.

kami123
hodnocení

Jedná se o indikaci toho, že ve špatné poloze dochází přiškrcení tepny u klíční kosti (viz obr) a účelem je probuzení a změna polohy.

Hrudní pás je tedy nepoužitelný.

Změna citlivost a plavání signálu je vidět v tom videu na který jsem ukazoval, stačí jen hlídat dostatečnou úroveň AC složky, to je celé.

Vzbudí to pak i v případě, že je senzor špatně nasazen, což je také žádoucí.

kami123
hodnocení

Ra252,

Já zkoušel už i stahovací auto popruh na zafixování ruky, různé ortézy...

Trvá to už skoro půl roku co ochrnuly veškeré interossei dorsales svaly a nyní jsou komplet atrofované, tedy nějaké nepohodlné hodinky mne určitě trápit nebudou.

To je docela prů.. Máte vyzkoušené, jaká poloha těla to způsobuje? Není to na boku? Hlídat polohu trupu by bylo mnohem jednodušší.

Jinak - o ničem hotovém nevím - není to můj obor. A vyvinout něco spolehlivého bude chvíli trvat.

kami123
hodnocení

Podle mne to dělá poloha na boku na tvrdé matraci, tedy to hlidání trupu by dávalo smysl. Ale ono prakticky to zas tak jednodušší nebude.

Nejjednodušší, zdá se, by bylo naučit se spát na zádech, ale to jde velmi ztěžka, kdysi jsem se to odnaučil kvůli chrápaní.

Úplně hloupé a jednoduché řešení s mechanickým snímačem: pajenicko.cz/... (klidně i bez adrduina). Složitější s nějakým akcelerometrem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]