Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká barva čepice mikuláše?

Od: 1267 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

jaká je prosím barva čepice mikuláše\?
Je červená a bílý kříž

nebo je bílá a červený kříž? Viděla jsem obojí, jaký je v tom rozdíl?

Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jak kdo chce, historická skutečnost byla jiná

Jaká barva čepice mikuláše?

hodnocení

4x

Mikulášský oblek dobře ušitý mám dodnes kdesi na půdě. Šila jsem si ho před lety, když jsem pracovala s dětmi. Dneska to už není k ničemu, jenom vzpomínka. Čerta mám taky.

Čepice /mitra/ byla bílá, kříž vpředu i vzadu byl žlutý, Obroubený dokola zlatou lacetkou, strejně tak i celý vrch čepice /ty špice/. Protože mitra nechtěla moc držet tvar, vkládala jsem do ní takovou vložku z kartonu. Pak to bylo v pohodě.

Košile bílá - z nemocnice, musela jsem ji prodloužit až k zemi, dole olemovat zlatou lacetkou, na rukávech i dole obšitá nařasenou krajkou.

Ornát lesklý /satén/, vínově rudý. Vpředu i vzadu velký žlutý kříž, olemovaný dokola jemnou kraječkou. Po obvodu opět zlatá lacetka. Nebylo to přeplácané a bylo to takové důstojné.

To jsem si zase zavzpomínala. Jaga.

hodnocení

3x

To není "čepice" ale mitra. Měla by být bílá, zdobená zlatem - ale ono je to dneska víceméně.každému jedno.

hodnocení

2x

Jestli myslíte toho Mikuláše, co chodí s čertem a dává dětem dárky, tak já si pamatuji, že měl Mikuláš čepici červenou, s bílým křížkem, červený plášť a velký bílý plnovous. A to se snad ještě nezměnilo. A na tom plášti měl na zádech myslím také bílý kříž.

liska5

To k Vám chodil nějaký kříženec Mikuláše s dědou Mrázem. Mikulášové měli bílou mitru se zlatým křížem a zlatým okrajem. Já ji často sama vyráběla...

A víte že to je možné :-D. Ale spíše to bude tím, že jsem to nějak popletla. Tak se za špatnou informaci omlouvám. :)

hodnocení

0x

Jako malé dítě si pamatuji, že k nám chodil Mikuláš s bílou čepicí a bílým oděvem, když pak odešel, tak jsem rodině nahlásila, že Mikuláš měl nalepený kříž z papírové hnědé lepenky.:-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kdy chodí mikuláš

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]