Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jaká je prosím barva čepice mikuláše\?
Je červená a bílý kříž
nebo je bílá a červený kříž? Viděla jsem obojí, jaký je v tom rozdíl?
Děkuji.
Mikulášský oblek dobře ušitý mám dodnes kdesi na půdě. Šila jsem si ho před lety, když jsem pracovala s dětmi. Dneska to už není k ničemu, jenom vzpomínka. Čerta mám taky.
Čepice /mitra/ byla bílá, kříž vpředu i vzadu byl žlutý, Obroubený dokola zlatou lacetkou, strejně tak i celý vrch čepice /ty špice/. Protože mitra nechtěla moc držet tvar, vkládala jsem do ní takovou vložku z kartonu. Pak to bylo v pohodě.
Košile bílá - z nemocnice, musela jsem ji prodloužit až k zemi, dole olemovat zlatou lacetkou, na rukávech i dole obšitá nařasenou krajkou.
Ornát lesklý /satén/, vínově rudý. Vpředu i vzadu velký žlutý kříž, olemovaný dokola jemnou kraječkou. Po obvodu opět zlatá lacetka. Nebylo to přeplácané a bylo to takové důstojné.
To jsem si zase zavzpomínala. Jaga.
Jestli myslíte toho Mikuláše, co chodí s čertem a dává dětem dárky, tak já si pamatuji, že měl Mikuláš čepici červenou, s bílým křížkem, červený plášť a velký bílý plnovous. A to se snad ještě nezměnilo. A na tom plášti měl na zádech myslím také bílý kříž.
To k Vám chodil nějaký kříženec Mikuláše s dědou Mrázem. Mikulášové měli bílou mitru se zlatým křížem a zlatým okrajem. Já ji často sama vyráběla...
Jako malé dítě si pamatuji, že k nám chodil Mikuláš s bílou čepicí a bílým oděvem, když pak odešel, tak jsem rodině nahlásila, že Mikuláš měl nalepený kříž z papírové hnědé lepenky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.