Nejste přihlášen/a.
Zřejmě spadnu do kategorie lidí, kteří se nemohou nechat ze zdravotních důvodů očkovat. Papírový papír od lékaře prý nebude platit, abych se třeba na bezplatných testech prokázala. Nemám chytrý mobil na Tečku a pod. I když to nějaký lékař do nějakého systému zadá, jak říkali, jak se na to lze podívat třeba na ulici a prokázat se tím? Vůbec tomu nerozumím. Je to všechno zmatené a nedotažené.
Ano, mám také autoimunní onemocnění, mám 2 injekce a řeším, zda jít na třetí. Po prvních injekcích se mi potíže základní nemoci zhoršily. Musím se poradit tam, kam chodím na kontroly, ale stejně mě zatím nikdo, koho jsem se ptala, neodpověděl tak nebo tak, spíš jen doměnky a rozhodni se sám. Tak jsem se ptala, kdyby mě to nedoporučili, jak prokázat hlavně pro testy AG zdarma, na které je pak nárok. Nikam nechodím,nemohu si dovolit, takže jinak bych to ani nepotřebovala.
Delino, ve Vašem případě bych asi nešel hned na 3. vakcínu, ale určitě konzultoval s obvoďákem i s odborným lékařem na Vaší nemoc.
To Vám snad vytiskne Váš obvodní lékař, jako nám certifikát po naočkování.
Jemu zavolejte. Nebudete první, co to řeší.
Dnes v TV říkal myslím Babiš, že žádné lejstro od doktora neplatí, že to musí být ,,v systému". Ale jak to mohu já běžný občan někomu ukázat, to nevím.
1. Když to po Vás někdo bude chtít, třeba obsluha v hospodě, vy nemusíte vůbec nic ukazovat, případně ukážete ten fyzický papír. To by jim mělo stačit.
2. Pokud do té hospody přijde kontrola (hygiena), pak taky vůbec nemají právo lustrovat Váš zdravotní stav, ale když jim ukážete papír, nebo rodné číslo z občanky, oni si Vás v systému vyhledají, tedy měli by k tomu mít dle aktuálních informací přenosné zařízení, ve kterém vlastně taky lustrovat dle zákona nemohou.
No, uvidíte, když budete u doktora zapsán jako "nemožnost očkovat", tak problémy mít nebudete.
Zřejmě spadnete do kategorie lidí, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů? Vy to nevíte jistě? Abyste nebyla třeba překvapená. Jediná oficiální kontraindikace očkování je alergie na očkovací látku. S čímkoliv jiným může mít váš lékař problém, aby vám to napsal.
Je to složité, autoimunitní onemocnění znamená, že imunitní systém reaguje naprosto odlišně i na očkování a jde vlastně o to, že imunita toho člověka napadá vlastní orgány, neumí rozlišit, co má zabíjet, oproti zdravému člověku. A tak se neví, co to očkování vlastně v těle takového lověka vyvolá. Poradím se a uvidím.
Já se právě domnívám, že autoimunitní onemocnění není samo o sobě žádná omluvenka k účasti na očkování (alespoň podle toho, co prezentují vládní činitelé) Já osobně neznám nikoho, kdo by měl od doktora potvrzenou nějakou kontraindikaci k očkování a jestli tady třeba nějací takoví jsou, tak budu ráda, když mi napíšete, na co konkrétně to máte, protože znám lidi s autoimunitními nemocemi, s rakovinou, s diabetem, na dialýze, těhotné, kojící... A všichni jsou buď očkovaní, nebo pokud se očkovat nechtějí, tak spadají do kategorie dobrovolně neočkovaných a kontraindikaci nemají.
V současné době nejsou k dispozici žádné údaje o bezpečnosti a účinnosti vakcín proti nemoci covid-19 u osob s autoimunitními chorobami, ačkoliv tyto osoby byly způsobilé pro zařazení do klinických studií. U účastníků klinických studií, kteří dostali mRNA vakcínu, nebyl ve srovnání s placebem pozorován žádný rozdíl ve výskytu příznaků shodných s autoimunitními stavy nebo zánětlivými poruchami mezi očkovanými osobami a kontrolní skupinou osob s podaným placebem. Osoby s autoimunitními chorobami, které nemají žádné kontraindikace k očkování, mohou být očkované.
Zdroj: Indikace pro vakc/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.