Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam vložit peníze z dědictví

Od: jur odpovědí: 30 změna:

Jsem v tom úplný laik. Z dědictví dostanu asi čtvrt milionu a nechci ho dávat na rodinný účet, protože s mužem máme rozbroje. Kam peníze bezpečně uložit, aby aspoň trošku se zhodnocovaly? Děkuji za vaši radu!

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

3x

Doma si je nenechávajte.Od soboty vám dá Moneta na spořícím účtu 2,5%,peníze přístupné stále a bez poplatků a podmínek.Založíte si to po netu.

hodnocení

3x

Vyberte si banku bez poplatků a se spořícím účtem.

hodnocení

3x
Zeptejte se vašeho finančního poradce. Je hodně možností. Já mám třebas na 5 let dluhopisy s výnosem 9% - jednou ročně mi to přijde na účet. Jsou i jiné možnosti s výnosem kolem 4% a likviditou do 10 dnů.
maiiai

Řekla, že 250tisíc, ne 250milionů. Když půjde za poradcem, půlku nechá za ty jeho služby.

donpapa

Držím palce, ať se vám jistina vrátí. S ohledem na slíbený výnos, to však moc pravděpodobné není. Do minulého měsíce jsme bance platili úrok z úvěru 1,33 % p.a. Teď to zvýšili na 2,43%. To musí být "super" firma, když SLÍBÍ 9% p.a. Pravda, slibem nezarmoutíš.

dylin
Další jouda naletěl na pyramidu s 9% :D tak ještě příští rok vam přijde výnos, aby se neřeklo a za dva roky už asi budete bojovat o jistinu přes soud :D

Vzhledem k tomu, že vím do jaké firmy investuju, tak bych to nepavažoval za tak rizikové.

@arne1: zamyslel jste se nad tím, proč je firma ochotna platit 9% když by v bance mohla dostat úvěr za podstatně lepších podmínek? Že by jí žádná banka nechtěla půjčit?

Korporátní dluhopisy jsou vždy rizikové a ne vždy je možné dohledat majitele a jeho minulost. Indexové fondy jsou proti tomu bez rizika s mnohem vyšší ziskovostí.

hodnocení

3x
Jestliže nemáte s investovanim zkušenosti, tak to vložte na ten spořící účet. A jestli plánujete je uložit na delší dobu, využil bych služeb automatického investování, např indigo nebo portu. Nemusíte tam vkládat vše, třeba třetinu, čtvrtinu nebo pětinu a v průměru dosáhnete na inflaci. Peníze máte samozřejmě kdykoliv k dispozici. Dluhopisy, zvláště korporátní jsou rizikové a ty státní nic nenesou.

hodnocení

2x

Teď Trinity za 2,08% bez termínu a dalších podmínek a dál se dívat na možnosti s lepším výnosem. Propachtované pole, půjčky P2P... U dluhopisů pozor na hospodářský výsledek, aby to nebyl podnik před bankrotem. Žádné fondy nebo pojištění!

hodnocení

2x

Např. spořící účet/termínovaný vklad: dtest.cz/...
Měl by dát více než je inflační cíl ČNB 2%. Ještě příští rok bude ale inflace výrazně vyšší: cnb.cz/...

A nebo zvážit státní dluhopis protiinflační: sporicidluhopisycr.cz/...

ivo®
hodnocení

0x

Doma , mezi kalhotkama, s takovou častkou nemá smysl jit do banky - tam to sežerou poplatky ap...

id

Mohu se zeptat o jaké bance píšete, že vklad sežerou poplatky? Mám několik účtů v různých bankách a nezaplatím ani korunu.

ivo, mýlíte se, radíte velice špatně.

Je řada bezplatných účtů, např. FIO, AirBank, Creditas. Některé banky nabídnou alespoň nějaký úrok. V hotovosti peníze akorát hodnotu ztrácí (o inflaci, která je nyní docela vysoká).

max*
Jeste mBanka ma ucty bez poplatku.
Ivo si asi jede stale v Ceske sporitelne, komik jeden.
asds

No já nevím, jestli těch pár procent na spořícím pčtu udělá rozdíl.

Na stavební spoření jsem dal 100 tisíc na začátku pandemie, teď mám 99tisíc. Poplatky 600kc, úrok téměř nulový, nevydělal ani na poplatek.

V hotovosti jsem měl 100, a mám pořád sto.

a co státní příspěvek?

donpapa

Plácáte nesmysly. Která banka má poplatky u spořících účtů nebo termínovaných vkladů?

serpen
hodnocení

0x

Pokud s investováním nemáte zkušenosti, kupte za to unce zlata nebo stříbra přes Golden Gate. Držte je bezpečně uloženy, dokud nebudete peníze potřebovat. Pak je můžete zase Golden Gate prodat, oni to od Vás musí vykoupit. Unce jsou certifikovány a pravost je ověřena. Banky nebrat, špatný nápad.

donpapa

Kolik tipujete, že na vaši radě v průběhu 3 let prodělá? Já bych to viděl něco kolem 20 - 30%, a to nepočítám nájem schránky v bance.

hodnocení

0x
Co třeba ETF na index S&P 500? Je v něm 5oo největších us společností, takže dostatečně diverzifikovaný. Je dobré ho v portfoliu mít. Výkonnost od začátku roku do dnes 43%. ETF na Nasdaq 100 je na tom stejně. Nechat všechny vajíčka na jednom spořícím účtu na mizerném úroku není dobré, to už vyjde líp peníze utratit, dokud mají ještě nějakou kupní sílu.

mnd®
hodnocení

0x

A jste manželé?

Ono už neplatí,že vše co se nabyde za trvání manželství se při případném rozvodu ,,dělí na půl,,? Myslíte,že jestli možná časem zjistí,že jste si za trvání manželství dala bokem peníze a u rozvodu to neuvedla,tak aby z toho potom pro Vás nebyl podvod.

Tak si to raději ještě zjistěte jak je to v dnešní době a jestli to tak je.

mnd, bylo a doufám, že to co zdědí jeden z manželů, je stále jen toho jednoho manžela, nikoli obou.

mnd®

milane: o dědění jsem nic nepsal.myslel jsem to tak,že ať ty peníze dá kamkoliv,tak bude znodnocovat i jeho peníze.A když mají rozbrojeí,tak při případném rozvodu atd...

mnd®

Jo,tak platí.Dohledal jsem to. - Co nepatří do SJM : některý z manželů nabyl darem nebo zdědil (pokud ovšem dar nebo dědictví není výslovně určeno oběma manželům do SJM.

Pokud peníze zdědila ona, tak jsou jen její, nezapočítávají se do sjm. Úroky, dividendy nebo jiné výnosy z nich už však jsou součástí sjm.

mnd, zdědípeníze, jsou jen její, zhodnoují se její peníze. Manžen na ně nemá právo, ale asi se bojí, že by je sebral.

Součástí společného jmění je zisk z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů.
§709 odst.2 Obč. zák.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]