Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstupné, výpočet průměrné mzdy a pracovní neschopnost

Od: honzal odpovědí: 6 změna:
Potřeboval bych poradit se svojí situací. Můj zaměstnavatel ruší část výroby a mně s největší pravděpodobností čeká podpis dohody o ukončení pracovního poměru a vyplacení odstupného. To se počítá z průměrné mzdy za čtvrtletí. Jak ten výpočet ovlivní, když si během té doby \"odbydu\" marodění s covidem?
Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nejdřív trochu mimo : Žádnou dohodu nepodepisujte, jinak odstupné nebude. Nechte si dát normální výpověď nebo trvejte na tom co chcete aby bylo ve výpovědi uvedeno. Jinak k dotazu. Samozřejmě že marodění se do průměrné mzdy promítne.

honzal
hodnocení

Asi jsem se nevyjádřil správně. Mám na výběr dohodu a nebo výpověď, přičemž dohoda je s určitým bonusem oproti výpovědi. Jen jsem potřeboval znát způsob výpočtu průměrné mzdy, zda je v něm zohledněn počet odpracovaných dnů.
eman
Ale Ringo má pravdu! Když podepisete dohodu, tak žádné odstupné nebude a nemusí vás zajímat žádný průměr!
honzal
hodnocení

Dobře klidně ignoruje mé řádky o dohodě a řešme, výpověď, odstupné a to jak se v tom projeví nějaká ta nemocenská...
Díky

hodnocení

1x

@honzal - Jak ten výpočet ovlivní, když si během té doby \"odbydu\" marodění s covidem?
Podle délky pracovní neschopnosti

ZP § 67

(3) Pro účely odstupného se průměrným výdělkem rozumí průměrný měsíční výdělek.

ZP § 353

(1) Průměrný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu zúčtované zaměstnanci k výplatě v rozhodném období a z odpracované doby v rozhodném období.

(2) Za odpracovanou dobu se považuje doba, za kterou zaměstnanci přísluší mzda nebo plat.

@ringo - Žádnou dohodu nepodepisujte, jinak odstupné nebude.

Odstupné může náležet i při dohodě

ZP § 67

(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně...

- v tomto případě platí

§ 52

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:

a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,

hodnocení

0x
Odstupné dostanete pouze při výpovědi z důvodu zrušení pracovního místa. Pokud podepíšete dohodu, máte smůlu. Zaměstnavatel vám samozřejmě může odstupné slíbit i tak, jestli ale vyplatí je pouze jen na něm. Nebo vám může dát výpověď z důvodu zrušení pracovního místa, ale s dohodou, že pracovní poměr skončí k dřívějšímu datu než činí zákonná výpovědní lhůta. Každopádně pokud dohodu, tak odstupné předem keš na ruku :)
doplněno 15.11.21 21:01: Nemocenská a dovolená se nezapočítává. Pokud bylo v rozhodném období odpracováno méně jak 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]