Nejste přihlášen/a.
Prosím, mám ležáka-plně inkontinentní babičku. Bydlíme v malé vesnici, babička má celý život kartu u místní lékařky. lékařka 72 let, sestra 77 let. Psaní léků katastrofa! Rok jim trvalo, než se naučily posílat na mobil E-recept. To, že bych telefonem zavolala a nadiktovala sestře jaké léky chci, to nehrozí. Odkýve mi to a řekne, že mají moc lidí, že nemá čas a telefon položí, nebo mi to odsouhlasí a čekám týden a nic! Musím volat znova a jen mi odpoví, jó pošleme! a pak to třeba druhý den příjde a léky třeba jen polovina, nebo jiný druh než potřebuju. Je to katastrofa, proto jí to všechno, vždy sepíšu na papír, jaké léky, kolik jich bere, kdy, telefon, jméno, rodné číslo pojišťovnu. Toto ji vhodím do schránky na recepty, kterou má v čekárně. Zase týden nic, zase ji musím telefonicky urgovat. Nejhorší je to s poukazem na inkontinenční pleny, ten musí doktorka vytisknout a předat mi ho osobně. To hodím do schránky požadavek (mohu, maž přesně za 3 měsíce-kvůli pojišťovně, tedy jestli byl psán minule třeba 10.11.21, tak další může být vystaven až 10.02.22). Druhý den jdu osobně pro poukaz, není-moc lidí, nemáme čas. Jdu druhý den, ta samá odpověď, jdu 3 den to samé, pak tam 4 den sednu a sedím, až mi to naštvaná sestra po 3 hodinách donese! Je to strašné, mi ty pleny chybí, za ten týden prodlení mi pleny pojišťovna nedá, ztráta času a sestra je ještě naštvaná, že otravuju. Prosím nevíte někdo co s tím? Je nějaký termín, nebo daný postup, jak by to moho, nebo vlastně mělo být? Mě, už dochází trpělivost.
U nás to probíhá tak, že manžel si zavolá o recept k obvodní lékařce a během pár minut má recept v mobilu. To máte fakt hrozné, snad by stálo za to přejít k jiné lékařce, jestli nejako najdete. Zašla bych na vaši zdravotní poištovnu, vysvětlila problém a at vám poradí jinou lékařku.
Pokud to jde, přejděte k mladšímu lékaři a hlavně mladší sestře. Ve věku nad 70 už evidentně nejsou pracovně tak výkonné, jako kdysi, učení nových systému trvá déle nebo k němu nedojde vůbec.
Doba dožití se sice díky zdravotní péči prodloužila, ale kondice a zdraví nikoliv. Bohužel, dnešní 20 letí do těch 70 pracovat budou muset.
E-recept přichází tak do 3 minut, jednou výjimečně asi po 10 minutách.
Překvapuje mě nesoulad informací: malá vesnice, místní lékařka, mají moc lidí. To je divné, ale nepodstatné. Pokud lékařka babičku navštěvuje, zůstaňte u ní a přitvrďte při vyzvedávání receptů a hlavně poukazů na pleny. Osobně a teď hned. Nehnu se z čekárny, budu opakovaně klepat a naříkat, že spěchám. Sestra je naštvaná? Buďte také naštvaná. Mají moc pacientů? Vy máte doma ležáka. Ale pokud lékařka babičku nenavštěvuje, bez zábran změnte lékaře. Vyberte něhoho ve městě, kde už je i lékarna. Ty cesty pro pleny do lékárny Vás tak jako tak neminou.
To, co předepíšou, stejně nestačí. Pleny / konkrétní inkont. plenk kalhotky na suché zipy/ jsem babičce dokupovala na všelijakých slevových a bazarových portálech. Někdo, kdo to přiděluje nebo v někde přejímá, s tím asi kšeftuje! Stál tam třeba balík 150,- Kč, zatímco stejné v lékárně 425,-. Je to ale sedm let. Přesto doporučuji hledat na netu.
Na webu ordinace vyplním formulář, do kterého vypíšu léky, dávkování, jméno, rodné číslo, pojišťovnu, telefon a e-mail. To lze kdykoli, třeba i v sobotu v noci. Následující pracovní den mi v mobilu pípne E-recept. Nebo zavolám do ordinace, že potřebuji napsat prášky a zda bych se mohl stavit v nějakém konkrétním termínu. Počkám, než sestra vyjde z ordinace, podám jí průkazku pojišťovny a řeknu, že jsem si přišel pro léky (Obvykle nás tam takových bývá víc). Sestra pozve dál pacoše, který čeká na ošetření a přinese nám recepty. Tak 15 -20 minut.
Samozřejmě jde o léky dlouhodobě předepisované na chronický stav, jinak to bez vyšetření nejde.
O erecept píšu mailem, přijde mi hned, jak si sestra email přečte (= většinou během pár hodin).
Řešení pro vás asi jedině najít jinou doktorku. Některé sestry si prostě práci umí zorganizovat lépe. Ve vysokém věku sestry a doktorky od nich také nemůžete nic moc čekat, věk je na člověku hodně poznat z hlediska výkonnosti a schopnosti osvojit si nové návyky a naučit se nové věci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.