Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bonusova slozka mzdy

Od: kusl odpovědí: 7 změna:
Dobry den,
hledam si zamestnani v novem meste a zatim mam nabidku do jedne firmy, kde by me vzali.
Na pohovoru mi bylo receno, ze v pracovni smlouve je uvedeno 17 500 Kc a 20 000 Kc bonusova slozka. S tim, ze mi bylo vysvetleno ze se pripisuji dalsi bonusy za odvedenou praci, coz se muze pak vysplhat v celku jeste na 55 000 Kc maximalne.
Takze jsem to pochopil tak, ze ve mzde je fix 37 500 a pak nasledne bonusy ktere ziskavam nezavisle.
Jenze ted nad tim vaham, jak je to vlastne mysleno v te smlouve.
Pri dotazu kolik bych chtel mi bylo nabidnuto toto.
Samozrejme se jeste zeptam, budu tam volat pristi sobotu, majitel je na schuzi na Slovensku. Takzw ted se mu nedovolam, tudiz se ptam, zde, zda nevite jak to vlastne chodi s tou bonusovou slozkou ve mzde.
Dekuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Předpokládám, že je to jak v jiných firmách a to tak, že první složka je základní složka mzdy (musíš dostat vždy) a druhá je bonus a ten nemusíš dostat. Ke splnění bonusu může mít třeba zaměstnavatel různá pravidla, jako třeba plnění plánu výroby, obrat, pracovní morálku atd. Někde se bonus třeba krátí pouze ve výjimečných případech a jinde se s ním manipuluje velmi operativně... Konečná slíbená suma může být třeba reálná, ale taky jen třeba virtuální... Myšleno tak, že podmínkou může být třeba neuskutečnitelný výkon... Záleží na firmě... Nejlepší je zkusit si sehnat informace o serioznosti firmy...

hodnocení

2x

Neberte nic, kde je pomer zaklad : bonus taky, ako pisete. Uplne zakonne vam daju len tych 17 500 a dovidenia.

Zaklad ma byt odmena za odvedenu pracu, ktorej objem a kvalita je viac menej rovnaka cely rok, nie tam davat bonus vacsi ako zaklad. Bonus je v slusnej firme za beznu pracu (nie manazersku) tak max 10 - 20 % zo zakladu. Manazeri to mozu mat inak, aby boli motivovani dosiahnut nejake ukazovatele.

V dotazu je chyba, základ je zřejmě 37 500 - o kousek dál to píše.

tabletka*

Ne, jen si to blbě sečetl v domnění, že ten bonus je nárokový. To ovšem není, i když je zmíněn ve smlouvě. Jen by pak mohl úspěšněji protestovat a vyžadovat v případě, že bonus nedostane přesné zdůvodnění, proč mu ho nedali. Nicméně, takovou smlouvu bych nepodepsala, je to zjevný pokus ošidit zaměstnance a obejít zaručenou mzdu.

runner*
Nemusí to být tak zlé. Já jsem měl podobnou smlouvu posledních 20let a nikdy se nestalo, že bych tu nenárokovou složku nedostal.

Len je potom otazka, preco ste tu mzdu mali rozdelenu. Moja skusenost je opacna, kedysi strasne davno som mal zmluvu na tusim 6000 + 6000 + 6000. Prve bol zaklad, druhe mesacny bonus a tretie nejake projektove premie vyplacane stvrtrocne. Raz sef mal dojem, ako som u zakaznika nieco nespravil, co on povazoval za dolezite a bum, dostal som zaklad a stazovat som si mohol na lamparni.

Kym pri zmluve povedzme 16 000 + 2000 by som bol na to ovela lepsie.

hodnocení

1x
Bonusový složky nejsou nárokový. Když nebudeš nadřízenému lézt do zadku nemusíš je dostat. Třeba některý německý automotive firmy je podmiňují tím, že se na pracovišti nebudou organizovat odbory a že nebudeš marodit. Když máš neschopenku nedostaneš bonusy. Takže si pak lidi berou na chřipku dovolenou. Jinde zase fond odměn dostane vedoucí jako balík a rozděluje je podle ksichtu a oblíbenosti. Když dá jednomu víc, druhý nemá nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]