Nejste přihlášen/a.
Zdravím , žiji krátce s novou přítelkyni. Mám nějaké úspory rozdělené tak napůl mezi dvěma bankami. Nikdo o něch a to ani nejblišší rodina neví . Žádnou závět nemám a ani neplánuji . Můj dotaz zní , kdyby se mi něco stalo , dostane se rodina k penězům uložených v těch bankách?
Někdy to dědické řízení trvá dlouhé měsíce. Notář dává dohromady dědictví - majetky, více finančních ústavů, fondy, dluhy, ... Mne po několika letech pozvali k soudu, že máti měla někde nějaké úroky z fondů. Tak jsem ještě dostala po pár letech několik stovek.
Matrika má na starosti evidenci obyvatel - rodné listy, oddací i úmrtní...A ta vydá Tvůj úmrtní list pozůstalým a zároveň oznámí Tvoji smrt notářství.To ihned zablokuje Tvoje účty. Instituce jsou propojeny. Začnou se hledat dědicové a vše, co po sobě zemřelý zanechal.Až to dá notář dohromady, tak si zavolá dědice a sdělí jim kolik každému připadne peněz a jaký podíl majetku. A notář si od dědiců účtuje poplatek...
Pochybuji, že se notář obrátí na všechny banky a peněžní ústavy. Osloví ty, o kterých bude aspoň tušit, že tam dotyčný něco má. Tuto informaci dodají příbuzní. Tedy, ještě před pár lety to tak bylo, ani si nedovedu představit, že by oslovil všechny banky v civilizovaných zemích. Závěť, aspoň jednoduchá, doma v šuplíku neuškodí. Nebo aspoň tyhle informace v nějaké zalepené obálce, aby to našli, až "se něco stane".
Mimochodem, Česká spořitelna, ač byla oslovena notářem, přiznala jen přesně udané vkladní knížky a jednu, co jsme našli za půl roku při stěhování dobře schovanou ( a s vysokou částkou na ní) notáři nepřiznala, ač knížka byla na jméno. Museli jsme znova otvírat dědické řízení. A spořka se pak ještě divila, že jsem to pak vybrala a neotevřela jsem si u nich účet. Takže trochu opatrnosti neuškodí, ani když je člověk mladý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.