Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Až umřu ,jak to bude?

Od: petras* odpovědí: 10 změna:

Zdravím , žiji krátce s novou přítelkyni. Mám nějaké úspory rozdělené tak napůl mezi dvěma bankami. Nikdo o něch a to ani nejblišší rodina neví . Žádnou závět nemám a ani neplánuji . Můj dotaz zní , kdyby se mi něco stalo , dostane se rodina k penězům uložených v těch bankách?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zdravím. Banky po Vaší smrti dají vědět notáři, který bude dědictví vyřizovat,.o Vašich úsporách..A ty se pak budou dělit mezi dědice.

doplněno 12.11.21 20:14:

Na banky se obrátí notář a ty mu potřebné info dodají.

liska5
hodnocení

2x

Někdy to dědické řízení trvá dlouhé měsíce. Notář dává dohromady dědictví - majetky, více finančních ústavů, fondy, dluhy, ... Mne po několika letech pozvali k soudu, že máti měla někde nějaké úroky z fondů. Tak jsem ještě dostala po pár letech několik stovek.

liska5

Matrika má na starosti evidenci obyvatel - rodné listy, oddací i úmrtní...A ta vydá Tvůj úmrtní list pozůstalým a zároveň oznámí Tvoji smrt notářství.To ihned zablokuje Tvoje účty. Instituce jsou propojeny. Začnou se hledat dědicové a vše, co po sobě zemřelý zanechal.Až to dá notář dohromady, tak si zavolá dědice a sdělí jim kolik každému připadne peněz a jaký podíl majetku. A notář si od dědiců účtuje poplatek...

kami123
12.11.21 20:04
hodnocení

1x

ano

tabletka*
hodnocení

1x

Pochybuji, že se notář obrátí na všechny banky a peněžní ústavy. Osloví ty, o kterých bude aspoň tušit, že tam dotyčný něco má. Tuto informaci dodají příbuzní. Tedy, ještě před pár lety to tak bylo, ani si nedovedu představit, že by oslovil všechny banky v civilizovaných zemích. Závěť, aspoň jednoduchá, doma v šuplíku neuškodí. Nebo aspoň tyhle informace v nějaké zalepené obálce, aby to našli, až "se něco stane".

Mimochodem, Česká spořitelna, ač byla oslovena notářem, přiznala jen přesně udané vkladní knížky a jednu, co jsme našli za půl roku při stěhování dobře schovanou ( a s vysokou částkou na ní) notáři nepřiznala, ač knížka byla na jméno. Museli jsme znova otvírat dědické řízení. A spořka se pak ještě divila, že jsem to pak vybrala a neotevřela jsem si u nich účet. Takže trochu opatrnosti neuškodí, ani když je člověk mladý.

hodnocení

0x

Pravděpodobně ano, protože notář v rámci dědického řízení banky většinou oslovuje.

A když bude mít prachy v polské bance?

hodnocení

0x

Pravděpodobně je ukradnou zaměstnaci banky ..

petras*
hodnocení

Děkuji za info , ale jak se ta nějaká banka doví ,že už tu nejsem?

Pokud jí první neosloví notář, tak dědicové určitě. Ovšem notář má tu moc zjistit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]