Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce v ostraze

Od: devlin1 odpovědí: 21 změna:

Zdravím.

Uvažuju o práci v ostraze, nejlépe někde na vrátnici nebo na obchůzkách v nějakém areálu. Nedělá mi problém stereotyp a jelikož jsem skromný a nemám vysoké výdaje, tak by mi vyhovoval i plat odpovídající této pozici.

Zaráží mě jak 90% pracovních inzerátů na pozice v ostraze apod. jsou pouze pro OZP nebo ID. Tohle je prostě diskriminace zdravých lidí a nebo lidí bez výrazných omezení. Myslíte, že je šance najít práci v ostraze i když nemám OZP ani ID?

Popřípadě máte nějaké zajímavé zkušenosti s touto prací, která bych měl vědět? Vždycky jsem se snažil hledat klidné a nenáročné práce a myslím, že tohle by byla dobrá volba. Už jsem vystřídal různé sklady, fabriky, call centra a odevšaď jsem odešel z toho důvodu, že nezvládám práci pod tlakem.

Předem děkuji za rady.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dasa*
hodnocení

4x

Nevím, proč tady tazateli spíláte. Může mít křehčí psychiku a práce pod určitým tlakem mu nedělá dobře. Mohl by být třeba na úřadě práce a "vysávat" sociální dávky. Místo toho se snaží najít práci, která by ho nestresovala.

Nemyslím, že práce v ostraze by byla určena jen pro osoby zdravotně znevýhodněné. V podstatě to ani nelze, protože nemůžete inzerovat, že práce je určena jen pro určitou skupinu lidí. Zdravotně znevýhodnění jsou pro zaměstnavatele zajímavější, protože na jejich pozici pobírají státní příspěvek a k tomu jim vypláci jen malou částku ze "svého". Odvykle do výše minimální mzdy.

devlin1

Díky za zastání. Rýpalů si nevšímám, jsou to chorobní workoholici, kteří uznávají jen primitivní dřinu, která vede akorát k psychickým problémům. Život podle mě není od toho, aby ho člověk trávil ničením svých nervů a zdraví.

Co se týče těch inzerátů, tak skoro u každého vidím, že je to VYHRAZENO jen pro OZP nebo ID. Myslím, že nejspravedlivější cesta by byla kdyby to bylo pro všechny. Několikrát mě odmítli jen kvůli toho, že jsem "zdravý".

Naopak si myslím, že by měl stát přidat peníze invalidům, aby potom nebyli nuceli si hledat tyto pracovní pozice. Opravdu mi nejde do hlavy jak chtějí po postiženém nebo 75 letému dědovi, aby dělal u Security, kde je dle mého názoru potřeba "fyzická zdatnost".

krtek6

takovej trochu oxymoron ne? "Může mít křehčí psychiku a práce pod určitým tlakem mu nedělá dobře"

id
hodnocení

2x

Tohle je prostě diskriminace zdravých lidí
Tak tohle čtu poprvé v životě. Zdravý člověk závidí nemocným, kteří při ID 1. a 2. stupně MUSÍ pracovat neboť by nedosáhli na starobní důchod. Pokud nemůžete pracovat pod tlakem, tak práci u zaměstnavtele nehledejte neboť taková neexistuje. Dělejte sám na sebe jako OSVČ a máte vymalováno a nebo si vyřiďte průkaz OZP na hlavu.

hodnocení

2x

No jo, ona to asi nebude jen dobrá vůle zaměstnavatelů, kteří by chtěli pomáhat. Není náhodou povinnost při více než 25 zaměstnancích vytvořit několik procent pracovních míst pro OZP? Čtyří, pět%? Nejsou tyto pozice náhodou nějak dotované? Nižší mzdové náklady? Sleva na dani?*smich*

krtek6

ano je...ano jsou.. ale to , co už ti nikde neřeknou, že je to práce na dohodu pro 3-5 společností zároveň ;) tady je zakopanej pes... a jinak.. já osobně kdybych měl někde mít a platit fyzickou ostrahu, tak pokud by obnášelo i obchůzky a takové věci...tak bych nechtěl určitě invalidu...z logiky věci...ten by asi těžko dohonil nebo zpaficikoval zloděje když sám by nemoh*smich*

hodnocení

2x

Tu diskriminaci zdravých lidí pominu

Poradím,

Udělejte si zkoušky "Odborné zpusobilosti pro profesní kvalifikaci 68-008-E Strážný"

A pak se dostavte do jakékoli bezpečnostní agentůry a řekněte jím, že máte profesní certifikát strážného, vrátného.

Možná že vás vezmou.

bestdecision.cz/...

Jen tak něco na čtení

poradenstvidps.cz/...

vilik*
hodnocení

1x
No, je to buzerace. Mám odpozorováno, že vedoucí v bezpečnostních službách se chovají k zaměstnancům spíš hůř než jinde, což podle mě plyne z nízké kvality jak samotných vedoucích, tak ze zájemců o práci. Což samozřejmě pramení z výše výplaty a z nižšího hodnocení pracovní pozice okolím.
Práce je vhodná pro znevýhodněné osoby proto, protože zaměstnavatel s nimi má menší výdaje, a navíc oni jsou v podstatě vděční za malý příjem v práci, na kterou stačí. To znamená, že o diskriminaci se v zásadě nekoná, pouze je v inzerátech zdůrazněno, že znevýhodnění mají možnost se přihlásit a zároveň, že zaměstnavatel teoreticky upřednostní pro něj nejlepšího uchazeče, což může z jeho pohledu být ten nejlevnější.

jenda22
hodnocení

1x

Info o tom, že místo je vhodné pro osoby zdravotně postižené jinými slovy říká, že to je za minimální mzdu a k částečnému důchodu vhodné. Pro živitele rodiny ne. To nemá s diskriminací nic společného.

jarl
hodnocení

1x
Dělám při studiu VŠ brigádně ostrahu u securitas na menších vlakových nádražích, slouží se pouze noční a z 80% je to velmi klidná práce, občas se najde někdo kdo s vámi příjde vysloveně diskutovat, hádat se a hrát si na chytrého ale vesměs je to pohoda, já sám nemám ani certifikát strážného a opravdu je vcelku o tyto pozice nouze, protože prostě nejsou, mám šéfa největšího pohodáře a není problém se s ním na čemkoliv domluvit. Největši nouze je právě o hlídače v hypermarketech protože to moc lidí nechce dělat, pokud chcete pohodu, doporučuji hledat tu vrátnici nebo také něco podobného jako mám já.

hodnocení

1x

Pokud jsem zdráv a nezvládám práci pod tlakem by se také mohlo přeložit jako - jsem pohodlný, neřku-li až líný. Raději budu v klidu sedět na vrátnici za méně peněz, než někde skutečně makat.

Víte, je to tak - ti OZP či ID jsou zpravidla lidé, kterým, na rozdíl od Vás, skutečně něco chybí. Jinak by do této škatulky nepatřili. A protože i podobní lidé musí kvůli starobnímu důchodu pracovat a jen tak někde nemohou, podobná místa bývají vyhrazena právě jim. Aby se i oni ještě mohli zapojit do pracovního procesu. Kdyby nedělali, možná byste byl jeden z prvních, který by je osočil, že jen natahují ruku k sociálce. Je to důležité i po psychické stránce. Tito lidé si tak uvědomí, že jsou stále ještě něco platni, jsou mezi lidmi a psychicky se se svým problémem vyrovnávají daleko líp, než kdyby seděli pořád doma.

Jste snad přece něčím vyučen, jistě snad máte řemeslo, tak hledejte ve svém oboru. A pracujte tak, abyste nemusel dělat pod tlakem, ale aby Vás práce těšila. Myslím, že zdravý člověk by na vrátnici spokojen nebyl. Pokud tedy umí za práci vzít.

Větší nehoráznost, než Váš výrok, že je to "diskriminace zdravých lidí" jsem neslyšela. Vy jste ale dáreček!

Jen tak na okraj - kamarád ve svých asi 30 letech přišel při havárii na motocyklu o nohu, až do poloviny stehna. Doma být nechtěl, pracoval proto hodně roků jako vrátný. Snad byste nechtěl tu práci podobně postiženému člověku závidět? To by Vás musela hanba fackovat. *bzum* Jaga.

devlin1

Vy jste mi ale odbornice na psychiku a společenské problémy, nechtěla by jste rovnou kázat v kostele?

Je snad moje věc, na jaké pozici chci a nebo nechci pracovat. Asi patříte do té komunistické generace lidí, kteří uznávají jen dřinu v kamenolomu či uranovém dole a klidnější pozice nepovažujete za práci.

Vzhleden k tomu, že jsem dyspraktik a hroutím se z práce pod tlakem, tak se opravdu v oboru neuplatním. Dneska každý druhý nepracuje v oboru, protože podmínky práce se pořád mění a ne každého baví celý život to co studoval ve škole.

S tou diskriminací jsem narážel jen na to, že by dle mého názoru měli zaměstnavatelé poskytovat pracovní místa pro všechny, jak pro zdravé, tak třeba i invalidy. Navíc se určitě shodneme na tom, že zdravý člověk určitě dokáže něco střežit na pozici ostrahy lépe, než důchodce, který sotva chodí.

hodnocení

0x

Buzerace zdravých? Ti invalidní nemají kde dělat, nemůžou. A vám přijde buzerace, protože jim někdo vyhradí místo, které by mohli být, protože zdravý je líný makat?

jaskin
hodnocení

0x
Já spíš nechápu proč ostrahu dělá starý děda který zloděje nechytí a když jo tak ještě dostane po držce. Už jen proto by to měl dělat nějaký nabušenec a hlavně s psychotesty.

Co třeba takto - velký obchodní řetězec má zboží pojištěné na 50% pultové ceny. což je v poho, protože za těch 50% nakupuje. Jenže v podmínkách pojištění je, že musí být ostraha. Jasný? Není zájem, aby ostraha zloděje lapla, jen tam musí být.*smich* Nabušenec by zloděje rozšlapal a byly by potíže...

janr

Nabušenec asi nebude dělat na směny v Albertu za min. mzdu, když může dělat osobní ochranku pro boháče za 50k.

yvettastechero
hodnocení

0x
Pracuji v ostraze u fi DI SEVEN. BYLA JSEM V ČÁSTEČNÉM INVALIDNIM DUCHODĚ. JSEM VDĚČNÁ, ŽE ZDE PRACUJI. POKUD POBIRATE ČID, TAK VAM STACI K TOMU I MIN MZDA, PROTOZE Z DUVODU POSTIZENI NA TĚŽŠÍ PRÁCI NEMÁTE.POTREBUJETE PRACOVAT NA HL PRAC POMER,ABY JSTE MEL NAROK NA STAROBNI DUCHOD. A TAKY FIRMA RESPEKTUJE VASE PRAC.NESCHOPNOST, ZA KTEROU BY VAS VE ZKUSEBNI PROPUSTILI V JINE FIRMĚ. CID SI MUZE VYDELAT I 20000 CISTEHO MESICNE. V CHRANENE DILNE JE TO 6000KC. DI SEVEN JE SUPER FIRMA

Za 250 hodin měsíčně

tabletka*
hodnocení

0x

Jistě, je to pozitivní diskriminace daná zákonem, tak o co jde?

Teď jsem na jobs.cz vyhledala "strážný" pro celou republiku a nikde tam nevidím, že by jen pro invalidy, naopak, vesměs požadují fyzickou zdatnost. Tak co je to za kecy?

devlin1

Jenže já nebydlím v celé republice, ale v určité lokalitě, kde očividně není na tuto pozici dost volných míst pro zdravé lidi, kteří by o ni taky stáli.

tabletka*

No tak to máte smůlu :) To ale nemění nic na tom, že vámi rozporované podmínky nejsou v rozporu se zákonem, naopak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]