Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, budu mít hloupý dotaz, proto se omlouvám a prosím o navedení správným směrem. Má smysl začít podnikat, v prodeji rukodělných výrobků, když nedosáhnu na minimální mzdu? Jak se to dál řeší? A k podnikání - nejde mi o zbohatnutí, spíše o přivýdělek a hlavně o zlegalizování prodeje (ne e-shop) přes inzertní servery. Zatím jsem prodávala jen přes známé a jednou přes inzerát (podruhé už jsem měla strach) a chtěla bych jít legální cestou, ale nevím, jestli si nepřidělám jen problémy (v podnikání se nevyznám a mám jen kusé informace, mnoho věcí potřebuju dovysvětlit a převést teorii do praxe). Do koníčku jsem dala přes 10k za materiál, proto pro mě nebude likvidační, pokud o produkty nebude takový zájem. V zahraničí se výrobky prodávají mohem dráž a vím, že český zákazník hledí především na cenu, proto jsem šla s cenou hodně dolů. Samozřejmě počítám i s nejhorší variantou a to, že neprodám nic. Má, podle vás, smysl začínat nebo být raději při zemi a dál si tvořit pro radost? Chybí mi náhled, zkušenosti a pohled jiných lidí. Tuším, že někdo napíše, že pokud jsem tak bojácná a mám pitomé dotazy, ještě před tím, než jsem udělala první krok, ať ani nezačínám ale nejsem typ, který jde do něčeho po hlavě. Věřím, že se dá skoro vše naučit, jen mi chybí zkušenosti a pomocná ruka. Děkuji moc za váš čas.
Jestli budete opakovaně inzerovat nebo prodávat veřejně, bude dobré mít živnostenské oprávnění. Když budete OSVČ jako vedlejší, nebude pro vás platit minimální vyměřovací základ. Sociální, zdravotní a daň budete platit jen ze zisku a to jen v případě vadně vedeního účetnictví. Příjem z podnikání nijak nesouvisí s minimální mzdou. Pro začátek bude stačit seznámit se s vedením daňové evidence, zákonem o daních z příjmů a placením sociálního a zdravotního pojištění. Zjednodušeně, ale velice přehledně je to tady: jakpodnikat.cz/...
Klidně si podnikejte, zatím v uvozovkách, protože nevíte, budete-li mít dostatešný úspěch. To znamená prodávejte na inzerát, inzeráty lze např. na www.avizo.cz, www.annonce.cz, bazoš, zikado apod., těch možností je mnoho. Pokud si vyřídíte živnostenské oprávnění, musíte platit zdravotní i sociální pojištění, daň apod. I když na to nevyděláte. Pokud budete úspěšná, vždycky živnost můžete vyřídit. Až, tuším do 10000 nic nemusíte nikde nahlašovat. Netvrdím, že moje informace jsou naprosto přesné, ale vše se dá, i na internetu, ověřit. Prodávat např. na trhy asi je nutné živn. oprávnění. Nenechte se brzdit strachem! Přeji vám úspěch!
Díky za odpověď. Možná se mýlím, ale někde psali, že podnikáním se bere i to, že bych PRAVIDELNĚ podávala inzeráty svých výrobků. Nejde o výši sumy, kterou uvádíte, ale právě o tu pravidelnost, i když se nic neprodá. Na to už dost lidí dojelo a platili pokuty. Proto jsem přestala. Měla jsem za to, že zdravotní a sociální mi platí zaměstnavatel, pokud bych dosáhla minimální mzdy. Ale ráda se nechám poučit.
§ 2 živn. zák.: Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem. Jde o tu soustavnost, která se zjednodušuje na opakování. Tím se liší podnikání od příležitostného příjmu podle § 10 zák. o daních z příjmů.
OSVČ nemá zaměstnavatele, který by za něj platil pojištění.
Milá cl85,
máte v tom trošku hokej a myslím, že zdejší odpovědi Vám to ještě zkomplikovaly.
Tak především, pokud jste zaměstnaná, platí za Vás zdravotní a sociální pojištění zaměstnavatel. Pokud byste si zřídila ŽL a stala se tedy OSVČ (předpokládám OSVČ na vedlejší činnost - výdělky z podnikání by asi byly menší než ze zaměstnání), zdravotní a sociální byste platila také, ale pouze z tržeb z podnikání. Tedy: zaměstnání - zde by to probíhalo stejně jako dosud, podnikání - ke konci března byste podala daňové přiznání, vyšel by Vám, po odečtení "utržené peníze mínus vynaložené náklady na materiál, energie, PHM, poštovné, pojištění a všechny další drobné výdaje související s podnikáním" čistý zisk a z něj byste zaplatila daň 15%. Podle výše tohoto zisku by se pak ve formulářích od zdrav.pojišťovny a od sociálky spočílo zdravotní a sociální. Pokud by Vaše zisky byly vyšší, mohla by Vám vzniknout i povinnnost platit měsíční zálohy - ale píšete, že počítáte spíš s drobnými příjmy a tak se Vás tohle asi týkat nebude.
Ty hlouposti, že pokud budete pravidelně podávat inzeráty - a přestože nic neprodáte, budete platit daně a ZP a SP,protže to bude u Vás PRAVIDELNÁ činnost, to prosím vůbec neberte v potaz, to je opravdu pitomost. Tvořte si zatím pro radost, zkuste své výrobky nabídnout na inzerát, podejte si reklamu, a pokud by se Vám dařilo, zřiďte si živnostenský list. Nevím, jestli znáte fler.cz, tam je spousta šikovných lidí, inzerujících a nabízejících své věci, zkuste to tam také.
Ellen, děkuji za vyčerpávající odpověď Ano, mám v tom hokej.
Určitě, jednalo by se o vedlejší činnost, OSVČ hlavní určitě ne. Aha, to jsem nevěděla, díky za podrobné vysvětlení. Ano, fler a jiné znám. Právě na fleru se bez ŽL neobejdu.
Nechci se s vámi hádat ale na jedné diskuzi, kde se některé ženy zabývají podnikáním přímo píšou, že jakmile by někdo něco prodával za účelem zisku (opakovaná činnost), tak automaticky musí mít ŽL, jinak docela riskuje. Bez něho to nejde. Chcete tím říct, že pokud nyní dám na hyperinzerci své výrobky za účelem prodeje a budu každý týden nějaké výrobky přidávat, tak mi nehrozí postih od FÚ, kdyby mě někdo naprášil?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.