Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odkazy v e-mailech od RBP

Od: 2222 odpovědí: 14 změna:

Delší dobu mi občas chodí různé e-maily vypadající jako od zdravotní pojišťovny RBP kde jsem pojištěny, ale nejsem si zcela jistý jestli skutečně od RBP jsou a jestli se nejedná o nějaký podvod. V těchto e-mailech jsou odkazy odkazující na nějaké stránky s adresou začínající http://xmih3.mjt.lu s Lucemburskou doménou což mi připadá dost podivné a raději na to neklikám. Připadá mi to tak jako by někdo takto podvodně se možná snažil vylákat od lidi nějaké osobní nebo jiné údaje za účelem jejích zneužití. Nevidím důvod proč by RBP nemohla používat odkazy s některými vlastními doménami rbp213.cz, my213.cz, rbp-zp.cz a místo toho používala nějakou podivnou Lucemburskou doménu. V internetu různé instituce varují před různými podvodnými e-maily a před klikáním na odkazy odkazující na nějaké podivné stránky v nich. Psal jsem ohledně toho pojišťovně už 2 e-maily, ale nikdo se neobtěžoval na to cokokliv odpovědět. Zajímá mne pokud je tu někdo klientem RBP (213) jestli dostává podobné e-maily s odkazy na nějakou podivnou Lucemburskou doménu a jestli je bezpečné na ně klikat.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Poradil bych stejně, jako *suzymon*. Ze tvého psaní totiž nepoznám, jestli jsi pojišťovně poslal i kompletní text došlého mailu.

Jinak takové odkazy nejspíš pojišťovna nepoužívá, považoval bych je za podvod. A na odpověď z pojišťovny nespěchej, možná to zkoumají a pátrají a odpovědí ti, až budou vědět víc, možná dostali podobných upozornění hodně a jen nestíhají.

2222
hodnocení

Taky mi to připadá jako nějaký podvod, ale nejsem si tím jednoznačně jistý. Možná někdo z RBP kdo má na starosti rozesílání těchto e-mailů vychytrale použil pro odkazy nějakou podivnou přesměrovávací adresu a neuvědomil si, že by to mohlo vzbuzovat dojem na nějaký podvod. Zkoumat to možná budou i když o tom bych si dovolil pochybovat. Jeden e-mail ohledně toho jsem jim zasílal už před asi více jak měsícem a tak si myslím, že by za tu dobu snad mohli něco k tomu odpovědět. Spíše si myslím, že ty moje e-maily nikdo nepovažuje za důležité a rovnou je maže bez toho aniž by se tím někdo zabýval.

aham
hodnocení

1x

Ještě bych na pojišťovnu zavolal a když to nevysvětlí, tak policii.

2222
hodnocení

Přes policií bych to nerad řešil. Až tolik mi na tom nezáleží abych kvůli tomu chodil na policií a sepisoval to tam, dokládal nějaké e-maily od RBP atp. a pak čekal co policie možná vyšetři nebo jestli to neodloži. Na to v současnosti nemám příliš čas. Spíše jsem myslel jestli se s tím nebo něčím podobným už někdo nesetkal a neví o co se jedná. Nevím, ale možná se nejedná o žáden podvod a pouze piojišťovna RBP používá v e-mailech nějaké podivné odkazy které se pak přesměrovávají na jejích stránky. Mohli mi ale odpovědět na e-maily s vysvětlením o co se jedná. Moje e-maily se možná dostávají k někomu kdo neví o co se jedná a nechce se mu obtěžovat aby to zjistil a tak to ignoruje.

hodnocení

0x

Zatial vas popis plne zodpoveda typickej aktivite kriminalnikov, najma ta divna domena.

2222
hodnocení

Ano, vypadá to na nějaké nekalé jednání nebo podvod. Také mi to připadá i na to jestli pojišťovna náhodou nepoužívá nějakou internetovou službu která je na teto podivné adrese a pouze tím zjišťují nějaké statistiky kdo na ty jejích odkazy kliká. Dokud ale nevím o co se konkrétně jedná a že to není nějaký podvod tak se mi nechce na to klikat abych si tím nezanesl do počítače nějaké svinstvo. Zaráží mne, že něco takového pojišťovna ignoruje a na e-maily ohledně toho nereagují.

hodnocení

0x

Já bych teda určitě informovala svou pojišťovnu. A určitě bych to neotvírala, je to jasný pokus o nějakou lumpárnu. Na policii bych s tím ale nechodila, tam by to těžko řešili, když se ještě nic nestalo a podvedený jste zatím nebyl.

2222
hodnocení

suzymon: Ty asi nečteš to na co reaguješ :(, jinak by jsi věděla, že jsem tu v prvním příspěvku psal, že "Psal jsem ohledně toho pojišťovně už 2 e-maily, ale nikdo se neobtěžoval na to cokokliv odpovědět." a neradila mi totéž co jsem už dávno udělal, ale bez jakékoliv odpovědi na to.

Kdyby mi na emaily neodpovídali, tak bych jim zavolala. A tím jsem myslela to, že bych svou pojišťovnu informovala. Vám se to nepodařilo emailem, mohl jste zkusit telefon. *jasne*

hodnocení

0x

A od koho SKUTEČNĚ ty emaily jsou? U většiny webových emailů stačí podržet kurzor nad tím co je uvedeno jako Odesílatel a zobrazí se to podrobněji. Uvědomte si, že tohle pole v emailu moc neznamená, klidně si tam můžete dát například buh.celeho.vesmiru@bozi.nebe

Případně si nechat zobrazit kompletní hlavičky toho emailu a tam se to dá dohledat mnohem lépe.

2222
hodnocení

Ty e-maily chodi z adresy noreply@rbp-zp.cz, ale jestli je to odesílané skutečnýnm vlastníkem této adresy, což by měla být zdravotní pojišťovna RBP, to nedokážu posoudit. Na ty moje e-maily které jsem jim psal mi pokaždé přišla tato automatická odpověď:

Dobrý den,

děkujeme Vám za zaslání elektronické zprávy adresované RBP, zdravotní pojišťovně. Zprávy úředního charakteru budou předány ke zpracování a vyřízení odpovědným zaměstnancům pojišťovny.

S pozdravem

RBP, zdravotní pojišťovna
Michálkovická 967/10
Slezská Ostrava, 710 00 Ostrava
E-mail:
rbp@rbp-zp.cz,
telefon: 800 213 213

Upozornění:
Toto je automaticky generovaná zpráva. Prosím neodpovídejte na ni.

hodnocení

0x
Zdravím,jsem pojištěncem RBP a zároveň i zaměstnancem, toho času ale na mateřské. Mě ani nikomu z mé rodiny takovéto e-maily nechodí, takže si troufám tvrdit, že se jedná o podvod.
Zkuste kontaktovat pojišťovnu přes aplikaci My213, popř. zavolat infolinku 800213213 v běžné pracovní době. Bohužel nemám momentálně nemám možnost zjistit přesné bližší informace.
B.
2222
hodnocení

V těch e-mailech jsou i odkazy na tu aplikaci My213, ale bohužel směřuji na tu podivnou adresu s tou Lucemburskou doménou. Nerad bych si instaloval nějakou aplikaci která se možná bude tvářit jako od RBP a ve skutečnosti bude vše odesílat někde mimo RBP nějakým podvodníkům. Kdysi dávo jsem používal aplikaci od RBP ale ta už bohužel není funkční a nejde se do ní přihlásit. Nevím jestli na infolince RBP by mi v této záležitosti byli schopní podat nějaké informace. Jedná se asi o neobvyklou záležitost kterou infolinka běžně neřeší a tak pochybuji, že by někdo z infolinky dokázal k tomu podat nějaké vysvětlení. Možná by mi řekli, že to musi nechat prošetřit na příslušné oddělení a že mi pak dají vědět a tím by to asi zkončilo podobně tak jak s těmi mými e-maily.

Původní aplikaci nahradilo právě My213. Pokud v PC zadáte přímo My213, nemusíte nic instalovat,pojedete pouze přes prohlížeč.
Na infolince by Vám mohli aspoň říci,na koho se obrátit konkrétně,ale jinak je to na samozřejmě na Vás.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]