Dobrý den, chtěl bych nakoupit akcie a zajímá mě otázka dividend. Jelikož většinou podléhají srážkové dani i i např. u dividend z USA by nemělo docházek k dvojímu zdanění. Pokud tedy obdržím dividendu, musím ji zapsat do formuláře přiznání? Jsem student a jiný příjem nemám.
Ne. Dividendy z US jsou zdaněné přímo u plátce v US, takže už přijdou zdaněné. Daň činí 15% stejně jako u nás. Pokud máš podepsaný formulář W8ben u svého brokera, nedochází ke dvojimu zdanění. Můj broker bez tohoto formuláře už ani neumožní obchodovat v US.
pokud jde o akcie firem s domicilem v USA, pak by jsi měl u svýho brokera podepsat W8-BEN formulář, kterej zabrání dvojímu zdanění dividend. Na tvůj účet u brokera pak přijde dividenda už zdaněná, a ty ji jen musíš uvést do Daňového přiznání (už nic nedoplácíš). Akorát si dávej pozor jestli tvůj broker zdaní správně US dividendu, např. Etoro ji daní 30% i přesto že u nich W8-BEN podepíšeš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.