Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řešíte někdo změnu pojistky na nemovitost v souvislosti se růstem jejich cen?
Dům jsme pojišťovali někdy před 20 lety, pojistka se každoročně valorizovala, ale jen o inflaci. Jenže hodnota nemovitosti roste rychleji. Takže dnes je dům pojištěn na necelou polovinu jeho hodnoty. Kdyby měla pojišťovna teď plnit, tak z důvodu podpojištění zaplatí necelou půlku škody.
Dík za reakce
Ano řeším. Vloni jsem si nechal předělat pojistku přesně na to abych za plnění postavil nový dům a taky kvůli rekonstrukci a zhodnocení domu.
Pojišťovně je to celkem jedno, kolik platíš - budou prostě plnit jen na 45%. Ale divím se, že tě netlačil pojišťovák, protože nejspíš by dostal provizi.
řešil jsem to teď, ale jen kvůli refinancování hypotéky. z původních 1,4 milionu zvednuta pojistka na 2,4 milionu, ale jen proto, že to měla v podmínkách čerpání úvěru banka ke které přecházím. jinak to pořád dělá asi jenom polovinu současné tržní ceny nemovitosti. nevěřím stejně kdyby se něco stalo, že by se pojišťovna nechala dotlačit k plnění, možná s bankou v zádech která má zástavní právo by to šlo hladce
Pojistka se dělá na tržní cenu jen výjimečně (hypotéka). Normální je pojištění na novou cenu, tedy na cenu za kterou by se obdobná stavba postavila. Letos opravdu u některých pojišťoven došlo k aktualizaci výpočetních vzorců, takže pojistná hodnota nemovitosti se dost zvyšuje.
@arne1: No jo, ale když vyhoří panelák tak si potřebuji koupit nový byt U domu to není tak kritické, protože když mi spadne domek, tak si nejspíš nechám postavit nový. Ale zbourání ruiny taky něco stojí. Takže celkové náklady se od tržní ceny zas tak moc lišit nebudou.
Také jsem uvažovala o přepracování pojistky na dům a nebo zřízení úplně nové smlouvy. Po prostudování nových podmánek poišťoven jsem zůstala nohama na zemi a nechávám 8 let starou pojistku. Pojišťovny po novu mají takové podmínky, že je nejsem schopna neustále splňovat. Velká pravděpodobnost je zde, že při nějaké hrůze se pojišťovna z plnění vyvlíkne. Vždy si důvod najde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.