Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omezování od souseda

Od: podsmrkem® odpovědí: 4 změna:

Mám velké problémi se sousedem a jsem z toho velice nešťastný.Postavil jsem si domeček na zahradě po dědovi a už napočátku mi začal škodit. To nějak přebolelo(bývali jsme dobří kamarádi) a po celou dobu stavby byl docela klid. Pak jsme se nastěhovali a po pár dnech jsem byl dost všoku když mi nad hlavou(zahrada je ve břehu pod sousedem) každý den minimálně do 22h hrčela vibrační bruska, rozbruška či tůrování motorů. Sice jsme věděli že soused opravuje po práci auta, ale že má takovou drzost když už je navečer všude klid tak si otevřít vrata u garáže dokořán a začít rámusit tak to mě docela vzalo. Ale asi nejvíc mi vadí když začne stříkat karoserie tak to je nejenom rámus od kompresoru, ale i smrad po celé zahradě z barvy. Takže mi nezbývá zbalit děti a zavřít se doma. Takže suma sumárum radost ze zahrady a z domu můžu mít tak akorát když není doma. Už jsem mu několikrát říkal i prosil o nějaká opatření, ale jak když mluvíte do dubu(jediná odpověď byla ve smyslu "chtěl jsi tady stavět tak trp"). Takže bych chtěl poprosit o radu či nějaké zkušenosti co stím mám dělat. Už 5let odkládáme (a tiše trpíme tento terorismus) nahlášení na nějakém uřadě, ale ono to stejně jednou tak dopadne. Prosím o radu co s tím, jestli mám šanci na úřadech (když auta tam opravoval ještě před stavbou) a na jaké bych se měl obrátit. Nebo jiný nápad jak tento útlak omezit, protože tahat souseda po úřadech považuji za poslední možnost(asi se bojím aby se nerozpoutal nějaký nešťastný boj a aby to nebylo ještě horší). Díky a za každou radu budu vděčný.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

knopka*
hodnocení

1x

Sousedská práva upravuje občanský zákoník. V § 127 se říká:
"Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.

lidka*
hodnocení

1x

No a myslíte si, že když se začnete domáhat svého práva klidného a zdravého bydlení, že to může být ještě horší? Asi o moc ne. *nevi* Možná, že by to šlo pokojně řešit nějakou protihlukovou stěnou, na které byste se mohli domluvit. Určitě by šlo i stříkání karoserií načasovat v tu dobu, kdy nejste doma. Je pravda, že když bude "rámusit"i po 22 hod., můžete volat policii. Jestli to nedělá "načerno", tak tam má nahlášenou provozovnu a pro to platí také nějaká pravidla a předpisy. Jestli to je kolaudováno jako garáž, tak by tam neměl provozovat lakovnu a další opravárenství. To by byla záležitost pro hygienu a samozřejmě stavební úřad. Jestli to je kamarád, i když se tak momentálně nechová, zkuste s ním ještě naposledy rozumně promluvit. Vezměte k tomu i třeba manželku - nebo ještě lépe jiného kamaráda, abyste si pojistil svědeckou výpověď v případě potřeby. No a když nebude mít snahu, potom bych asi jednala přes úřady. Ale nejdřív bych si na stavebním úřadě ověřila, zda na prostory pro tento druh podnikání požádal o změnu kolaudace a také si z registru OSVČ si zjistěte, jestli má ŽL a jaké místo provozovny. Ale samozřejmě se ještě jednou pokuste se dohodnout. A když bude mít zase takové blbé argumenty, tak ho na další kroky bez obalu upozorněte. *bum*

doplněno 30.06.10 20:28:

Zde máte odkaz na registr živnostníků: rzp.cz/...

lui*
hodnocení

0x

Stříkání auta bez filtrace, větrání ředidel do ovzduší - odbor životního prostředí, jedná se pravděpodobně o znečišťování životního prostředí.

hodnocení

Děkuji za rady ještě to zkusím po dobrém a pak když tak na těch úřadech, jesliže si myslíte že mám šanci uspět. Kdyby někdo věděl ještě nějaký úřad kam bych se mohl obrátit nebo měl jiný nápad tak prosím napište. dík.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]