Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dne 31.10 jsem skončil v práci (nepodepsal jsem další smlouvu), ale zaroveň marodím. Nemužu se tedy přihlásit na ÚP. Kdo mi teď bude platit sociální a zdravotní, když nejsem evidován na ÚP a nemám ani práci?
Děkuji.
jste na neschopence?
Podle zákona se musíte do 8 dnů (8.11.2021) přihlásit sám, jako OBZP vaší zdravotní pojišťovně a ty 2052,-Kč každý měsíc platit sám z vlastní kapsičky. Sociální pojištění není povinné, ale abyste se až půjdete do důchodu jednou nedivil, každý měsíc vás to bude stát 2484,-Kč, jako DOBROVOLNÉHO SAMOPLÁTCE.
@bz pojištěnec v dočasné pracovní neschopnosti, tedy česky člověk na neschopence, je-li bez práce, stává se pro zdravotní pojišťovnu pojištěncem, za kterého platí zdravotní pojištění stát. Jenom se to za ZP musí dovědět, a to od toho pacienta. Žádné přihlašování jako OBZP a placení z vlastní kapsičky.
@jenda na ÚP se zaregistruje až po skončení nemoci. Nemůže se ucházet o zaměstnání, je-li práce neschopen.
Informaci inženýrky Si ověřte na vaší ZP a OSSZ , protože skončením pracovního poměru na dobu určitou nejste žádný a ničí pojištěnec,
Váš zaměstnavatel vás jistě už odhlásil , nicméně ochraná lhůta by měla nějaká být - třeba ze zákona 7 dní.
Pokud nejste nikde zaměstnán, v evidenci ÚP, nebo nejste samoplátce pojištění OBZP - musíte si to všechno hradit sám, Přesně jak jsem psal .
Takže tak, paní inženýrko
no, jak myslíte... § 7 odst. 1 písm. i) zákona č. 48/1997.
§ 7 odst. 1 písm. i) zákona č. 48/1997 osoby uvedené v§ 5 písm. c), které jsou příjemci dávek nemocenského pojištění; 14)
§ 5 písm. c),má na území České republiky trvalý pobyt, avšak není uveden pod předchozími písmeny a není za něj plátcem pojistného stát,pokud uvedené skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc,
zákon 187/2006
§ 4
Druhy dávek
Z pojištění se poskytují tyto dávky:
a) nemocenské,
HLAVA I
OKRUH POJIŠTĚNÝCH OSOB
§ 5
Pojištění jsou při splnění podmínek stanovených v tomto zákoně účastni:
a) zaměstnanci, jimiž se pro účely tohoto zákona rozumí
1. zaměstnanci v pracovním poměru, a ten skončil 31.10.2021
Už se v tom nechci šťourat, máte svoji pravdu, ale nikdo z nás neví, jak dlouho bude tazatel nemocný. Každopádně by měl na ZP nahlásit, že je na neschopence. A jakmile neschopenku ukončí, zaregistrovat se na ÚP. Nevidím tam nejmenší důvod, aby si platil ZP sám.
Co se týká sociálního pojištění, tam to není nemoc v ochranné lhůtě, jak jsem tady někde v odpovědi viděla, ale pokračování nemoci po skončení PP. Z hlediska SP je to náhradní doba pojištění. Není nutno si doplácet dobrovolné důchodové pojištění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.