Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zákaz zakazovat nájemcům kouření - zvířata? a povinné vybavení?

Od: vitecek® odpovědí: 28 změna:

Jak to je s těmi zákazy a povinným vybavením pro nájemce?

Pochopil jsem, že stát zakazuje vlastníkům bytů si stanovovat podmínky, které by jinak vyžadovali, třeba zákaz kouření v bytě, aby jim nenačichli stěny, předpokládám, až se nájemce odstěhuje, nebo stejně tak zvířata.. to dokážu pochopit..

pak sem četl něco o nepřiměřených nárocích na vybavení, řekne mi o tom někdo něco?díky.

doplněno 02.11.21 12:47:

leč pochopitelně já jsem protistátní, když stát znehodnocuje inflací úspory a hodnotu majetku svých občanů, zvedá cenu všeho a pak si kuřák chudák ani nemůže dát v zimě doma cígo, takže i tenhle aspekt chápu.

protože jsem pár let kouřil..

pak je otázka, jestli různý ozonizátory odstraňěj zápach ze stěn, nebo jestli jde "uvést byt do původního stavu, aby to nekuřák nikdy necítil".. nemám zkušenost, tak se ptám,

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

K vybavení

NOZ § 2243

Byt je způsobilý k nastěhování a obývání, odpovídá-li ujednáním ve smlouvě, a není-li nic ujednáno, je byt způsobilý k nastěhování a obývání, pokud je čistý a ve stavu, který se obvykle považuje za dobrý, a pokud je zajištěno poskytování nezbytných plnění spojených s užíváním bytu nebo s ním souvisících.

ke kouření

§ 2256

(2) Nájemce dodržuje po dobu nájmu pravidla obvyklá pro chování v domě a rozumné pokyny pronajímatele pro zachování náležitého pořádku obvyklého podle místních poměrů.

a ke zvířátkům

§ 2258

Nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.

hodnocení

2x

Malé dítě zničí byt mnohem víc než nějaká kočka nebo pes. Tyhle zákazy jsou úplně zcestný a je správně, že jsou nezákoný. Nicméně nikdo nebrání majiteli dát přednost jinému zájemci.

hodnocení

0x

Ano, zakon v CR neumoznuje zakazat v najomnej zmluve zvierata. Ta cast zmluvy by bola neplatna.

111®
hodnocení

0x

nezakazuje ale také nemusíš nájem dostat, že? se zvířetem

asd1

Zvíře/ kuřáka zjistí až po nastěhování a výpovědní lhůta ze zákona 3 měsíce. Za tu dobu bude doškrábáno a zahuleno, běžná kauce to nepokryje...

krtek6

a proto se dneska nedávají běžné kauce...ale neběžné kauce...aby se pronajímatel náležitě pokryl..ono některé věci si dělají lidi sami

asd1

Jj, pár hovad udělá pakárnu všem slušným, spousta lidí na kauci ve stovkách tisíc nemá, tak můžou jen do vybydlených bytů po podobným hovadu kde taková kauce neni... Kdo má prachy jde do hypotéky, tam platí aspoň část do svýho...

hodnocení

0x

Nelze v bytě zakázat kouření, ano zvířátka.

...nájemce má podle zákona právo zvířata v bytě chovat, a to i za situace, kdy mu to smlouva výslovně zakazuje. Tento bod smlouvy by byl neplatný!

jak, máte pravdu, já jen vidím, jak jedno písmeno změní význam

Nelze v bytě zakázat kouření, ani zvířátka.
omlouvám se za překlep.

Ono to není tak jednoznačné. Nyní nemám přesnou formulaci z hlavy, ale je tam daná přiměřenost. Je možné mít psa, křečka, kočku,...ale nelze v bytě chovat prase či krávu. Bohužel patřím k té části, kdy jsem po ukončení nájmu musel doplatit elekriku, vyměnit troje dveře s futry, přebrousit v jedné místnsoti podlahu, v druhé úplně vyměnit atd. Tj kauce - za mně ano- já dávám všanc majetek v milionové hodnotě a tak se jej snažím pouze ochránit - co je na tom špatného?

hodnocení

0x

Pronajímatelé rádi vkládají do nájemních smluv klauzule o zákazu chovu zvířat, omezování počtu osob v bytě či jiné věci, které by si neměli dovolit. Jejich motivace je zřejmá: chtějí svůj majetek co nejvíce ochránit a ušetřit. Záleží ale na nájemci, zda bude takové zákazy akceptovat. Tento bod ve smlouvě by byl neplatný! Podstatné totiž je, že nájemce má podle zákona právo zvířata v bytě chovat, a to i za situace, kdy mu to smlouva výslovně zakazuje. Chov by měl ale respektovat domovní řád a rozhodně by neměl nijak narušovat soužití s ostatními sousedy.

Podobně ani návštěvy v bytě nelze nájemní smlouvou zakázat. Pronajímatel má samozřejmě právo vědět, kolik osob bude v bytě trvale bydlet, případně si vyhradit souhlas s přijímáním dalších obyvatel bytu (to se netýká osob blízkých). Nájemce má naopak povinnost nahlásit navýšení počtu osob žijících v bytě. Tyto povinnosti se ale nijak netýkají krátkodobých návštěv, které tímto způsobem omezovat nelze. Při pochybnosti, zda se jedná o návštěvu či ne, by rozhodovala patrně délka pobytu a skutečnost, zda má dotyčný i jiný byt, ve kterém pobývá.

bz*
hodnocení

0x

nájemníky si musíte vybírat. A taky pořádně prověřit.

Něco jiného je teorie - co vám všechno a všem napovídají a načtete si v internetu a něco jiného je realizace nájmu - praxe.

Je to sice blbý, ale pronajímat čechům je někdy velká chyba.

bz, souhlas, není to o národnosti, ale jen o lidech. S některými čechy není problém, mám i Bulhaři, to jsou výborní nájemníci, Ukrajinec se nastěhoval a druhý měsíc skončil, Slovák mi prokopl nové protipožární dveře, Slováci dlouhodobě OK, Vietnamci taky platí včas.

bz*

Vietnamci platí včas? To slovo včas u Vietnamce je až k pousmání. Můj známý má v takové vesnici bývalou prodejnu Jednota. Pronajímá ji 15 let Vietnamcům. Nájem se platí každý poslední pátek v měsíci v 19:00. Jednou jedinkrát se stalo, že Vietnamec zůstal někde viset, tak se rozjel nas..aný domů a vidí mávající babu, která běží po silnici za ním ...To byla žena vietnamce s nájmem. Jenže jemu volá každý měsíc minimálně 10 vietnamců, jestli už je prodejna volná a jestli ten jeho Vietnamec tam ještě je, a že by taky hned pronajali. Ale za Flašku rumu z Kauflandu za 99,-Kč účtují 199,-Kč

je to tím, že všichni nejsme stejní, každý je trošku jiný. A je jedno, ze kterého státu jsme.

krtek6
hodnocení

0x

to řešení je velmi jednoduché...ze zákona se to nesmí, jak tu zaznělo...to je pravda...ale normální pronajímatel si najde takového nájemce, který ty zvířata nemá nebo nekouří...a normální nájemník nebude svého bytného provokovat tím, že mu za jeho zády tohle bude provádět...protože by pak neměl lehké žití :)

hodnocení

0x

Ono to neni zase tak slozite. Pronajimam byty, pricemz si dusledne vybiram najemnika. Prvni smlouvu ma na 6 mesicu, s tim, ze slozi 3mesicni kauci. Pokud by v byte hulil, pripadne tam udelal kocici zapachajici utulek, tak maze pryc. Ale to se nestava a tak druhou a dalsi smlouvu uzaviram na rok. Funguje to bez problemu.

Jinak ty ozonizatory jsou o nicem, kdyz nekdo musi hulit, at si to dela na balkone, ne v pronajatem byte

hodnocení

ok tohle tedy všechno chápu, tak pak jen dotaz

jak to je s tim, že si někdo stěžoval, že stát nutí nájemníka, aby v bytě bylo nějaké minimální vybavení?

Není žádné minimální vybavení, jen musí být byt obyvatelný. To je základ k životu. Voda, elektrika, teplo, záchod atd. ale i bez kuchyně, sedačky a podobně.

realcity.cz/...

kolemjdouci
hodnocení

0x

Zvířata - řeší se vybíráním nájemného - poplatku za zvíře. Cena se nastaví vysoko a nájemník zvíře nechová nebo neuzavře smlouvu .

Ok, ale to je Váš názor, páč nájemník se nastěhuje a po půl roce si pořídí pejska.

Vy navrhuje zvýšit nájem za psa? Ale to nejde.

kolemjdouci

Pokud máte "poplatek" za zvíře uveden v nájemní smlouvě, tak ano. A není to můj názor, ale rada právníka.

Jak píše dole jedubabička, tak může být jen

Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.

kolemjdouci

Když myslíte, že je stejné to, co jsem napsal a co uvádíte Vy, tak OK ... Poradil jsem, co prošlo i soudem. Hádat se s Váma nemíním.

Zvýšený náklady na údržbu domu určitě nemá kočka nebo vychovaný pes. I kdyby poškrabali stěny nebo podlahy, v podstatě to majitele nemá zajímat do doby, než dojde k předání bytu a nebylo by vše v pořádku. Ale odrážedlo taky podlahu poničí, stejně tak fixy a voskovky poničí zdi. A viděl někdy někdo vybírat poplatek za děti?

kolemjdoucí, nelze vybírat nájem za zvíře v bytě.

Pokud máte takový rozsudek, tak dejte odkaz na rozhodnutí.

Děkuji.

@kolemjdoucí - Pokud máte "poplatek" za zvíře uveden v nájemní smlouvě, tak ano.

Mohl byste prosím uvést přesnou formulaci ve smlouvě uvedenou?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]