Nejste přihlášen/a.
Za tři měsíce se musím vystěhovat z bytu, kde jsem 30 bydlel. Abych uvolnil byt, zdraží se velmi nájemné až o 100%. Takže se musím zbavit veškerých věcí a oblečení. Byty nejsou nebo jsou drahé. Například na nedaleký snad jediný volný byt, je poloviční, než mám já, s vyšším nájmem, než mám nyní, je prý 1400 zájemců z našeho města. Sociální byty nejsou k mání. Přesto podám žádost. Nic si od ní neslibuji.
Dále se mi o 60% zdraží plyn na topení.
Jak se dá přežít, jako bezdomovec od března, již začne jaro? Jaké fígle mají bezdomovci aby neprochladli? Jak se dá v 66 letech zvyknout na pouliční život? Ve starověké Spartě házeli nepotřebné ze skály. Nyní v Česku lup s nimi pod most. Covid mne totiž neumořil, přečkal jsem bez následků.
Opravdu nerada říkám: . . měl jste!. Ale opravdu, jak je možné, že na stará koena máte takové problémy? Proč jste nepočítal s tím, že k takové situaci může dojít? Na totéž se ptám, když jedu v sanitce a vozíme staré lidi do podivných ubytoven. Nechápu, jak je to vůbec možné. Sama jsem vychovala a nechala vystudovat 2 děti a mám družstevní byt, Nechci se chlubit, ale jsem stará ženská, která měla všech pět pohromadě.
A máte děti nebo sourozence, že by pomohly s řešením? Když nejste na nic vázán, ani na pracoviště, jste v důchodu, tak v pohraničních okresech je bydlení levnější. A občasné, třeba zahradnické práce, vylepší rozpočet.Horské chaty přijímají na zimu správce, údržbu. Moderní jsou, podle radia Plus, spolubydlení. Tři důchodci na jednom bytě. Každý svůj pokoj, společná kuchyň a sociálka. Než najdete, tak azylák. Hlavně se udržet ve zdraví. Čím jste se živil dosud? Proč tak náhle, to jste v létě nevěděl, že tohle nastane?
Je vám 66 let, tedy jste mladý důchodce, tak šup do práce, alespoň na zkrácený úvazek nebo brigády. Nevymlouvat se na stáří a nemoce, dnešní 20letí ve vašem věku ještě budou muset pracovat a dnešní 40letí budou možná čerství důchdci.
Pokud nemáte žádnou ani vzdálenou rodinu, která by pomohla, musíte se snažit sám. Podat si žádost do domovů důchodců, poohlédnout se po bydlení v oblastech s vysokou nezaměstnaností, tam je bydlení levnější a důchod přijde kamkoliv. Důchodcům se běžně vyplácí příspěvek na bydlení, který dorovnává vysoké nájemné. Samotná osoba může s klidem žít v garsonce 20m2, nemusí samotný důchodce obývat 100m2 byt na pražských Vinohradech, protože tam byl celý život zvyklý bydlet a protože se mu do garsonky nevejde nábytek po babičce.
Zcela jistě ve svém věku pobíráte nějaký starobní důchod, tedy máte nepodmíněný příjem, který přijde na účet vždy, ať jste kdekoliv. Od toho a od lokality je třeba se odpíchnout. Já bych se za každou cenu snažila na tu ulici nedostat. Bydlet se dá i v jednom neprůchozím pokoji a takové bydlení se dá uplatit.
Nabízejí se práce v zemědělství i s ubytováním, třeba moje kamarádka nabízela ubytování s veškerou vybaveností, kuchyní a koupelnou zdarma a k tomu 8000Kč, za to, že člověk bude bydlet na statku a starat se o stádo koní. A zcela jistě není jediná v republice, kdo takové ubytování nabízí. Není to práce pro vetchého seniora, ale v 66 jste ještě dost mlád na sice fyzickou, ale pomalou a nestresující práci.
Razantně se změnil (mění) život mnoha lidem. A musí se o sebe postarat. Z Vašeho příspěvku mám pocit, že se na tu ulici těšíte když se ptáte jak se o sebe starají bezdomovci a jak přežívají. Vy tak skončit nemusíte, záleží jen na Vás..Začněte svojí situaci řešit, internet zatím máte, tak si zkuste hledat práci (pokud Vám důchod nestačí) s ubytováním. Spolubydlení je také někdy řešením..S náklady na bydlení může pomoci i stát za určitých podmínek...A pokud budete skutečně v nouzi, můžete se obrátit i sem:
Proč se budete zbavovat svého oblečení? Ať budete nově bydlet kdekoliv, oblečení budete potřebovat. Nebo chcete chodit nahý?
Protože jste v důchodovém věku, co dům seniorů? Na platbách se s nimi dohodnete, DD jsou schopny vymoci pro sebe příspěvek na péči. Teta zase žila v maličkém pěkném bytečku v domě s pečovatelskou službou. Nebylo to drahé. Vzala si tam svůj nábytek, žila tam, jako dřív, vařila si, chodila nakupovat. Kdo vařit nechtěl, dováželi obědy. Pokud někdo potřeboval sestry tam docházely, ale nebylo povinností využívat jejich služeb. Teta měla 1 pokoj a malou kuchyňku + příslušenství. Okna na jih. Moc se mi to líbilo, říkala jsem si, že na stáří by se mi takový byteček velice líbil.
Důchod /příjem/ máte tedy jistý. Pokud jste fit, můžete si k tomu vzít brigádu. Nemyslím nic fyzicky namáhavého, ale třeba hlídač na parkovišti, či vrátný. A přivyděláte si.
Jinak, pokud jsem viděla, bezdomovci se ohřívají ponejvíce krabicákem. A to bych Vám nepřála. Myslím, že najdete lepší řesení.
Nemáte sourozence, nebo děti, které by se o tátu postaraly, nebo mu aspoň přispěly? Jaga.
Domovy důchodců mají několikaleté pořadníky. Nebo 50 tisícové "sponzorské dary". Na to bych se nespoléhala. Spíš na to levnější bydlení někde v pohraničí nebo v ústeckém kraji plus příspěvky od sociálky na bydlení. Někde jsem četla, že pokud člověk vydá víc než polovinu svého příjmu na bydlení (nájem plus energie), měl by na nějaký doplatek na bydlení dosáhnout. (Pokud teda nemá vlastní majetek, to má pak smůlu.) Ale nevím, co je na tom pravdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.