Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dobrý den všem.
Rád bych na Vás otázku. Dělám v jedné firmě více jak 5 let. Vždy jsem byl spokojen. Sice náročná práce (fyzická práce) ale platobě dobře ohodnocené. Bohužel nejméně rok mám problémy s krční páteří. Stále jsem léčbu odkládal. Teď v práci ruší místa a tak náčočnost stoupá a fyzicky jsem více unaven a když tomu přidám silné bolesti krční páteře, tak jsem si řekl a dost. Budu muset změnit práci, kde se tak nebude má krční páteř nemáhat.
Jsem po x letech na neschopence a málem jsem zapomenul, jak neschopenka vypadá
To hlavní. Teď jev první řadě vše vyléčit. Vím ale také, že tuto práci už dále dělat nemohu z uvedených důvodů. Když dám výpověď dohodou, tak tam budu muset být ještě nejméně další dva měsíce. Nepustí mě dřívve, vím jak to chodilo v minulosti v našem zaměstnání.
To hlavní. Je možné dát výpověď a případně jaký druh výpovědi z mé strany (tedy zaměstnance) i v době, když jsem na nemocenské? Pomohu si tím nějak? Předpokládám, že to musí být písemnou formou - poštou předáno ale nevím, jak je to s aktuální nemocí, která může být na 10 až 30 dní a možná i déle podle dalších vyšetření.
Běžela by mi tedy ta výpovědní lhůta i přesto, že jsem nemocný?
Nebo je nějaká možnost narovinu v práci říct...omlouvám sel ale musel jsem dát výpověď ze zdravotních důvodů protože trpí má krční páteř a vím, že Vám nebudu dále nápomocen.
Děkuji za vaškeré rady přátelé a mějte se krásně.
Karel
Dávat výpověď v době nemocenské není výhodné. Nicméně pokud jste rozhodnut odejít, můžete zkusit dohodu. Vybrat si datum kdy chcete odejít a trochu je přitlačit s tím že stejně byste dal výpověď s výpovědní lhůtou, kterou byste promarodil.
Moc děkuji za informace. Tedy v tom případě mám volit druh výpovědi: Žádost o skončení pracovního poměru dohodou, že?
@karel Ano, tento typ ukončení pracovního poměru použijete, pokud jste rozhodnutý odejít.
Nepoužívejte termín "výpověď dohodou", protože výpověď a ukončení PP dohodou je dvoje. Každý způsob ukončení PP má své podmínky a každý je řešen samostatným paragrafem zákoníku práce. Výpověď dohodou neexistuje.
Dobrý den. Zaměstnanec může dát výpověď i během nemoci a výpovědní lhůta poběží i během nemocenské. Pokud chcete dohodu, pak písemný dokument nazvěte - dohoda o rozvázání pracovního poměru ke dni..Buď zaměstnavatel na dohodu přistoupí nebo ne a pak budete muset dát výpověď z pracovního poměru která na sebe váže dvouměsíční výpovědní lhůtu
Ano, jenomže to není tak jednoduché. K tomu je potřeba lékařský posudek, který nepřipouští jiný odborný závěr než ten, že zaměstnanec pozbyl způsobilost vykonávat dosavadní práci. Nestačí jen doporučení od lékaře změnit druh konané práce. Zaměstnavatel může zaměstnanci i nabídnout jiný druh práce s ohledem na jeho zdravotní stav...Jako důvod rozvázání pracovního poměru může zaměstnanec klidně uvést zdravotní důvody, ale třeba následně při registraci na ÚP (aby se nekrátila podpora v nezaměstnanosti) by stejně musel předložit lékařský posudek, aby vážné zdrav. problémy byly ÚP akceptovány.
Ještě podpořím svoji odpověď § který máte zřejmě na mysli: § 56
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
(1) Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
a) podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce
kapko-z vážných zdravotních důvodů by také tazatel mohl "hned" odejít z práce, nebo se pletu? Četl jsem to tuším v zákoníku práce, ale nevím jaké jsou k tomu přesně podmínky-tedy podmínky z hlediska lékařského posudku atd. Ptám se i za tazatele.
Oline, to, co popisuje @kapkanadeje, je ZPŮSOB (tedy jak) ukončení PP. To, o čem se zmiňujete Vy, je DŮVOD (tedy proč) ukončení PP.
Zaměstnanec může ukončit PP výpovědí nebo dohodou bez uvedení důvodu, případně může důvod uvést, nemá to ale na nic vliv. Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů vyjmenovaných v § 52 zákoníku práce. Jde-li o důvody uvedené pod písm. a) až d), náleží zaměstnanci odstupné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.