Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smuteční hostina se platí z dědictví?

Od: juk odpovědí: 16 změna:

pravni-poradna-zdarma.blo/...

Nenacházím na internetu jasné stanovisko zákona, zda náklady na smuteční hostinu se stejně jako náklady na pohřeb odečtou z dědictví. Bylo by to tak jednodušší. Nebo se musí dědicové složit? Co když jeden nechce přispět?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

21x

Náklady na hostinu platí ten, kdo ji zřizuje. Činní tak ze své vůle.

Příspět na náklady je slušnost.

Žádat o příspěvek je neslušnost.

hodnocení

17x
Ona ze zákona musí být smuteční hostina?
Tak to jsem netušil..

hodnocení

5x

Většinou je to tak že náklady platí zřizovatel pohřbu a pak to uplatní v dědictví. Ale dohoda může být jakákoli.

hodnocení

4x

@juk - Nenacházím na internetu jasné stanovisko zákona
Ani nenajdete, protože "náklady pohřbu" žádným zákonem stanoveny nejsou.

minsk
hodnocení

4x

V zásadě, jak se rodina domluví.

hodnocení

2x

Je to smutné.

jurajjuraj*

to teda je, dedictvi by chtel kazdy ale naklady na pohreb uz nikdo

liska5
hodnocení

2x

My jsme se jako sourozenci na hostinu složili. Pohřeb je zpravidla do týdne. Řešení dědictví se táhne někdy dlouhé měsíce. To bude jiná kapitola.

jenda22
hodnocení

2x
Vetsinou je clovek pripraveny na svuj konec a penize na svuj pohreb preda za zivota. Pokud ne, zalezi na rodine. Pohreb ano, hostina v tomto pripade ne.

hodnocení

2x

Většina starých lidí se na svůj konec připravuje tak, že si našetří peníze na pohřeb. Pokud to neudělá, tato částka /podle dokladu z pohřební služby/ se následně odečítá u notáře z dědictví. Pokud dědictví není, složí se na pohřeb příbuzní.

Kar bývá obvykle v režii nejbližších příbuzných, domluví se, co kdo udělá, zařídí, koupí. Záleží na vzájemné domluvě. Je nepříjemné, když to má na starosti jen jeden /příprava, platba/. Třeba děti by si měly sednout a domluvit se na všem. Je hloupé říkat: chci dělat kar, co přidáte? To raději ho nedělat. Byla jsem v poslední době na několika pohřbech blízkých lidí a kar byl pouze asi na třech z nich. V ostatních případech nám bylo poděkováno před krematoriem a rozešli jsme se každý po svém. Tak opravdu záleží na tom, jak si to kdo udělá.

Někdy je to lepší bez karu. Když před lety umřel manželův strýc, jeho příbuzný, starší člověk, se v restauraci při karu opil. Co opil, ožral. A mermomocí trval na tom, že chce tancovat. *bzum* Nejhorší bylo, že si jako partnerku vybral mě a nedal si své počínání vymluvit. Tahal mě ze židle, nemohla jsem se ho zbavit. Nakonec ho ostatní chlapi zatáhli za hospodu a prý mu tam "domluvili."

Proto bych spíš byla pro tiché rozloučení s účastníky podle situace /na hřbitově, u krematoria/ a lidé by se rozešli. Dodnes mám před očima tu tehdejší ostudu. Jaga.

A ten, který nechce přispět, je pitomec. Toho nechte u kostela a nezvěte ho. Zadarmo se najíst, to by uměl každý.

Mojí reakcí je souznění s Vámi, pouze mi byly"otevřeny oči". Výraz a význam slova KAR mi byl do mých 75. roků skryt.

Díky.

Také jsem tento trmín neznal- sice jsem mladší, ale ne až zase o tolik. Používám - posezení po pohřbu.

Kar znám. Ale jen z křížovek.

juk
hodnocení

Děkuji za jasné informace! ;)

hodnocení

0x

Já , když jsme přišli o sestru, jsem zařídil posezení a oběd v blízké restauraci. Zajímavé bylo to, že dva příbuzní / bratranec a sestřenice/ se zeptali co přispějí na zaplacení účtu. Z mých sourozenců to nenapadlo žádného - zřejmě si mysleli, že restaurace nás pohostila zadarmo . rostě asi je to spíše o lidech než o nějaké zvyklosti.

hodnocení

0x

Příspěvek, na který odpovídáte***NE

Hostinu musí uhradit ten, co jí objedná, po domluvě s rodinou. Tak se i podělí, jak se domluvili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]