Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedostal jsem smlouvu, dostal jsem nižší plat

Od: bezsmlouvy odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
Mám dotaz, tento měsíc jsem byl osloven nejmenovaným pánem co si založil jednu firmu, bylo mi slíbeno že budu vykonávat určitou pozici a dostanu smlouvu o dílo na tuto pozici s platem 40 tisíc korun.
Pořád jsem si o smlouvu říkal ale nedostal jsem jí. Tak v dobré víře jsem pracoval dál.
Smlouvu mi dotyčný vystavil teprve včera ale na naprosto jinou pozici a o polovinu nižší plat tj. 20 tisíc korun.
Byl jsem tento týden v karanténě a nemohl jsem docházet do práce a vykonával jsem vše telefonicky.
Nakonec mi řekl ať si vystavím fakturu do 22.10 a odnesu mu výkaz za práci.
Jak se mám prosím proti tomuto bránit popřípadě kde to nahlásit abych nebyl takto sprostě podveden?
Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

medox*
hodnocení

2x
Zmateně napsané :-/

ellen*
hodnocení

1x

Jsem z Vašeho dotazu trochu zmatená. Pracujete tedy jako zaměstnanec nebo jako OSVČ na Schwarz systém (víte, že to je zakázané?)?. Zaměstnanci nedostávají "smlouvu o dílo" ani si nevystavují faktury. A OSVČ může pracovat i bez smlouvy. Jestli tedy pracujete jako OSVČ, tak mu napalte fakturu na těch 40 tisíc. Vystavujete ji Vy a on Vám do toho nemá co kecat. Ale jestli Vám ji nezaplatí (což je pravděpodobné) a Vy pracujete na ten SCHW systém, moc bych to s tím stěžováním na úřadech nepřeháněla. Aby Vás ještě nepotrestali.

Pokud jste zaměstnanec, nepodepsal jste smlouvu, pracoval na dobré slovo a zaměstnavatel Vás pak podtrhl, bohužel s tím nenaděláte nic. Leda dát výpověď, já bych u takového šmejda teda pracovat nechtěla.

anonymmm
hodnocení

Dobrý den,
Jde o to že on píše všem Smlouvu o dílo a následně jsem zjistil že fakturuje plat všem i na Rodné číslo. Dozvěděl jsem se že je to nezákonné. On je to totiž právník…Tak nechápu jak si tohle vymyslel.
Já osobně IČO nemám a bylo mi podtrhnuto že stačí na rodné číslo. A podat mu fakturu na základě smlouvy kterou mi odmítal celý měsíc vystavit, nakonec mi vystavil smlouvu o polovinu nižší.
Včera jsem mu podal výpověď s okamžitou účinností.
pavel21*
Výpověď s okamžitou účinností? To neznám, jak jste to formuloval, podle jakého paragrafu ZP?

hodnocení

0x

Pracovněprávní vztahy jsou v kompetenci inspektorátu práce. Mají tam i něco jako poradnu. Nejsem si ovšem jistá, že Váš problém je pracovněprávní podle zákoníku práce.

tabletka*
hodnocení

0x

Podle toho, co trochu zmateně píšete jste nebyl v pracovněprávním vztahu, takže je zbytečné dotyčného právníka udávat. Domluvili jste se na nějaké pravidelné práci a odměně, on to před podpisem smlouvy (právní akt, který uzavíráte oba, nejen on) změnil ve váš neprospěch. Takže nebyl váš zaměstnavatel. Máte poučení propříště, že začít pracovat dříve, než máte smlouvu v kapse je hloupost - hlavně vaše. Můžete ho zažalovat za nedodržení smlouvy, uzavřené ústně, ale nevím, zda vám to za ty tři neděle (kdovíjestli), tedy nejakých deset tisíc před zdaněním bude stát, soudit se s právníkem.

bz*
hodnocení

0x

Pane, vy z nás děláte ale Jelita ...

1. Plat = odměna za vykonanou práci ve státní sféře.

2. Musíte napsat, že jste OSVČ a vystavujete odběrateli FAKTURY.

Odběratel zneužil Vaší naivity a nechal Vás pracovat za předem dohodnutých podmínek, které ale důkazně budete muset unést vy.

příště budete chytřejší ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]