Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodné číslo-telefonicky

Od: hann odpovědí: 28 změna:

Dobrý den, dnes jsem si telefonicky objednala e-recept a sestřička chtěla po mně nadiktovat rodné číslo. To, co jsem jí diktovala, ještě nahlas opakovala i s celým mým jménem, jak si to zapisovala. Přitom má vždy otevřené dveře do čekárny, takže všichni všechno slyší. Myslíte až půjdu s něčím osobně k doktorce, tak bych na to měla poukázat? Myslím, že rodné číslo je dost osobní údaj a neměl by ho nikdo chtít znát telefonicky.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

racio
hodnocení

14x

Sestřička odpoví, že byla v kanceláři sama a budete za ... Pravděpodobnost zneužití se v tomto případě blíží nule. Co by měli říkat všichni živnostníci, když RČ mají v DIČ, bankrotáři v insolvenčním rejstříku a donedávna všichni členové statutárních orgánů obchodních společností v obchodním rejstříku. Pokud někdo bude mít zájem získat vaše RČ, tak do hodiny ho má.

hodnocení

8x

Nepanikařte. Celé slavné utajování osobních údajů je blbost, která má obhájit smysl dalšího zbytečného úřadu. Snad také nevěříte blábolům, že si na vás někdo může vzít půjčku? Jmen s datem narození nebo rodným číslem a adresou si může každý najít desítky tisíc veřejně v živnostenském nebo insolvenčním rejstříku. Nemusí to odposlouchávat u lékaře.

hodnocení

6x

Že vaši zdravotní kartu v počítači hledala podle rodného čísla vás nenapadlo? A jméno četla, že to našla správně?

hodnocení

3x

Je divné, že to rč vůbec chtěla. Má ho přece mít ve vaší dokumentaci a z počítače z vaší karty generuje ten recepis.

A nenapadlo vás že si ho chtěla ověřit, jestli ho napíše správnému člověku, což

Jj přesně tak, aby byla jistota komu se recept dostane do ruky.

hodnocení

3x

Přiznávám, že zapamatovat si "z voleje" náhodně zaslechnuté desetimístné číslo bych asi nezvládla - a i kdyby, netuším k čemu by mi bylo. Ti, co v čekárně "všechno slyší" na tom asi budou podobně.

U jednoho lékaře uvádím RČ při každém telefonátu, protože má v péči taky paní, s kterou se odlišujeme jen dnem narození a tím číslem, takže se podle něj nejlíp hledá. Nějak mě nenapadlo, že "bych na to měla poukázat" - asi budu divná *smich*

Mám to také tak. Dokonce u jednoho lékaře máme s nějakou paní stejná jména a stejná příjmení a dokonce i den a rok rok narození. Jen ta poslední číslice je jiná. :-D

hodnocení

2x

Pokud ji někdo slyšel, tak je to jednoznačné porušení GDPR. Ale nevím, proč byste to měla řešit s doktorkou?

Nevím, proč to vůbec řešit. Celé GDPR je obrovská hysterie.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Máte pravdu, v pořádku to není. Nikdy po mně sestra nechtěla nadiktovat RČ, taky bych to nikdy neudělala a odkázala bych ji na "zdravotní kartu", kterou dnes má v počítači a zkopíruje si z ní, co je potřeba. Když si nechávám psát recept, hlásím jméno i příjmení + ročník narození, aby si mě nemohla splést s nikým jiným. A vždy to stačí. S doktorkou bych to neřešila, ale příště bych si na to myslela a vyřešila to se sestrou pří objednání receptu. Ida

doplněno 27.10.21 14:46:

Ono nejde jen o odposlech rodného čísla cizími lidmi, ale při diktování se sestra může splést, napsat RČ špatně, a v lékárně vám léky nevydají. Budete muset volat znovu, jít do lékárny znovu, a pokud bude třeba svátek (jako zítra), v pátek u doktora dovolená + do toho hupne sobota a neděle, tak budete 5 dní bez léků. A to vám nemusí prospět. Ida

hodnocení

2x

Tyhe obavy jsou velkým nesmyslem. K čemu by komu bylo letmo zaslechnuté číslo. Jakože někdo na tvé rodné číslo objedná něco nebo, čeho se vlastně bojíš?

hodnocení

2x
Tak tohle se mi už stalo a ne jednou. Mám složité příjmení, proto chtějí r.č. nadiktovat.

hodnocení

2x

Zrovna toto vidím jako bouři ve skleničce vody...

luxpe
hodnocení

1x
Samozřejmě, že rodné číslo je citlivý údaj, ale s jménem nelze zneužít! To by hrozilo pouze za předpokladu, že by někdo kdo by chtěl zneužít Vaše osobní údaje znal také číslo občanky, adresu.
Upozornit samozřejmě na to můžete, ale myslím si, že se nic nezmění. Určitě rodné číslo nesděluje tam kde nemáte jistotu kdo ho po Vás vyžaduje. O to se teď poslední dobou dopouštějí šmejdi po telefonu kteří se vydávají za telefonního bankéře, telefonní asistentku z pojišťovny či za mobilního operátora. Jedna z telekomunikačních společností tohle vyřešila jednoduše. Pouze do e-mailu Vám doručí smlouvu, pokud s ní budete souhlasit postačí jí vyplnit, vytisknout nechat přes CzechPoint ověřit osobní údaje z občanky a doporučeně odeslat. Operátor tak vlastně má potvrzené vše přes někoho jiného! Je zde největší jistota bezpečnosti.

kami123
hodnocení

0x

Ano, řekl bych to doktorce, třeba ti za to předepíše nějaké fajnové pilule.

racio

A příští recept bude pouze k osobnímu vyzvednutí, samozřejmě až po té, kdy na paní dojde řada.

kami123

tabletka*
hodnocení

0x

Tedy to jsou starosti. Samozřejmě že při osobní návštěvě můžete říci té sestře (konkrétně té jedné, nikomu jinému), že se vám její postup nelíbí a nesouhlasíte s ním. Ona se vám krátce omluví a das ist alles. Lidem v čekárně je to, a na to vsadím boty, absolutně ukradené. Fakt tam nečíhají prodejci hrnců.

jabraka*
hodnocení

0x

Když od praktické lékařky potřebuji lék, na el. recept,má všechny údaje v evidenci.K jinému lékaři musím jít osobně,jinak se se mnou nebaví.Za rok potřebuji desítky receptů,nikdy jsem nemusel nic diktovat po telefonu.A to jsem nepočítal období COVIDU.Teď jsem vyplnil registraci na vakcinaci,všechny údaje mi počítač vyplnil automaticky.

JABRAKA

racio

Zřejmě jste stálý klient, v evidenci jste jen jeden toho jména a sestřička pracuje v dané ordinaci už od války, tedy své klienty pozná už podle hlasu, případně telefonního čísla. Pokud se sestřičky častěji střídají (třeba na velkých poliklinikách to je běžné), či v evidenci jsou tři Marušky Vopršálkové, tak zcela logicky musí sestřička osobu jednoznačně identifikovat. Život je pestrý a vaše zkušenost nemusí být přenosná na jiné případy.

id
hodnocení

0x

Unás to funguje násedovně- zavoláte, představíte se celým jménem, sdělíte rok narození a název léku, který chcete. Nakonec po vás sestra chce číslo za lomítkem z rodného čísla. Připadá mi to naprosto v pořádku. Bez této kontroly si na mě může někdo nechat napsat léky. Jak se jmenuji a jaký jsem ročník ví mnoho lidí. Dokonce vychází v místním zpravodaji blahopřání k významným narozenínám, takže jméno a rok narození zná celá obec.

hodnocení

0x

No, porušení GDPR to jistě je, příjemné by mi to asi taky nebylo, ale když to srovnám se podobnou situací, která standardně probíhá u manželčiny lékařky, tak je to nic.

Sestra standardně otevřené dveře do čekárny:

Další! Tak s čímpak k nám jdete?

Šeptyšept.

Cožé, že máte vyrážku? A kde jí jako máte?

Šeptyšept.

Jó, tak to si zajděte na kožní a řekněte manželce, ať se staví u svýho doktora...

Samozřejmě přeháním, ale jen v detailu možné diagnózy.

Někdy mám pocit, že pan Troška nečerpal náměty pro svoje komedie někde v Hošticích u Volyně, ale přímo u nás pár kilometrů za Prahou.

Takže si to vyřiďte při nejbližší příležitosti se sestrou z očí do očí a jde se dál. Nikdo nejsme dokonalý.

hodnocení

0x

...telefonicky objednala...Přitom má vždy otevřené dveře do čekárny...

jako že dveře jsou stále otevřeny, aby pacienti viděli co sestra dělá?

Nějak tomu nevěřím, že zrovna to všichni slyší.

Když někdo píše, že bylo porušeno GDPR, prosím, co přesně bylo porušeno?
Děkuji za poučení.

GDPR se samozřejmě vztahuje jen na právnické osoby, ale právnickou osobu reprezentujeme v zaměstnání v podstatě všichni. Podstatou je, že jako právnická osoba nesmíte sdělovat něčí citlivé osobní údaje třetí osobě (je to složítější, ale nechal bych to takhle). No a rodné číslo, ve spojení se jménem osoby je jednoznačně citlivým osobním údajem. Krom toho, že nesmíte sdělovat, musíte rovněž bránit možnému úniku a následnému zneužití. Tzn. na telefonování si má sestra zavřít dveře.

Kdo to zde sděloval třetí osobě. Nikdo. Slyšel to někdo v čekárně? Nikdo. Jen tazatelka si to myslí, páč to v telefonu nevidí.

Já tam nebyl, Vy zjevně ano.

Ano, tazatelka si to myslí, protože zřejmě má tu zkušenost z této konkrétní čekárny, že je vše slyšet. Já a moje žena máme tutéž zkušenost (s největší pravděpodobností z jiné čekárny). Vy máte zkušenost jinou, OK.

Jen mi na Vás nesedí argument typu: Co neznám, neexistuje!

Přeji hezký večer, případně hezký celý nový den.

hodnocení

0x
To je zcela normální a někdy nutné, stejně vase r.c. v kartě mají, mně se např stalo, že u dr byla evidována paní se stejným jménem i příjmením.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]