Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
šéf nám jako zaměstancům nařídil, že půjdeme do práce ve čtvrtek na státní svátek a volno nám dá v pátek. Ok, v pohodě. Jen mne zajímá, jak je to s příplatkem za ten svátek? Jaké mám práva na mzdu a co nám musí zaplatit?
Po dotazu jestli teda bude příplatek, odvětil jen, že ne, že za to máme to volno v pátek přece. Může to tak právně být? Protože když teda budeme pracovat ve svátek bez příplatku, dá nám jakoby volno v pátek. A je to volno vůbec placené? A i kdyby, tak přece přijdeme o ten příplatek ze čtvrtka?
Prosím o ujasnění situace, jestli to vlastně může udělat takto, že dostaneme za tento týden v podstatě stejnou mzdu, jako kdybychom pracovali celý týden v normálních dnech.
Děkují moc
Dobrý den. Zákoník práce říká toto:
§ 115 - Mzda, náhradní volno nebo náhrada mzdy za svátek
1) Za dobu práce ve svátek23) přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek23), které mu zaměstnavatel poskytne nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
2) Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna.
3) Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku.
Chápete to správně. A z dovolené se to nečerpá, ta s tím nemá co dělat.
Za dobu čerpání náhradního volna přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Takže teoreticky to volno co dostaneme v pátek, bude placené stejně jako každý den za 8 hodin práce? A vlastně sice budeme dělat svátek, ale příplatek se dávat nemusí, pokud zaměstnanci dostanou nějaký den placené volno? Ale nečerpá se to z dovolené, že?
Nejsem "mzdař"- ale jeví se mi to jako oboustranně výhodná akce - Vy budete mít 3 dny volna vcelku a firma nebude muset "zatápět" v pátek po dni volna/ státním svátku. Je to asi o domluvě a vstřícnosti. Já zrovna napsal dovolenou na 29.10. abych neměl volno "přetržené" pracovním pátkem.
Ano, to je jasné, lepší mít delší víkend než takto blbě nejít a pak zas na jeden den ano.
Jen mi jde o to, jestli to volno co nám vlastně nařídí v pátek, je placené. Takže vlastně ve výsledku musíme mít mzdu jako kdybychom odpracovali klasicky 5 dnů po-pá a žádný svátek nebyl?
Ještě zmíním, že dělám klasicky po-pá, 40 hodin týdně. Děkuju
Tak v prvé řadě je potřeba říct jestli děláte v hodinovce, úkolovce nebo ve fixu... pokud ve fixu nebo úkole, tak je to jedno jestli máte pracovat útery-neděle nebo pondělí-pátek ...pokud v hodinovce tak byste měl dostat příplatek za svátek...
Nevím jistě co je hodinovka, ale všichni mají smlouvu 8 hodin denně a pondělí až pátek. Takže úplná klasika, asi fixní?
FIX je když bez ohledu na počet pracovních dní v měsíci máte furt stejný plat...tzn.. 40hodin týdně a svátky jsou vám k dobru, že je berou jako že jste v práci...hodinovka je když máte sice pracovat 40hod týdně, ale jste placený od hodiny..takže pokud vám směna připadá na svátek, tak si ji buď odpracujete ve svátek nebo nahradíte jindy...ve fixu většinou dělají administrativní pracovníci...v hodinovce nebo úkole, dělníci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.