Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový zubní lékař, a co teď?

Od: makina odpovědí: 10 změna:

Stalo se vám taky to, co mně, pětapadesátileté? Léta chodíte k zubnímu lékaři, každý půl rok preventivka, každý rok zubní hygiena, myslíte si, že máte vzornou péči. Zubař (roč. 1951) se rozhodne ukončit činnost a najednou se ocitáte na zubní klinice, kde se vás ujímá zubní lékařka čerstvě po škole. Udělá vám vstupní prohlídku, rtg a najde vám 5 kazů a nedovyplněné zubní kanálky. Řekne, že amalgám nedoporučuje, že preferuje bílé plomby, a odhadne částku oprav na 15 tisíc. Vy jen koukáte, kde se tam mohly ty kazy najednou objevit, když před půl rokem tam žádné nebyly, navíc vás nic nebolí. Ani tak vás nedostane do kolen ta částka, jako to, že se vám začnou vrtat v zubech, které vás nebolí. Co když to začne bolet a vy se dostanete zpět do doby, kdy ty zuby bolely, kdy vám tahali nervy, vzpomenete na noci, kdy jste se kvůli bolesti dopovali léky i alkohlem. Začnete pochybovat, jestli to není jen snaha, dostat z vás peníze a připravit vás o ty černé plombičky. Tak a co teď?*zmateny*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

7x

Bez rentgenu není zubař schopen zjistit mezizubní kazy nebo kazy pod plombami, proto máte nárok na RTG chrupu 1x za 2 roky. Pokud vám tedy zubař zuby nerentgenoval, je možné, že kazy v nich jsou. Dále bez mikroskopu není možné dobře vyplnit zubní kanálek, přesto to pořád staří zubaři dělají tzv. od oka, buď se to chytne, nebo ne. Ona si ty kazy a kanálky nevymyslela, je to vidět na RTG a vidět to můžete i vy. Je jen na vás, jak se k tomu postavíte. Stále je dost starých zubařů, kteří pracují tzv. od oka a řeší problém až ve chvíli, kdy zub začne bolet. Můžete klidně počkat a řešit až ve chvíli, kdy to bude bolet.

72mona
hodnocení

6x
Zubař jako řemeslník. Ten nový vždy najde chyby na práci toho předešlého. Pokud máte možnost, poohlédněte se ještě někde jinde. Ale konkrétně u nás je tak velký nedostatek zubařů, že jsou lidé vděční za každého, kdo ještě přibírá. M.

hodnocení

5x

Naprosto běžná situace, když přejdete k mladému zubaři, který žije v aktuálním světě. Nic v tom nehledejte, váš starý zubař byl prostě za zenitem a buďte ráda, že jste se dostala k mladé zubařce s vybavením, jinak byste se za pár let možná dočkala klapaček.

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. Souhlasím s @pb a @stemp a dalších. Díky vlastní zkušenosti se musím vaší mladé zubařky zastat. Zubaři po škole jsou plní entuziasmu a těch nejnovějších vědomostí, a většinou vybaveni i novými přístroji a zařízením. Taky mi odešla zubařka do důchodu a mám mladinkou, malou a hubenou "holčičku" po mateřské, a hledala jsem někoho jiného. Nenašla. A teď jsem nadšená. Oni ti mladí jsou šikovní, rychlí, neklepou se jim ruce, nebolí je záda v předklonu, zrak jak ostříž, nebojí se novot a hlavně, nedělají "běžnou" údržbu vedoucí v 65letech k celkové zubní náhradě, ale dokážou "stárnutí" chrupu brzdit a udržet ho ve funkčním a úhledném stavu o fůru let déle. Taky mě zarazil vítací RTG a konstatování, že můj, zatím jediný vyrostlý (trvalo mu to drahně let) moudrák musí ven, přesto, že ho mám jen 3 roky a kouká sotva 2mm, neb má boční kaz. Nevěřila jsem jí, nic mě nebolelo. Jímala mě hrůza při pohledu na ty malinký hubený ručičky. A ona mě s úsměvem vyzvala, ať jí zkusím důvěřovat, že ví co dělá, a poslala mě ke kamarádovi – zubnímu chirurgovi. On to umrtvil, říznul, usmál se na mně, a zub byl venku. A zacítila jsem hnilobný smrádek = kaz tam byl. A vyřešilo se to hned, dřív než kaz přeskočil "vedle", než mohlo dojít k hnití nervu či zánětu dásně, okostice atd. Rána zhojena raz dva. ... a co teď? Buďte ráda a věřte jí. Dá vám zuby do pořádku, takže jimi budete kousat ještě v 75 letech, kvalitně, i biftečky a řízečky, a nebudete muset máčet rohlíky v kafi. Ida

medox*
hodnocení

4x
Přidám vlastní zkušenost.
Přes 20 let jsem chodila k jedné paní zubařce, která byla skvělá, empatická a nikdy jsem z návštěvy zubaře neměla nějaké trauma. Vlastně vždy vše v pořádku. Podotknu, že jsem k paní zubařce chodila od mých 2 let.
Odešla do důchodu a nastoupila náhrada s moderními přístroji vč. RTG. Našel mi 3 mezizubní kazy, které teda byly pořádně hluboké a to mě nijak nebolely. Byly jasně viditelné na RTG snímku (i já laik je viděla). Vše jsme "opravili" a jsem nyní s panem doktorem moc spokojená. Za bílé plomby jsem si připlatila, ale chtěla jsem je z vlastní iniciativy. Stálo mě to tehdy dohromady okolo 5tis. (záleží podle plošek, ale čím více = vyšší cena). Automaticky vše umrtvil, takže spokojenost :)

minsk
hodnocení

2x

Novinky v péči o chrup mě také zaráží - vytrhneme osmičky, kdyby se náhodou začaly kazit, vyplněné kanálky také nevím co to je za novinky, a ty malé kazy mohl pan doktor nevidět, pokud nepoužíval nejmodernější přístroje.

tm
hodnocení

2x

Doporučuji změnit zubaře. Jeden taky hned všude viděl, jak dává korunky a výplně - co zub, to 10 000. Našel jsem jiného a ten zvládl co zub, to 1500 (prostě dal novou výplň a plombu).

hodnocení

2x
Mám to stejně, bývalá zubařka hledala řešení, dokázala vymodelovat téměř celý zub z evicrolu na pojišťovnu. Pracovala 5 dnů v týdnu 8 hodin. Odešla do důchodu, ordinaci převzala mladá. Ta pracuje 2 dny v týdnu po 3 hodinách. Prý má úvazky i jinde. Čekárna narvana k prasknutí, nemá na pacienty čas. Takže nesprávuje, nejlepší řešení je korunka, nebo dokonce celocelistni můstek, jak navrhla manželovi. Prý by na to tak za 10 let stejně došlo. Takže 32 000. Hledáme jiného, zatím marně. PS. U zubaře :Teď to bude trochu nepříjemné, jste připraven? Ano. Patnáct tisíc.

hodnocení

2x

Dala bych na radu nové paní zubařky a postupně bych nechala opravit podle novějších metod.

Také jsem měnila zubaře, starší paní zubařku v důchodovém věku (hodnou a levnou) za dražšího mladého zubaře, který používá stomatologický mikroskop který našel "nedodělaná místa".

Když zuby bolí, je to už hodně pokročilý kaz. Drobné kazy nebolí a nemusí být ani vidět. Na retgenu a mikroskopu se ale dají zjistit a je lepší, když se opraví včas...než čekat za pár let na bolavý a zkažený zub.

Dentální hygienistka si nevšimla nějakých drobných odvápněných plošek na zubech? Myslím že kazy začínají tzv odvápněním skloviny.

makina
hodnocení

Děkuji všem za vaše slova, za předání zkušeností, které máte. Víte, že jste mě uklidnili, dodali odvahy a vzbudili důvěru k paní zubařce? Teď to bude asi pár měsíců nepříjemné, ale jdu do toho...vlastně mi nic jiného ani nezbývá, žádný sedmdesátiletý zubař už mě asi nevezme. Děkuji;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]