Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Tříletý vnouček má čas od času většinou v noci bolesti nožiček, nejdřív to byly chodidýlka a teď se přidává i bolest holení. Byli s ním u neurologa a nevyřešilo se nic. Já sama si ze svého dětství pamatuju, že mne strašně bolely holeně, doktor řekl, že je to růstový. Časem to odeznělo, ale když to začalo strašně bolet, tak mi tatínek nohy namazal Opodeldokem. Dcera mu dává Nurofen, jak jí poradili, ale dělá to nerada.
Prosím o rady hlavně od lišky a jančááka. Děkuji předem všem.
Omlouvám se, že jsem otázku napsala i v rubrice volná diskuze, kde bych prosila admina, aby ji smazal. Děkuji.
Zdravím. Znám 4,5letou holčičku, která trpěla stejnými bolestmi. Dokonce ve školce odmítala nacvičovat tanečky pro tyto bolesti. Taky dostala prášky na bolest. Líbil se jí náš pes a utíkala jim k našemu plotu. Nabídla jsem se, že při procházce se psem jim můžu holčinu ze školky vyzvedávat. A tím se odhalilo, že holčička měla "jen" nedostatek pohybu. Rodiče ji vozili do školky a zpět autem, po nákupech autem, pak ji do večera hlídala stará babička, u které jen seděla, a hrály si. Ona vlastně používala nohy jen na procházce se školkou. Nemůže to být u vás podobné? Ida
Idanova,
děkuji za odpověď. Tuhle možnost bych docela vyloučila, protože nejvíc času ze dne tráví dcera s dětma venku. Do školky je vozit autem musí, je to hodně daleko.
Vzpomínám, jednou jsme jeli vlakem do Bulharska a v kupé neustále poplakávala asi tříletá holčička, že jí bolí nožičky.Její tatínek vzal vodku a nožičky jí s tou vodkou promasíroval. Holčička za chvíli přestala plakat. Tak jestli by nepomomohlo třeba nějaké francovkové mazání, nebo jiné na přechodnou úlevu, než se dostane k tomu odborníkovi.
Děkuji za důvěru, ale asi nejvíc poradí podolog, což je "odrůda" fyzioterapeuta přes nohy a nožičky a vyskytuje se ve větších městech při rehabilitačních odděleních. Já jen vím, že v tomhle věku jsou ty bolesti nožek časté, tvaruje se klenba, kosti rostou, až jim je okostice, ta povrchová blána protkaná sítí nervů a vlásečnic, malá. To je ta příčina bolesti, kost sama o sobě nebolí. Pak by masáže tlapek a holení mohly bolest zmírnit. + Nějaké to mazání.
První mne napadlo obutí. Jestli bolesti nepřišly s novými botami, kam patří i bačkůrky do školky. Pak ve stravě dostatek Mg, D vitaminu a Ca. Hořčík, kvůli stahům ve svalících chodidel obsahují: kakao, banány, ořechy, mák, vločky, hořká čokoláda, semena dýní, klíčky ... Déčko, díky němuž se do kostí může vápník usadit: sardinky, losos, makrely, žloutek, smetana. Vápník je ve většině uvedeného u Mg, ještě přidám tvrdý sýr, vejce, tvaroh, zeleninu /ne rajčata a papriky/, ale zelenou petržel, kedlubny, kapusta, květák, celer..Pokud v tabletách, snad jen to Déčko z lékárny, případně k němu kalciový sirup. Je ale potřeba sluníčka, aby se provitamin D aktivoval na vitamín. Takže pohyb venku! V teplých měsících, kde to jde, tak chodit venku bos.
Říkáte, že byl u neurologa. Brali mu krev? Pak mne napadají takové krajnosti, jako klíště/?/, případně nějaké vzácnosti v podobě dědičných poruch. Ty mívají přidružené nálezy interní, kožní, oční ap... Co ale vím, že snad v každé rodině je nějaké to dítko s růstovými bolestmi a že to byla otázka času, a samo to přešlo. Myslím, že spíš zkušenosti najdete v diskusích na eMimino nebo nějakých maminkovských poradnách.
liška5
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Krev mu brali, klíště neměl, nic nezjistili. Poradím ještě toho podologa. Díky
Zkuste si najít na netu pana Tomáše Duráňa. Hodně lidem už pomohl. Je to odborník nejen na nohy, ale celkově na pohyb.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.