Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nákup na úvěr a DPH pro OSVČ

Od: petr123* odpovědí: 3 změna:

Jsem OSVČ - plátce DPH a chystám se pořídit nové auto na úvěr (leasing nechci). Plánoval jsem vzít auto na 100% úvěr bez akontace, ale bylo mi řečeno že jako plátce DPH musím zaplatit jako akontaci minimálně 20% právě z důvodu DPH - jinak by mě stát vlastně "vrátil" peníze dřív než bych je vůbec ve splátkách zaplatil. Nemáte s tím někdo zkušenost zda je to skutečně tak?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Ano, Je to tak. Jakmile koupíte auto, máte nárok si nechat vrátit celé DPH. Ale to NEZAKLÁDÁ povinnost zaplatit akontaci. Na druhou stranu prodávajíci IHNED po prodeji odvede DPH státu. Z tohoto důvodu akontaci požaduje. Jinak by vlastně DPH platil ze "svojí kapsy"

petr123*
hodnocení

Promiň, ale z tohoto hlediska to nedává smysl. Prodejce odvede DPH i když si to auto koupí neplátce DPH, navíc on samozřejmě ty peníze dostane od banky hned.

sebod*

Jo. jasně. Špatně jsem si otázku přečetla. Jestliže mu banka dá celou kupní cenu, tak nevidím, proč chce na Tobě akontaci. To nechápu *nevi*. To až by mu banka zaplatila, tak by Ti to zase vrátil?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]