Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recept na brýle

Od: indu odpovědí: 69 změna:

Od dětství nosím brýle. Nyní ve starším věku už používám dvoje, na dálku a na blízko. Byl jasem u očni doktorky na kontrole a chtěl jsem aby mi napsala recept na nové brýle. Brýle na recept jsem měl naposledy před asi 4 - 5 léty a nyní mi oční doktorka řekla, že recepty na brýle se už nesmí psát a že pokud chci nové brýle tak si je mám v optice nechat udělat podle těch starých a také zaplatit jejích plnou cenu. Od kdy se už nepředepisuje recepty na brýle? Kdysi byl na to nárok akespoň 1x za 3 roky a nyní už vůbec. Co je to za bezcharakterní politika, že slabozraké které potřebují nosit brýle se považuje za někoho podřadného a tak se mu nic nepřispěje na pomůcku (brýle) kterou potřebuje neustále používat. Brýle jsou docela drahé, ale na recept byly hrazené skla a částečně i obruby což celkovou cenu alespioň trochu dokázalo snížit. To někdo nemyslíci vymyslel, že brýle jsou nadstandardní luxus a proto je třeba to lidém zatrhnout? Nyní jsou to recepty na brýle a co příjde dál? Budou to recepty na veškeré léky, hrazení jakékoliv léčby v plné výši atd.? Jsem ID s nízkým důchodem a proto si nemůžu dovolit utrácet tolik peněz zejména v době kdy téměř všechno závratně draží, ale to nikoho nezajímá. K čemu je dobré zdravotní pojištění které všichni platíme a nebo ho platí za nás stát když na alespoň částečnou úhradu zdravotních pomůcek nemáme nárok. Jsem z toho docela dost naštvaný a proto se omlouvám za trochu emotivní příspěvek.

69 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x
Zrovna to, že mi "stát" nepřispěje 200Kč na brýle, mi vzhledem k ceně mých brýlí opravdu nevadí.
Ano, také mám brýle od 3.třídy.
Pokud bych se měl kvůli každé podobné ptákovině rozčilovat, tak nedělám celý den nic jiného.
indu
hodnocení

Chápu, že těm co mají peněz dost a velké příjmy tak jim je jedno kolik za co včetně brýlí zaplatí. Nevím kolik pojišťovna přispívala na brýle, ale mám dojem, že to bylo o dost více než těch pouhých 200 Kč.

hodnocení

3x

Již přes dva roky je zrušená "sleva"na brýle pro dospělé. Přes poukaz od lékaře se odečítalo 200-300kč. Nic moc. Sleva zůstala dětem při splnění zákonných podmínek.Lékař Vám změří dioptrie, ale nemusí vystavovat poukaz. Dávají jen papírek.

Je jedno, jestli brýle ztratíte, změníte dioptrie, potřebujete poprvé v životě...nikomu se nepřispívá. Jen někde v bonusovém programu pojišťovny, která dává příspěvek navíc, aby přilákala klienty.

Od 1. 8. 2019 tak je u pojištěnců nad 15 let zrušena úhrada brýlových obrub a úhrada běžných brýlových čoček pro korekci oční vady menší než 10 dioptrií (sférických a tórických čoček a plastových sférických čoček). Úhrady z veřejného zdravotního pojištění jsou nadále stanoveny u brýlových obrub a čoček pro děti dle zákonem stanovených podmínek. vzp.cz/...

indu
hodnocení

Chápu, že je to tak stanovené nějakou vyhláškou nebo já nevím čím, ale nechápu jak nějaký "idiot" mohl něco takového rozhodnout a nás slabozrakých zařadit do kategorie nějakých podřadných lidí kterých je za to třeba potrestat tím, že se jim nic nepříspěje na nové brýle které k běšžnému normálnímu životu potřebují. Ono i to málo co se na brýle přispívalo pro některé lidí mohlo být dobré.

liska5
hodnocení

3x

Čtečky jsem viděla nedávno v lékárně, ale i v některých drogeriích. Obroučky několikero velikostí. Je na nich vyznačeno, kolik dioptrií a jsou kupodivu dobré a levné. Do 200,-/?/. Babičce jsme také přidělávali brýle na dálku. Obyčejné u Optika se vším všudy i s měřením za tisícovku. Horší je, když je třeba nějaké komplikované zakřivení a multifokální skla. Pak brýle příjdou klidně přes 15 tisíc, jako mně.

indu
hodnocení

Brýle za 15 tisíc to snad musí být pozlacené. Co na tom až tak drahého je?

liska5

Japonská speciální skla - multifokální. Jedno přes 6.500,-. Taky mne to tenkrát /před 5 lety/ zaskočilo. Obroučky jsou kolem 2000,-.

Já jsem si rozšlápla multifokální za 15 tisíc před týdnem při ukládání nákupu do auta. Myslela jsem, že mě klepne. Sice jsem je měla pár let, ale pořád jsem na ně viděla a používala je právě na nákupy.

Tak jsem si dneska objednala čtečky za dvě stovky:-Ddoufám, že mi poslouží taky.

liska5

Znám ten strašný pocit. Já si ty předchozí přejela sama sobě kolem. Proti slunci jsem si je zvedla do vlasů a před kruháčem jsem chtěla líp vidět a jak jsem je chtěla vrátit, ale chytly se mi do vlasů a já víc zabrala, čímžto pádem jsem si je odstřelila rovnou před kolo. A oběma koly jsem je přejela uprostřed/ Otočila jsem to ubrečená dorovnou do Optiky. Snažili se, zadarmo. Použitelné jsou, ale jen pro doma:(..

Holt má být člověk opatrnější.

kami123

Nevím proč, ale vzpoměl jsem si na ten vtip s američanem, rusem, čechem a lidojedy...

Jinak je mi to samozřejmě líto : )

kami123

Neznám, sem s ním:)

kami123

Čech, Němec a Rus ztroskotají na ostrově. Zajmou je lidojedi a šaman říká: "Dám každému z vás 2 skleněné koule a zavřu vás na týden do chatrče, když mi s těma koulema ukážete něco, co jsem ještě neviděl, tak vás nesežerem."
Po týdnu přijde k Rusovi, ten sedí uprostřed chatrče a koule se mu vznášejí nad hlavou.
Šaman říká: "To už jsem viděl, sežrat!"
Pak jde k Němci, tomu lítaj koule po celé chatrči.
Šaman říká: "To už jsem viděl, sežrat!"
Nakonec jdou k Čechovi, za chvilku vyjde šaman z chatrče ven a říká:
"Tak to jsem ještě neviděl, ten debil jednu ztratil a druhou rozbil."

futra
hodnocení

2x

Já vás chápu.V létě jsem byla na očním a dostala jsem předpis na brýle pro čtení.V optice jsem si vybrala plastové ,pěkné obroučky ve slevě .Celkově mě to stálo kolem 1300 Kč.Na domácí čtení nepotřebuji žádné luxusní.

kami123

Pro někoho jsou brýle za 1300 luxus.

hodnocení

2x

Indu, on je opravdu rozdíl v tom, jestli potřebuje člověk brýle ke stálému nošení, nebo jenom na čtení. V prvém případě každý hledá obroučky, které jsou slušivé a sedí jeho tvaru obličeje a jsou vhodné pro typ skel, které má předepsané. Například multifokální brýlové čočky, které máte na dálku, na blízko i na střední vzdálenost v jednom skle, nemůžete mít v úzkých obroučkách. U těchto čoček je nutná určitá šíře obrouček, bez ohledu na nějakou módu. A když musí někdo nosit brýle celý den, tak samozřejmě hledá takový typ obrouček, které mu sluší a ve kterých se cítí dobře a ve většině případech jsou takové obroučky opravdu drahé. Ale zase je nekupujete každým rokem, je to dlouholetá investice. Já mám třeba jedny brýle už osmým rokem, ale ty obroučky už se mi nelíbí a také jsou za osm let neustálého nošení trochu opotřebované. Takže i když nepotřebuji jiné dioptrie, pořizuji si nové brýle. Vy ale píšete, že je máte jenom na čtení, tak nemusíte mít žádné extra drahé broučky a vejdete se do pěti stovek a určitě je nebude zase rok měnit.

indu
hodnocení

suzymon: Vidím, že to tu asi nečteš příliš pozorně. Nikde jsem neopsal, že brýle mám jen na čtení. Psal jsem tu, že mám dvoje brýli a to jedny na dálku které nosím kromě spaní pořád a druhé na blízko. Já brýle nepoužívám kvůli tomu abych se někomu v ních líbil. To je mi jedno co si kdo o mých brýlích myslí a jak se komu líbí. Já používám brýle abych přes ně lépe viděl a to jak vypadají mne příliš nezajímá, pokud to není nějaký vysloveně "hnus". Brýle neměním za nové pouze proto, že se mi už přestanou líbit, ale pouze až tehdy když už začínají dosluhovat nebo se třeba rozbijou, ale chápu, že ti co na to mají dost peněz touží po brýlích s nejmodetrnějšími a luxusními obroučky aby se pak s ními mohli chlubit před lidmi.

Já se tady musím smát. Tak ještě dostanu vynadáno, že jsem četla nepozorně. Jenomže já mohu číst nepozorně, nemám to přece za domácí úkol :-D. Podstatné mi je ale jasné. Jste holt v situaci, že si musíte své obroučky a i čočky zaplatit sám. Jestli potřebujete dvoje, nebo jedny, nic na věci nemění. Tak si holt kupte takové brýle, na které Vám Vaše finance budou stačit. Jinou radu těžko dostanete.

Schválně jsem si přečetla celou debatu a dost lidí Vám tady dalo docela dobré rady, jenomže Vám se stejně ani jedna rada nezalíbila a ke každé jste měl své výhrady. Vám jde jenom o to, aby Vám pojišťovna na nové brýle přispěla. A to možné není.

minsk
hodnocení

1x

Vyhlášky se upravovaly, takže jsou změny.

vzp.cz/...

----------------------------------

U jaké jste pojištovny, podívejte se, co nabízí? Výjimky se najdou.

ozp.cz/...

doplněno 21.10.21 13:21:

Levné brýle jsem pořídila i s vyšetřením na Praze 2 u optomeristy Policar u Bruselský ul.. Dopručuji, i zohlední vaši finanční situaci, nabídnou levné obroučky, ale přitom slušivé /třeba z loňské kolekce. Jestli byste to měl po ruce.

optika-policar.cz/...

Oni si Vás asi stejně přeměří.

indu
hodnocení

Jsem u RBP 213.

minsk

Dívám se a nějak tam příspěvek na optiku nevidím.

Dotaz můžete zavolat na linku zdarma 800 213 213

indu
hodnocení

minsk: Do té optiky v Praze 2 bych to měl hodně daleko a dost by se mi to prodražilo kdybych tam měl cestovat přes více jak půl republiky a to ještě 2x (jednou pro objednání brýlí a pak pro hotové). Ono je také otázkou co kdo považuje pod pojmem levné brýle. Na té stránce optiky nikde nevidím ceny obrub a jiných služeb. Možná proto aby tím nikoho neodradili k ním jít.

Naposledy mi nové kompletní brýle na recept před asi 4 léty udělali v jedné optice za asi necelých 700 Kč. Obešel jsem více optik a všude mi nabízeli nejlevnější za více jak 1000 Kč. Nakonec jsem si je nechal udělat v jedné malé optice kde to bylo bnejlevnější. Mám dojem, že mnohé optiky se na nás slabozrakých snaží co nejvíce vydělat a proto levnější obropučky ani neobjednávají a ty dražší navíc prodávají za co největší cenu když někteří co na to mají dost peněz jim za to ty peníze jsou ochotní dát

minsk

Rozumím, vyhovovalo by, kdybyste bydlel v Praze, takhle jsem samozřejmě nevěděla.

Zapomeňte co bylo před 89. Všechna péče se horší a podraží.

Třeba inkontinenční vložky, byly dříve zcela zdarma pokud byl lístek od urologa, gynekologa a právě, když se to přepracovalo, tak musíte doplácet.

Je nemoc motýlých křídel, jsou stomici a pokud si to nevyběhají, tak platí moc veliké peníze za pomůcky.

U zubaře se platí také šílené částky a dříve za ošetření ne. I když ta péče se nedá srovnat.

tabletka*

Tak inkontinenční pomůcky byly "dříve" jedině igelitové prostěradlo nebo cévka, takže fakt zadarmo. O pomůckách pro stomiky ani nemluvím, moc dobře si pamatuji (dělala jsem na septické chirurgii a na sále), jak si dědové vyráběli stomické sáčky z pytlíků od mléka.

indu
hodnocení

Téměř všechno draží a všude se šetří. Na těch doplatcích za zdravotní pomůcky se ale většinou šetří až příliš a to na nesprávném místě. Naopak tam kde by se šetřit mohlo a nemyslím tím pouzue zdravotnictví se mnohdy utrácí až příliš hodně, ale to nikoho nezajímá.
Pokud jde o zubaře tak já mám dobrého a za běžné ošetření, plomby, kontroly atp. u něho neplatím nic. Platil jsem pouze za korunky.

hodnocení

1x

Oční lékař vám napíše předpis na brýle,ale zdravotní pojišťovna vám neuhradí nic,musíte si brýle zaplatit sám.Kdyby platilo,že doktor vám nenapíše předpis,jak by dostali brýle noví pacienti nebo ti,co brýle ztratí?

indu
hodnocení

Mě nejde ani tak o ten recept, ale spíše o úhradu zdravotní pojišťovnou. Když mi na základě receptu nikdo nic neproplati tak mi je ten recept k ničemu. Noví pacienti nebo ti co brýle ztratí to je jiná věc.

Zdravím, no recept každopádně mít musíte, pokud se vám změnila síla dioptrií. To je blbost, nechat si udělat podle starých nové. To vám snad ani doktorka nemohla říct.

indu
hodnocení

boba: Oční doktorka mi nabídla, že mi to napíše, ale jestli na recept nebo jen tak na papír to nevím, ale také mi řekla, že si to můžu nechat v optice udělat i bez toho podle starých brýli. Síla dioptrií se mi nezměnila. Vyhodnotil jsem to tak, že pokud mi zdravotní pojišťovna na to nic nepřispěje tak ten recept ani nepotřebuji.

indu

tak v tom případě ano.

hodnocení

1x

Starší článek o změně úhrady brýlí idnes.cz/... - DŘÍVE PLATILO:

- dospělí mají nárok na úhradu kompletních brýlí z veřejného zdravotního pojištění jednou za tři roky, pokud se jim oční vada nemění. Brýle do dálky může lékař předepsat dvoje.

- pojišťovna hradí obyčejné skleněné čočky a 150 korunami přispívá na obruby.

- v optice, která má smlouvu se zdravotní pojišťovnou, musí být dostupné i základní brýlové obruby bez doplatku.

indu
hodnocení

"- v optice, která má smlouvu se zdravotní pojišťovnou, musí být dostupné i základní brýlové obruby bez doplatku." Tak to bych rád viděl takovou optiku která v době kdy brýle byly částečně hrazené zdravotní pojišťovnou byla schopná nabídnout obruby bez doplatku. Z mých zkušenosti to nebyla schopná nabídnout ani jedná z mého okoli. Pamatují si z dětství, že někdy před asi 35 - 40 léty to nebyl problém, ale nyní už to dávno neplatí. Optiky se zákazníkoví často snaží vnutit obruby dražší aby na tom více vydělali.

hodnocení

1x

No, především bych si nechal oči přeměřit od dobrého optometristy. Doktoři tomu většinou moc nedají.

hodnocení

1x

Je to už nějaký pátek, ten čas hrozně pádí. Dopracovala jsem se ke svým prvním brýlím, jenom na čtení. Byla jsem v té době málo solventní /alkoholik v rodině/, peníze prostě nebyly. Dostala jsem na očním poukaz. V Optice jsem se ptala na nejlevnější brýle, bez ohledu na to, jak budou vypadat. Paní mi nabídla brýle ZDARMA. Úplně. Obyčejná nelehčená skla, na výběr 4 rámečky. Musím se přiznat, jeden horší, než druhý, takové předpotopní. Ale nakonec jsem si jeden vybrala. Po zhotovení brýlí jsem v nich vypadala jako pan Kemr, když hrál na violu v seriálu Chalupáři. *smich* Vzpomínáte? Ale protože jsem brýle nosila jen do postele, kde jsem si dlouho četla, stačily mi, nikdo mě v nich neviděl.

Dneska mám brýle již kvalitní. Zkuste se zeptat v Optice, zda dosud dělají a nabízejí ty obyčejné brýle zdarma. Vidět v nich bylo dobře, ale na kráse mi rozhodně nepřidaly. ;) Jaga.

kami123

Přesně tak si myslím, že by to mělo vypadat i dnes.

Líbit se nemusí, ale hlavně, že jsou..

Mimochodem, kdo neměl rád Kemra? ... !

@kami - svatá pravda *smich2*

Nenabízí. Brýle zadarma na pojišťovnu jsou zrušené od 1.8.2019. O tom se tady bavíme, že pojišťovna přestala hradit. Pro dospělé je příspěvek až od 10 dioptrii.
indu
hodnocení

babajaga: A jak dlouho ty brýle které kdysi asi někde šlo pořídit na recept zdarma vydržely? Z mých zkušenosti mi kdysi na recept v žádné optice z mého okoli nebyli schopní nabídnout nějaké brýle bez doplatku. To jsi asi měla štěstí, že jsi natrefuila na optiku která něco takového byla schopná nabídnout. Zajímalo by mne jak ty brýle vypadaly a jestli byly až takové, že by se v ních člověk stydil vyjít mezi lidi. Já bych se spíše možná stytil ukázat mezi lidí v některých brýlích s moderními dražšími obrubami. To jak je přes brýle vidět záleží spíše na sklech jakou mají sílu a jak jsou udělané a ne na obrubě. Naposledy asi před 4 léty (už si přesně nepamatuji) kdy jsem sháněl nové brýle mi v optikách hodně nabízeli obroučky s úzkým prostorem pro skla, protrože je to v současnosti asi moderní a hodně lidí takové chtěji. Já ale takové s úzkými skly nechci, protože přes takové né příliš dobře vidím a podle toho kam a jak se dívám vidím přes ně hodně mimo plochu skel. Ono né všechno co je moderní je zároveň i dobré. Já dávám přednost spíše větším sklům (ne obrovským) přes které lépe vidím než nějakým úzkým.

@indu: ukojím Váš zájem o brýle zdarma, jak vypadaly, jak sloužily. Měla jsem postupně dvoje, používala jsem oboje. Ale jen ke knížce do postele. Vydržely všechno, byly opravdu bytelné.

Posílám Vám fotku, představte si, že jsem je ještě našla v nočním stolku vzadu. Ale teď už je vyhodím. Takže byly zcela zdarma, bylo přes ně dobře vidět, ale nikdo nesměl v nich vidět mě. Hezké nebyly, to snad uznáte. Doslova ošklivé, obzvlášť na očích.

Dneska už mám brýle pěkné a kvalitní. Tohle byla jen vzpomínka. Vůbec nevím, proč jsem si je schovávala. Asi k postrašení ostatních. *smich* Jaga.

Recept na brýle
indu
hodnocení

babajaga: Ty brýle z obrázku mi nepřipadají být až tak hrozné. Jako nové asi vypadaly trochu lépe, ale po létech ten plast ze kterého obroučky jsou trochu vybledne, poškrábe se a ztrátí lesk. Já moje nynější brýle mám něco podobného, ale v jiné barvě (hnědé). Měl jsem je ještě na recept, ale zdarma bohužel nebyly. Hlavně odmítám brýle s pantama na pérko bez šroubku které v optikách docela dost propagují. Takové se sice dobře používají, ale ty panty příliš dlouho nevydrží funkční a opravit se to už asi nedá. Lepší jsou ty se šroubkem který stačí občas dotáhnout a vydrží to mnohem déle.

tabletka*
hodnocení

0x

Zrovna minulý týden mi OZP poslala 350 Kč příspěvek na brýle za to, že pravidelně schvaluji svou léč.péči na jejich webu. Tím si současně kontroluji, co na mě bylo spotřenováno, zda právem a navíc ty tři stovky...a ani nemusím brblat, že mám "nárok".

hodnocení

0x

To není možné, aby Vám lékařka řekla, že si máte po několika letech nechat udělat nové brýle podle starého měření. To vylučuji, protože si právě v tuto chvíli nechávám dělat nové brýle a i když já na staré brýle pořád dobře vidím, ale už se mi nelíbí obroučky, tak chci prostě nové. Optik mi zrak normálně změřil a vypsal recept na nová skla. Ale je fakt, že jsem se ho nevyptávala, kolik mi zaplatí pojišťovna, protože já vím, že já zaplatím kolem 12 tisíc jenom za skla. Obroučky mám ale svoje, ty teda v optice určitě za dalších 5 tisíc kupovat nebudu. A ve Vašem případě také nemusíte nutně kupovat nové obroučky. Pokud jsou ty Vaše obroučky ještě v pořádku a nechcete žádné jiné, tak si nechte udělat nová skla do těch vašich obrouček.

kami123

12000 za skla? *ee*

To mají i noční vidění?

Nemají, jsou to multifokální skla Varilux a jedno stojí v mém případě kolem pěti tisíc a když chci lepší provedení, tak jsou příplatky. Takto mi to bylo sděleno v optice. Ty co jsem si nechávala dělat před asi osmi lety, mne vyšly i s obroučkama asi na 14 tisíc. Kolik jsem tenkrát platila za obroučky si už nepamatuji. Ale když jsem se dívala dneska, tak ty, které by se mi líbily, stojí víc jak 5 tisíc. Proto jsem si koupila obroučky na AliExpress, které sice nejsou úplně stejné a není to originál značka opti24.cz/... ale líbí se mi a hlavně mne vyšly jenom na 6 stovek. A jsou velmi kvalitní.

indu
hodnocení

suzymon: Proč by to nemohlo být možné? To v optice nedokážou si zjistit jalé skla jsou ve starých brýlích (síla v dioptriích a jiné parametry) a podle toho udělat stejné? Já ty staré brýle mám ještě použitelné i když už nejsou ve stavu jako nové. Nové jsem chtěl proto abych měl nějakou rezervu pro případ, že se mi ty staré rozbijou nebo zlomí. Loni se mi stalo, že kvůli respitátoru mi brýle spadly na zem a zromila se mi obruba. Já brýle používám kvůli zraku a ne jako módní doplněk. Také brýle neměním za nové pouze proto, že už nejsou moderní. Nepotřebují proto nějaké moderní drahé obruby a stačí mi nějaké obyčejné které nějakou dobu vydrží.

Ale já také nosím brýle proto, abych viděla. A navíc je musím mít na nose celý den, ne jenom na čtení. Tak mi samozřejmě záleží na tom, jaká mám skla a obroučky. Co na tom vašem případu nechápu je to, že Vám Vaše oftalmoložka nezměřila zrak, protože to na pokladnu je a máte na to právo a že Vám dokonce řekla, že už se recepty na brýle nesmí psát. Tomu nerozumím. Přece neřekla, abyste si nechal udělat nové brýle podle těch starých v optice, kde je sice ta možnost sice také, ale dělá ji optometrista a na "pokladnu" je to pouze v tom případě, že by by měl smlouvu zrovna s tou Vaší pojišťovnou. Jinak byste si to měření musel zaplatit. No a Vy hledáte způsob, jak zaplatit co nejméně, takže pro Vás je výhodnější dostat recept na nová skla od Vaší oftalmoložky. Ale má to podmínku, jednou za 3 roky máte právo na příspěvek na skla. Na obroučky už se příspěvek od pojišťoven nevztahuje. Já Vás docela chápu, že nepotřebujete žádné nákladné obroučky, ale v každé optice mají v nabídce také levné obroučky. Takže stačí trvat na tom, že nechcete drahé obroučky a oni už pak nějaké určitě najdou, než aby přišli o zákazníka. Mně se tohle právě stalo s těmi obroučkami, které jsem si přinesla. Také se kroutila a nechtěla je přijmout, že si musím koupit obroučky u nich, že nemůže ručit za kvalitu těch mých a že můžou prasknout a tak dál. Tak sem ji nechala vymluvit a pak jsem jí řekla, že v tom případě děkuji, ale že si najdu optiku, kde mi ta skla udělají do mých obrouček. A to jste měl vidět, jak bylo najednou všechno jinak. Najednou to šlo, protože ta skla jsou v řádu několika tisíc jedno, a ona by přišla o kšeft. Takže já bych Vám poradila nenechat se od nich přemluvit a trvat na svém. Ale nějakou stovku Vás to stát bude, to se nedá nic dělat. Jenomže na druhou stranu ty brýle máte přece na několik let, neměníte je každým rokem. :)

Jednou za 3 roky příspěvek na skla? Není. Pouze od 10 dioptrií, u dospělých - Od 1. 8. 2019 tak je u pojištěnců nad 15 let zrušena úhrada brýlových obrub a úhrada běžných brýlových čoček pro korekci oční vady menší než 10 dioptrií (sférických a tórických čoček a plastových sférických čoček).

Tak to se omlouvám, přehlédla jsem to.

hodnocení

0x

To vás při ceně brýlí vytrhnou ty dvě stovky? Nebo si kupte ty obyčejné důchodcovské. Jsem důchodkyně, ale za hezké brýle nelituju.

indu
hodnocení

Ne každý má dostatečně velký důchod aby si mohl dovolit utrácet za cokoliv co se mu zlíbí jakoukoliv částku, ale to ti co mají peněz dost nebo přebytek těžko pochopí.

liska5

Copak brýle, ale zuby! To budou výdaje!

tabletka*

Brýle nejsou "cokoli". Brýle pomáhají vašemu zraku, tomu nejcennějšímu smyslu, který máte. A lakotit na nich je hloupost.

indu
hodnocení

Posmívat se někomu, že má nízké příjmy a rád by na něčem ušetřil je také ne příliš slušná hloupost. :(

tabletka*

Kdo se komu posmívá?

Já z vlastní zkušenosti s naší optikou můžu říct, že mě vždycky tlačí do drahých obrouček. To je tak nepochopitelný, že když potřebuju brýle jenom k počítači, jsem doma sama a nikam je nenosím, že nepotřebuju obroučky za tři tisíce? Minule celá vzteklá šla do vedlejší místnosti, odkud přinesla "levné" za jedenáctset. Naštěstí mi sedly. Měla jsem z toho opravdu nepříjemný pocit a jsem přesvědčená, že jim jde jen o prachy, jako všude.

indu
hodnocení

tabletka: Např. ty když nejsi schopná pochopit, že ne každý je až tak bohatý a má velké příjmy aby si mohl dovolit utrácet za všechno včetně brýlí tak jak by se mu to líbilo. To ti co mají peněz dost asi nikdy nepochopí jak se žije těm co jich dost nemají. :(

boba: Taky mám zkušenosti s mnohými optikami, že se člověka snaží přemluvit na dražší obroučky. Domnívám se, že mnohým jde především o co největší zisk a spokojenost zákazníka jich příliš nezajímá.

tabletka*

Indu, tohle na mne nezkoušejte. Pokud zastávám názor, že zdraví očí je důležitější než "cokoli", je to zcela legitimní a neurážlivý postoj. Urazit to může jen nechápavého pitomce.

kami123

Domnívat se, že cena brýlí ovlivňuje zdraví očí je hloupé.

Osočovat někoho z lakoty není posmívání, ale urážení.

Jenom aby více nestál alkohol, pivo a cigarety ..než nové brýle.

tabletka*

kami123 - myslíte, že kvalita a broušení, celkové provedení skel nemá vliv na oči? Fakt to pokládáte za hloupost? No, koneckonců, vaše věc.

indu
hodnocení

kami123: *palec*

tabletka: Já si za svým názorem na to stojím a s tvými názory nesouhlasím. Co si o tom myslíš ty je mi fuk, ale tu nenápadnou nadávku jsi si mohla odpustit. Pokud mne chceš tím urazit tak se ti to nepovedlo. Mne jen tak něco urazít nedokáže.

jancaak: To klidně může stát kolik chce. Já se bez toho dokážu obejít.

kami123

Tabletka,

ano myslím a jsem si tim jistý. To ti potvrdí i v optice. Navíc jsi nějak přešla od brýlí ke sklům, ale to je úplně jedno. Na kvalitu korekce zraku nemá vliv cena ani skel ani obrouček.

kami123

... Drahá skla a obroučky jsou záležitost luxusu, nikoliv zdraví.

Ty nejlevnější skleněné, jsou zároveň i nejodolnější vůči poškrábání. Já preferuji pravě ty + tvrzení. (pro ty kdo neví, tvrzení není kvůli tvrdosti, ale kvůli bezpečnosti)

indu
hodnocení

Ono někteří si myslí, že všichni jsou tak bohatí, že si můžou dovolit utrácet za brýle jakoukoliv sumu a že když na to mají oni tak na to musí mít každý aby si mohl koupit ty nejmodernější luxusní brýle. U mne nejde o pouze jedny nějaké brýle na čtení které bych potřeboval použít jen občas. Mám dvoje brýli, na dálku které nosím kromě spani pořad a druhé na blízko takže u mne pokud bych chtěl oboje tak dvojnásobný výdaj. Kyby člověk kromě brýli neměl žádné další větší výdaje tak by to i z nízkého důchodu se nějak dalo zvládnout nějaké lepší a dražší brýle, ale bohužel je tu i dost výdajů dalších. To mám omezit jídlo a jíst méně, přestat topit v zimě, nesvítit večer atp. pouze proto abych ušetřil na luxusní brýle?

riva
hodnocení

0x

Nechte si u očaře proměřit oči. A na základě předpisu si brýle vyberte, doplňte skla a podívejte na cenu brýlí, které vám vyrobí v Číně. Pokud v Číně nenakupujete, tak si vemte někoho k sobě, kdo vám poradí. Jen namátkou: fonex.aliexpress.com/...

hodnocení

0x

Vím že každý není bohatý, ale jestli někoho už zničí to, že nedostane jednou za tři roky 200Kč, tak ten na tom musí být úplně špatně! Bohužel, teď nás čekají úplně jiné starosti z Green Dealem a 200Kč podpory na brýle bude jen úsměvná záležitost. Bohužel to tak je a bude hůř! A nic nenaděláme! Asi se s tím budeme muset naučit žít! To je jediná rada... Mnozí si budeme muset asi najít i další práci aby nakonec třeba i přežili... Mnozí budou muset omezit topení, jídlo a třeba i internet...

kami123

Podle mne, pokud člověk platí pojištění, tak by mu pojišťovna měla přispět na brýle komplet.

Tedy základ bez luxusu. A toto by měla splnit každá optika.

Nic takového se zřejmě ale neděje.

Obávám se, že tu jde o víc než 200.

200 je právě výsměch. A ceny v optikách jsou také mimo, ale nemám ponětí , co nejlevnějšího jsou schopné nabídnout.

indu
hodnocení

mate59: Dalo se čekat, že se najdou takoví co se budou ironicky posmívat, že někdo nemá peněz přebytek a rád by na všem něco ušetřil. Závidět i internet který mám zdarma a docela dost peněz mi ušetři to už je trochu příliš. :(

kami123: Ano, zdrasvotní pojištění máme placené asi všichni a tak by pojišťovna měla přispívat na to co lidí ze zdravotních důvodů potřebují a mají to předepsané lékařem. Bohužel situace je taková, že na mnohé léky a zdravotní pomůcky včetně brýli nepřispívají nic. Takto to zdravotní pojištění do značné míry ztrácí smysl. Nevím přesně kolik se přispívalo na kompletní nové brýle, alůe myslím, že to bylo víc jak pouchýxh 200 Kč. Pokud se nepletu tak na recept byly asi plně hrazené obyčejné skla a něco málo i obroučky. Naposledy před asi 4 léty jsem platil v optice za kompletní obyčejné brýle na recept asi něco málo přes 600 Kč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]