Nejste přihlášen/a.
Ano - dědické právo existuje pro dceru - ale až po smrti jejího otce. Bude zahrnuta mezi dědice v první linii.
Za svého života, ale může otec převést co chce na koho chce, pokud mu to patří (tj. kromě např. SJM). V tomto ji tedy neošidili.
Jinak ale platí, že otec se má o svou dceru starat - např. výživné dokud je nezaopatřené dítě - max. do 26 let - pokud platil, tak ji nijak nad rámec zákona neošidil. Proto asi nyní vše co ještě má převádí, aby po něm ostatní děti kromě 2. manželství nic nedostali ... u našich příbuzných to bylo podobné, ale stejně i něco zbylo ... ale až po smrti.
celá věc je z hlediska zákona velmi jasná. Dědictví přichází v úvahu až tehdy, kdy tzv. "zůstavitel" zemře... Je-li to za života, je podle § 123 zák.č.40/1964 Sb., občanský zákoník vlastník v mezích zákona oprávněn předmět svého vlastnictví držet, užívat, požívat jeho plody a užitky a nakládat s ním. tedy i prodat...
takže je mi líto, ale vlastník může se svým vlastnictvím dělat co chce... a tady není podle mého názoru dědictví relevantní...
Dovolte mi jenom uvést jeden příklad z praxe mé rodiny. Manžel má plnoletého syna z prvního manželství, spolu máme plnoletou dceru. Oba jsem předem zajistili spravedlivě tak, aby se po naší smrti nehádali, protože s oběmi i mezi nimi je dobrý vztah. V minulém roce jsme ale převedli náš rodičovský podíl (darovací smlouvou) na dceru, syn je velmi dobře finančně zajištěný. Tak a teď si dovoluji prezentovat: Byli jsem právníkem upozorněni, že syn z prvního manželství by mohl vznést po naší smrti námitky, že darováním domu dceři ještě za života se může cítit zkrácen při vypořádávání konečného dědictví. Čili něco na dotazu bude...Pokud bychom za života cokoliv prodali komukoliv, je to jen naše věc. Ale dar potomkovi z druhého manželství krátí dědický podíl potomkovi z prvního manželství.
Podotýkám, že jsme věc vyřešili s oběma potomky, tak aby bylo po naší smrti jasno, a nikdo námitky nevznesl, ale na tento problém při darování části domu dceři jsme byli právníkem upozornění...Zu
Ano, to máte pravdu - námitku v dědickém řízení může vznést ale každý a jen záleží jak si to zdůvodní a jak rozhodne soud - notář.
Fakt ale je, že i kdyby syn vznesl po vaší smrti námitku, tak to nijak nemá vliv na převod domu na dceru, ale pouze na to dědictví, co po Vás zbyde.
Je to ale asi dobrý argument, když byste v poslední vůli vše odkázala jmenovitě dceři a jemu nic tj. de fakto byste ho vydědili. Pak by měl právo toto de fakto vydědění napadnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.