Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytýkací dopisy-důvod k výpovědi

Od: vladko41* odpovědí: 13 změna:

Můžete dostat vytýkací dopis po přeřazení na jinou práci po 14 dnech. Jak často vám zaměstnavatel takový dopis může dát a je pravda, že za tři můžete dostat výpověď za hrubé porušení pracovní kázně.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

8976*
hodnocení

2x

Ano je to dnešní moda jak se postupně zbavovat nadbytečných zaměstnanců bez odstupného - najít si zákoník práce a prostudovat upozornění zaměstnanci, kdy, jak , proč...a za co...prvním krokem je přeřazení - potom upozornění na neplnění povinností - opatření- výpověď, zdokonaleno novým managmentem po idiotských teambuldingech...jo jiná doba - staré praktiky...

vladko41*
hodnocení

Ještě chci podotknout, že jsem ten vytýkací dopis nepodepsala, tak mi prý měl být poslán doporučeně, jinak je neplatný. Tak nevím, co je pravda. A ještě prý když dostanu tři vytýkací dopisy, jedná se o hrubé porušení pracovní kázně a na pracáku nemám nárok na podporu. Vše jsou to otázky, ale nepřišla jsem jak se tady píší otazníky. Děkuji za rady.

Já tady píši otazníky tak, jak všude jinde.
V druhé řadě kláves odspodu na klávesnici je vedle písmena M vpravo znak?. Protože je ve vrchní části klávesy, znamená to, že k jeho napsání je třeba zmáčknout a podržet napřed klávesu v té samé řadě úplně první vlevo, (někdo na ní má napsáno Shift, někdo znak Šipka nahoru) a k tomu zmáčknout vzpomínanou klávesu s otazníkem.

Platí to pro českou klávesnici, i např. pro slovenskou, u některých jiných ne. Protože čárky za slovem ( , ) Vám jdou, předpokládám, že máte českou klávesnici a potom stačí při psaní čárky ( , ) stlačit Shift a ta samá klávesa bude psát otazník (? )

doplněno 29.06.10 11:02:

po doplnění důvodu, proč nemůže napsat otazníky, se bakalářce omlouvám...nebylo to myšleno jízlivě...

z poznámky vyplynulo, že bakalářka neví, jak se tady píší otazníky. Tady jsme zvyklí poradit...

celp*

Dobrý den.Chci se zeptat než začneme zase kotit nesmysly:Porušila jste pracovní kázeň nebo ne?

radi*

Podle mě porušila. Měla se za úkol na něco písemně zeptat, ale nenašla otazník :)

že jste dopis nepodepsala je celkem jedno, hlavní je, že vám ho zaměstnavtel předal. pokud jste nepodepsala, tak si na kopii dopisu nechá podepsat od svědků, že vám dopis dal, ale vy odmítáte podepsat převzetí a má předání taky podložené.

nevím, proč by vám nemohl dát vytýkací po 14 dnech po přeřazení na jinou práci. když na to přijde, může vám ho dát klidně hned první den v práci, pokud si v dopise obhájí, proč vám ho dává. v dopise musí být přesně definováno, co vám vytýká a do kdy to máte napravit.

výpověď vám může dát za soustavné méně závažné porušování pracovní kázně, takže myslím, že i klidně by stačily dva vytýkací dopisy a ani nemusí být tři.

vladko41*
hodnocení

Nejprve reaguji na otazníky-ha, ha, ha. Nejsem mentál, mám bakalářský titul. Ale psala jsem z nějakého podivného notebooku, měl přelepené klávesy. Teď k problému, nic jsem neporušila. zaměstnavatel mi položil otázku, na kterou jsem mu nedovedla odpovědět a to byla příčina mi dát vytýkací dopis. Na úřadě práce mi řekli, že mi musí ten dopis poslat doporučeně, jinak to není u soudu prokazatelné, tak já nevím. Nejvíce k pravdě má asi první pán, šéf se mě snaží vyštvat, bez odstupného. Jen mě mrzí, že se člověk v dnešní době nemůže bránit zlovůli soukromníka.

vytýkací dopis opravdu nemusí být doručený doproučeně. zákoník práce naopak preferuje doručení OSOBNĚ ZAMĚSTNANCI, teprve není-li to možné, tak doručení poštou. viz par. 334 odst. 2

písemnost doručuje zaměstnavatel zaměstnanci do vlastních rukou na pracovišti, v jeho bytě nebo kdekoliv bude zastižen anebo prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací; není-li to možné, může zaměstnavatel písemnost doručit prostřednictvím provozovatele poštovních služeb.

a pokud zaměstnanec takto odmítne písemnou převzít, považuje se za doručenou (není již tedy nutné ji dál zasílat poštou), viz tentýž paragraf odst. 3:

Nedoručuje-li zaměstnavatel písemnost prostřednictvím sítě nebo služby elektronických komunikací nebo prostřednictvím provozovatele poštovních služeb, považuje se písemnost za doručenou také tehdy, jestliže zaměstnanec přijetí písemnosti odmítne.

takže pokud zaměstvateli odmítnete podepsat osobní převzetí nebo převzít odmítnete, tak stačí, když má zaměstnavatel na toto svědka, a pak je to i u soudu průkazné (právě oním svědeckým podpisem).

jinak co se týká důvodu vytýkacího dopisu, i neznalost odpovědi na otázku může být důvodem. samozřejmě záleží na tom, co to za otázku bylo. ono nemusíte dostat výpověď pro porušení pracovní kázně, ono stačí, když nesplňujete bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro výkon práce nebo pokud máte neuspokojivé pracovní výsledky - takže pokud neumíte odpovědět třeba na odbornou otázku týkající se vámi vykonávané práce, tak to zaměstnavatel může vyhodnotit tak, že vaše výsledky jsou neuspokojivé. musí ovšem do dopisu přesně specifikovat, v čem je problém a do kdy ho máte odstranit. pokud by napsal něco jenom tak obecně, je to případně napadnutelné u soudu, pokud by se s tím oháněl jako důvodem k výpovědi.

ale tady ty záležitosti dost dobře nelze řešit takhle obecně, hodně záleží na konkrétní práci a konkrétním nedostatku, co je u jednoho zaměstnance banalita, to u druhého může vést k okamžitému zrušení pracovního poměru.

vladko*

Ještě jedna věc, on mi ten dopis nedal, až prý ho podepíšu. Ale po 7letech práce u firmy bez nejmenších problémů jsem nechtěla podepsat převzetí takových nehorázných lží, co tam byly. Dnes jsem se dozvěděla /protože jsem po přečtení dopisu zkolabovala a byla odvezena k lékaři/, že už tam je místo mě jiná paní a říká se, že šéfova ,, velice dobře známá,, Což není možné pro obyčejného pracujícího se bránit libovůli soukromého zaměstnavatele? Je to smutný, kam se to řítíme. Nenáš firmu, nemáš známé, tak si jen nástroj v ruce zazobance.

abdul*
hodnocení

0x

Zaměstnavatel vám může vystavit tzv. vytýkací dopis vždy, když je k tomu důvod. Je to jen a jen na uvážení zaměstnavatele, kdy se rozhodne vám vytknout písemně nějaký nedostatek ve vaší práci. Pokud jsou vám nedostatky vytknuty písemně a opakovaně v určitém období viz. Zákoník práce, je to jeden z důvodů k výpovědi.

Pokud je váš zaměstnavatel soukromník, dá se pochybovat o tom, že má větší zájem zaměstnávat příbuzné nebo známé, než schopného zaměstnance...soukromník si na sebe totiž musí vydělat. Jiné je to na úřadech nebo ve státním, tam se pár neschopných určitě ztratí, ale to jistě není váš případ.

Pokud se vás chce zaměstnavatel zbavit, udělá to bez ohledu na vás. Radím sehnat si jinou práci, jste vysokoškolsky vzdělaná tak to nebude jistě problém.

pt®

Pokud se Vás chce zbavit, bude rozumnější navrhnout mu, aby jste se rozešli dohodou. Budete klidnější při hledání nového zaměstnání. PT /stařenka/

vladko*

Souhlasím s vámi a jinou práci už hledám. Po tom , co mi řekl, bych se tam stejně nevrátila. Ale s tím soukromníkem nemáte pravdu, náš pan šéf zaměstnává nejen svou rodinu, kamarády, švagry a jiné příbuzné. cizích je tam opravdu poskrovnu. A ta paní za mě je jeho bývalá ex, takže si obrázek udělejte sami. Děkuji za všechny dobře míněné rady.

8976*

pokud tedy budete odejita / bez odstupného / zpestřete panu majiteli životní pohodu, už jen třebas žalobou na neplatnost výpovědi, přes FÚ, životní prostředí, cizineckou policii, hygienu, inspekci bezp. práce, sociálku, dodavatele, odběratele,zákazníky, novou manželku, starou manželku, atd...sice se to nemá ale život není peříčko a jestli má vše v pořádku jako vztahy ze zaměstnanci nemá se čeho bát...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]