Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola v nemocenske

Od: repka odpovědí: 5 změna:

Preji pekny den,vsem radcum.Chtel bych se zeptat,ohledne kontroly v dobe nemocenske?Jde mi o to jestli me muze zkontrolovat nekdo ze zamestnani,napr.(vedouci,mistr,reditel).Je na to nejaky zakon,ze muze,nebo nesmi?Ma nekdo takovou zkusenost,ze prisel nekdo ze zamestnani.Jde mi,taky o to,jestli je to v dobe prvnich 14dnech-kdyz to plati zamestnavatel,nebo i po teto dobe,kdyz to plati socialka.Diky za odpoved.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Může přijít kontrola od zaměstnavatele -osoba určená provedením kontroly zaměstnavatelem-nebo ten můžetaké oslovit ČSSZ a ta může vyslat opět oprávněnou osobu-to v případě DPN kdy není pobíráná "nemocenská".Po ukončení placení zaměstnavatelem kontrolu DPN dané osoby pak jen pracovník ČSSZ, ale tato může být také provedena na žádost zaměstnavatele. Takto mi to bylo sděleno pracovníkem ČSSZ (ale odbornými termíny)

hodnocení

8x

Může i z práce přijít na kontrolu.Ředitel asi nepřijde, ale pověřený pracovník ano.

hodnocení

8x

@repka - Je na to nejaky zakon,ze muze,nebo nesmi?... Jde mi,taky o to,jestli je to v dobe prvnich 14dnech-kdyz to plati zamestnavatel,nebo i po teto dobe,kdyz to plati socialka.

To víte, že je na to zákon - jak na kontrolu zaměstnavatelem, tak úřadem. I když už po 14 dnech neplatí zaměstnavatel, může o kontrolu požádat prakticky kdykoli.

z. č. 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění

§ 65

(2) Zaměstnavatel je oprávněn

a) dát příslušnému orgánu nemocenského pojištění podnět ke kontrole důvodnosti trvání dočasné pracovní neschopnosti a ke kontrole dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, jde-li o jeho zaměstnance,

b) požadovat písemně nebo v elektronické podobě od ošetřujícího lékaře informaci o místě pobytu zaměstnance v době dočasné pracovní neschopnosti a o rozsahu a době povolených vycházek,

c) provést kontrolu, zda zaměstnanec v období prvních 14 kalendářních dnů, popřípadě náleží-li pojištěnci po uplynutí tohoto období v době dočasné pracovní neschopnosti nadále započitatelný příjem [§ 16 písm. b)], též v období, po které mu v době dočasné pracovní neschopnosti náleží tento příjem, dodržuje povinnosti stanovené v § 56 odst. 2 písm. b).

jurajjuraj*
hodnocení

1x

z prace ti muzou kdykoliv behem cele nemocenske poslat kontrolu, hodne firem to u problemovych zamestnancu vyuziva

hodnocení

0x
Nejvíc chodí když jde o pracovní úrazy.Jinak spíš na udání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]