Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč jsou některé staré knihy v převazbách?

Od: etien odpovědí: 5 změna:

Z pozůstalosti jsem obdržel větší množství starých knih. Některé z nich jsou v tvrdé kartonové převazbě bez jakéhokoliv potisku. Zajímalo by mě proč? Myslel jsem si, že převazby se dělají jen u knih poškozených, ale tyto jsou v naprosto dokonalém stavu. Pokud by byla poškozena původní originální vnější vazba, bylo by to určitě poznat i na vnitřku knihy. Ale vnitřky jsou jako nové. Nebo snad byly tyto nepotištěné vazby už z výroby protože byly levnější? Dík za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Možná proto, aby "to vypadalo úhledně", když jsou vidět.

Proč jsou některé staré knihy v převazbách?
liska5

Taky si myslím, že šlo o parádu v knihovně. Mám takhle ruské klasiky po pradědečkovi.

hensi
hodnocení

1x
Nepotištěné vazby z výroby nebyly. Ani kvůli parádě se to nedělalo. Obvykle část nákladu vycházela v nakladatelské vazbě a část v brožovaném provedení. Některé tituly vycházely pouze brožované. Navíc často jako nerozřezaná brož. Čili kupec si musel doma vršek a bok knižního bloku sám rozřezat, některé stránky tak byly pak i navolno a kraje stránek se rychle odrbaly. Nakladatelská vazba byla výrazně dražší než brož a ne každý si to mohl dovolit. Knihařské práce byly zase poměrně laciné a vyšlo tak výhodněji koupit levnější měkké vydání a nechat si převázat a oříznout. Slepá převazba bez značení pak byla nejlevnější varianta, jak mít tvrdou vazbu, která je výrazně trvanlivější než brož. Když měl dotyčný těch knih ve stejné vazbě vícero, tak se to řešilo např. přilepením papírového nebo jiného štítku. Dnes už to takhle nikdo pochopitelně nedělá, resp. občas je to k vidění ve školních či veřejných knihovnách. Kdy kniha vyšla pouze jako brož v malém nákladu a těžko by se sháněl nový výtisk, tak aby déle vydržela. Knihařské práce jsou totiž mimořádně drahé a u valné většiny titulů nemá význam se do převazeb pouštět, nevyplatí se to. Jinak sběratelsky jsou ty slepé převazby zcela nejméně žádané zboží.

makk
hodnocení

0x

Jestli ta převazba byla udělaná i s ořezem, tak je kniha jak nová.

hodnocení

0x

Dříve vycházelo mnoho knih jako brožury, lidi si koupili levnou knížku a potom si jí nechali dát do tvrdých desek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]