Nejste přihlášen/a.
Pomoc pomoc, potřebuju radu.
Jsem debil a vím to,takže si můžete klidně ušetřit případné komentáře ve smyslu "jsi blbej,tak pykej", budu ale vděčný i za ně.
Od roku 2000 mám s.r.o.,jsem jediný jednatel a majitel,vklad 100 000 Kč.Čtvrtletní plátci DPH,kvůli obratu a cca polovině klientů,polovina klientů plátci nejsou.Prvních pět let v pohodě, já, dva zaměstnanci a účetní/sekretářka,docela se dařilo a stíhalo se. Pak začly od roku 2005 problémy,nevymahatelné pohledávky od klientů, účetní se odstěhovala, začla mi účtovat známá mé expřítelkyně,bylo to za 1000 Kč měsíčně,takže úspora nákladů,která se hodila. Jeden zaměstnanec odešel, nebylo už tolik práce, dělal jsem já a zbylý jeden zaměstnanec,v roce 2006 nám vykradli kancl,sice byl pojištěn,ale pojišťovna hradila jen asi 1/5 celkové škody, takže další radost.
Abych to zkrátil - kvůli jednomu klientovi na mě přišla letos v březnu kontrola na roky 2006 a 2007, něco menšího našli, byl problém i se zaúčtováním plnění od pojišťovny za vykradený kancl, ale vypadalo to na pokutu i s penále na nějakých 20 000 Kč, s čímž jsem byl už smířený. Před čtrnácti dny ale vyšlo najevo, že od roku 2007 nejsme plátci DPH,protože ta nána účetní se vykašlala na podávání přiznání DPH.Oni tenkrát něco doporučeně posílali,aby jsme dodali přiznání DPH,říkala,že to vyřeší,ale evidentně se tak nestalo a já to samozřejmě pustil z hlavy-jsem debil,ale měl jsem tenkrát svých starostí dost,tehdejší přítelkyně s rakovinou,bylo to blbé období..Zkrátka nejsme něco přes tři roky plátci,ale na všech vydaných dokladech DPH vyčíslené bylo.Ihned jsem se znovu přihlásil k plátcovství,ale to platí až od teď.Byl jsem v pátek na FÚ,protože jsem samozřejmě podepsaný pod vším já,ta účetní za to fakticky nenese odpovědnost.Bylo mi sděleno,že musím doplatit veškeré DPH zpětně za ty tři roky,i když jsem z toho fakticky žádný prospěch neměl. Mluvil jsem i s tím klientem,přes kterého jsem do kontroly spadnul,
on je plátce a bude chtít uhradit škodu,která mu tím vznikne,protože on dostane pokutu za to, že si nárokoval DPH z mých faktur.Totéž asi nastane u dalších 5-7 klientů. Jsem prostě v pr... a to totálně,dělá to přes 740 000 Kč jen pro FÚ,pro klienty/plátce skoro 600 000 Kč.Když prodám auto a nějaké zařízení, tak mám maximálně 200 000 Kč. Byt 1+1 v nájmu,což je k ničemu. Kdo mohl něco půjčit,tak už mi půjčil,poslední rok byl dost krutej.Většina mých pohledávek absolutně nevymahatelných (zkoušeno xkrát),u několika "kamarádů" mám celkem asi 110 000 Kč, což z nich dostanu,ale ne hned.Je mi 39 let,rodinu ani děti nemám,žádné hypotéky,leasingy ani splátky.
Do čtyř dnů musím nějak odpovědět,asi nebude problém dostat splátkový kalendář,ale ten je prý maximálně na rok.A ta měsíční částka by byla dost hrozivá.
Chtěl bych znát všechny varianty,které existujou.Prosím..
Na 95% jsem rozhodnutý firmu položit nebo nějak uložit k ledu.Nejradši bych to všechno papírově nějak co nejrychleji vyřešil a pak vyrazil s batohem někam na druhý konec světa dělat cokoliv a měsíčně posílat splátky.Základy angliny a němčiny mám,to by se oprášilo,ale nevím,v mém věku je to asi na houno.Prosím o nějaké rady,jsem psychicky na dně.
Bleskově najděte daňového poradce a firmu do likvdace z důvodu platební neschopnosti - bude Vás to v konečném důsledku stát těch 1000.000 vkladu + všechen firemní majetek, ale děkujte bohu že jste to neměl na sebe jinak platíte jako vůl do smrti...vidím jedinou šanci poradce a do pryč - -likvidátorem můžete určit třeba sebe...ale nejlepší je nechat to vyšumět do ztracena...uvidíme co na to ostatní já už bych sháněl informace jak na firmu vyhlásit konkurz - a pryč, dělají to tak velké ryby z celkem zištných důvodů , vy jste měl bohužel vlastní nepozorností smůlu...at to vyjde...no a hlavně se nikde nezavazujte že budete za firmu splácet pohledávky pozor na to! nebo bílého koně, ale ted uz je bohužel pozdě, odchytit bezdomovce a za litr to na něj přepsat...
Platební neschopnost? To bude finančáku stačit?Firemního majetku moc není,to je za pár desítek tisíc.Přijít o 100 000 Kč by mě nevadilo, kdyby se to tím uzavřelo,ale nevím, jestli to je tak jednoduché a nesklouznu na šikmou plochu a tahání po soudech. A co pokuty a penále, které kvůli mě dostanou klienti?
Honzo, odkud jsi? Moc se toho vymyslet nedá. Ale něco se snad najde. Malinko mi tam nehraje rok, kdy jsi přestal být plátcem. Tím, že přestaneš podávat přiznání k DPH tak NEPŘESTÁVÁŠ být plátcem DPH. Oni ani na FÚ nemají vždy pravdu. Ale je třeba se dostat ke všem dopisům, které Ti FÚ v této záležitosti poslal. Jo, je to pořádná suma k zaplacení. Právě proto je třeba na to kouknout.
A nevěš hlavu. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Jo, podělal si to, že sis to nepohlídal. Stále každému opakuji, že výsledky firmy DĚLÁ účetní! Ale jsou daleko horší věci v životě. Věř mi. Mám to za sebou. I ten dluh jsem měla daleko větší než Ty . Taky jsem koukala, na který větvi se zhoupnu. Ale za prvé jsem nešikovná, tak na žádnej strom nevylezu. Za druhé nejsem moc štíhlá (někdo by dokonce řekl, že jsem tlustá
), takže by pode mnou každá věteF praskla.
Vím, že Ti teď ze všeho třeští hlava, že jsi na dně... Tak to vždycky radím : Podívej se na lidi, kteří umírají třeba na rakovinu, nebo se jim zabilo dítě. Ti všichni by s Tebou ihned měnili.
Díky za odpověď. Paní na FÚ mi ukazovala i příslušný zákon,ale úplně moudrý jsem z toho nebyl.Byla relativně ochotná,ale ani ona nenaznačila žádnou variantu,jak se stát zpětně plátcem nebo jestli se dá zpochybnit odebrání plátcovství.Vždcky nám to vycházelo kolem nuly nebo pár tisíc do plusu.Nemají tam od nás tři roky žádné přiznání DPH a žádnou platbu...Pošlu ti to na mail,ale nevím,jestli tudy vede cesta.
Mrkneme nato. Jinak jak Ti napsal 8976. Jsi v tom JENOM za 100.000 Kč. A to se dá unést. Já byla fyzická osoba, takže všechno natvrdo... No a jen proto, že jsem věřila manželovi, se kterým jsem se v té době rozváděla. Byla jsem prostě .
Musela jsem se naučit s tím žít . Ještě že TEN nahoře je spravedlivý. Takže i když mám takový problemy, tak i pro mě svítí sluníčko a voní kytky tak, jako těm, kteří jsou za vodou. A možná, že pro mě voní i víc ,
Jako fyzická osoba je to mnohem horší, to si uvědomuju.Obzvlášť,když do toho člověk spadne přes manžela.Máš můj obdiv a sympatie. Ale stejně je to blbej pocit,člověk si to buduje,nikdy jsem si na nic nehrál,ale pomalu procházel krok za krokem.Na skákání z mostu to u mě není,to určitě ne.Spíš se snažím brát to jako takový vynucený restart a šanci,protože tím vším trpěl i můj osobní život.
Ještě mě napadá- musím ještě udělat dvě faktury za červen,není to moc peněz,ale chybělo by mi to.Mám to udělat co nejdřív?Nebo se na ně s ohledem na další kroky vykašlat?
A jak moc v pořádku musí být při likvidaci účetnictví? Pod dojmem výsledků kontroly jsem si chtěl nechat u pořádné účetní udělat opravné přiznání za rok 2009.
Ty faktury vystav. Určitě. Potřebuješ každou korunu, práci jsi odvedl, tak není důvod ji nevystavit.
No, to účetnictví za rok 2009 . Jistě, účetnictví by mělo být řádně ukončeno. Vše v pořádku. Počítej s tím, že Ti přijde kontrola na rok 2008 i 2009. Dá se toho i takhle zpětně hodně moc zachránit. Ale třeba s vydanou fakturou, na které máš DPH a ono tam být nemá se už teď nedá nic dělat .
A co ta kontrola může zjistit? Maximálně to, že jsou tam nějaké chyby a dají mi pokutu a penále, už mám z dubna 21000 Kč, to jsou částky, které budu platit bez ohledu na likvidaci? Má smysl si zaplatit účetní, aby to ještě nějak kontrolovala nebo opravila?
Tohle je trošku složitější. Ty když pošleš firmu do likvidace, tak ručíš těmi 100.000Kč. A hotovo. Ale dluh u FÚ Ti zůstane. A může Ti to jednou komplikovat např. vydání nového ŽL. Já vím, máš tam doplatit zato DPH 700.000 Kč. Tak si říkáš, jestli tam budu mít o deset tisíc víc, tak už je to jedno. V podstatě máš pravdu. Tohle je na Tvém uvážení. Mužeš dát účetnictví do bedny, odnés to na FÚ a oni se tím nějak prokoušou.
Teď úplně nerozumím. Dluh na FÚ mi zústane až do konce života? To znamená DPH a několik desítek tisíc za účetnictví? Nebo na tom bude váznout likvidace firmy?
Kdybych se tím nějak vědomě nebo nevědomě obohatil nebo získal výhodu, tak neřeknu ani písmeno. Jasně, je to chyba a moje blbost, ale vynásobí se mi to ještě dvakrát (DPH pro FÚ a pak vyrovnání s mnou poškozenými klienty)..
Jeden kamarád mi radil,abych to nechal zajít až do exekuce, na firemním účtě mám pár korun a v kanclu je nějaký nábytek a jeden starý počítač. Na to bych neměl žaludek a ani nevím, jestli je to cesta pryč z dluhů, spíš myslím, že naopak...
NE?NE?NE - pokud pujde sro do likvidace a zlikviduje se postihne se vklad, a kde nic není ani smrt nebere - vždy to je problém sro a ne franty opršálka který dělal jednatele, dluh se odepíše do nedobytných ppohledávek a je zameteno - at je to 100 000 nebo 50 000 000, takže franta vopršálek jde a založí si další sro, ŽL a nic se nedějě žádný dluh neexistuje u franty, a podniká dál. Proto Vám radím ještě jednou najděte si poradce - nikde nic nepodepisujte a už vůbec ne přistoupení k dluhu za svou osobu - prostě se nedařilo a sro skončilo konec tečka jde do likvidace, ale už to papírově musí frčet...čím dříve tím lépe...no a hlavně pozor na dph, pokud už máte písemné upozornění z berňáku že jste neplatil, přesto že jste platit měl - to už by sklouzávalo do trestní roviny krácení daně a stát by byl pěkně nasran...a dal by Vám to sežrat! Nečekat, nečučet - jednat , to na závěr...
A žádné účetnictví do bedny - ne ne- ne- stratilo se uplavalo, projeba...ale žádné dávání berňáku , čím víc papírů mají tím jsou chytřejší - sbalit a třeba do kanálu, lépe komínem...platí slova z posledního odstavce + kabáty a za mnou...
doplněno 28.06.10 18:54:a už vůbec se nezatěžujte nějakými fakturami kterými by jste si přilepšil/ opět by Vám to mohlo býti připočítáno k dobru - že jste věděl a nekonal - jedině že Vám to schválí poradce/ a nějakým opravným ble, ble...začněte jednat - bude to trošku práce a nervú ale ustojíte to a život jde dál , začněte znovu a budete chytřejší...
Tak jsem to původně chápal, ale pak mě trochu zmátla sebod s předchozí odpovědí. Ale asi to myslela jako vy a já to pochopil jinak. Byl jsem zatím na jakémsi podání vysvětlení a podepsal jsem akorát papír, kde je napsáno, že mám dodat ještě podklady k prozkoumání DPH v roce 2009 a že jsem s tím srozuměn. Papír o uhrazení DPH za 2007 a 2008 mi bude zaslán. Je mi jasné, že ve chvíli, kdy jim podepíšu případný splátkový kalendář, už bude pozdě.
S tím, že účetnictví "uplavalo" to myslíte vážně? Nebudou naštvaní, že je podezřelé, že zrovna v tuhle chvíli? Oni si ty dodavatelské a vystavené faktury vyžádají u klientů,myslím,že už si to ověřovali v těch letech 2006 a 2007,budou s tím mít akorát práci.
honzo. S tím uplaváním. 8976 to myslí tak, že jestli tam máš nějaký velký chyby v účtováníi, tak je lepší to ztopit. Prostě je fuč. Jo, přijaté a odeslané faktury - to dají do kupy. Ale jinak nic. Daň Ti spočítají dle tabulek a jeto.
Co na sebe na FÚ napráskáš, to na Tebe vědí
.
Teda 8976. Pak to má v tomhle státě nějak vypadat, když se topí účetnictví v Orlické přehradě .
Milá sebod, děkuji za příslib rady, ale stále nic nedošlo. Stačilo by pár vět a pohled z jiného úhlu, netlačím a vím, že je to jen na tobě, jestli někomu věnuješ pár minut svého času, je to vše postavené na tvé ochotě pomoci, třikrát jsi slíbila, že na to v mailu koukneš a nějakou reakci pošleš, jsem v situaci, kdy stačí pohled někoho zvenčí, kdo problematice rozumí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.