Dobrý den Zajímalo by mě, jestli se dá o člověku, který dělá gramatickou hrubku (opravdu do očí bijící) dá říct, že je negramotný ( alespoň částečně ). doplněno 15.10.21 15:18: Dobře, děkuji všem za odpovědi. Myslíte si, že když pod příspěvek, kde je takováto hrubka napíšu, že ten kdo editoval ten příspěvek je negramotný, je to trestný čin pomluvy? Podle mě ne, protože pomluva je takový nepravdivý údaj, který může toho člověka značně poškodit, ale zajímá mě i váš názor.
negramotnost spíše znamená úplná absence umět číst a psát, pravopisné hrubky jsou "jenom" neznalost dané látky. Kdyby platilo hrubka = negramotnost, tak by byla negramotná půlka světa.
... Přesněji řečeno byli bychom negramotní úplně úplně všichni. Snažím se chyby při psaní nedělat. Přesto jsem jich taky udělala spoustu. Ten, kdo věří, že sám chyby v textu nedělá, tak si svých chyb jen zatím nevšimnul.
V dnešní době je sasi dost lidí, zejména mezi mladými co jsou tzv FUNKČNĚ negramotní=umí číst a psát, ale dokáží přečíst maximálně tak článek v novinách, časopisech, ale nedokáží přečíst třeba Dva roky prázdnin od J.Verna !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.