Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

O kolik % navýšit zálohy na elektřinu?

Od: poutnik odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
cena elektřiny narůstá, jsem z toho celkem zmatený a nevím o kolik si navýšit měsíční zálohu?
Máme byt kde platíme 1000Kč měsíčně a garáž, kde platíme asi 1000Kč ročně, kde je ale spotřeba max. 5kWh za rok.
O kolik % by jste si navýšili zálohy?
V té garáži platíme především poplatek za jistič, tyto poplatky šly také nahoru nebo jen samotné spotřebované kWh a není potřeba navyšovat?
Děkuji za vysvětlení

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tak se orientuj podle posledního vyúčtování.

Pokud jsi doplácel, tak si doplatek rozpočítej na 12měsíců a o to potřebuješ vyšší zálohu při současných cenách. Když k tomu přidáš ještě 25%, tak při příštím vyúčtování uvidíš, jestli to bylo málo nebo moc.

Pokud jsi měl přeplatek, tak záleží na výši přeplatku. Ale výpočet je podobný.

poutnik
hodnocení

Vyúčtování jsem ještě neměl a budu ho mít až na jaře dalšího roku, chtěl jsem zálohy navýšit ale nevím o kolik %?

jarfajagr
hodnocení

3x
A proč to chcete vůbec udělat? Co vám to pomůže?

riva
hodnocení

2x

Zálohu vám zvýší automaticky na základě posledního vyúčtování. Není žádný důvod k tomu dělat to iniciativně sám. Pokud vidíte, že budete mít asi nedoplatek, tak si na jeho pokrytí nechávejte peníze stranou.

Nejhorší varianta asi je, když dáte na zálohách víc než činí vaše spotřeba a poskytovatel zkrachuje. To už ty peníze navíc, které jste mu dal, možná nedostanete zpět.

hodnocení

1x

Ted bych podle Vaší potřeby dal1500,-.Přesně se stejně netrefíte.Když to bude náhodou málo tak nepatrně trochu při vyučtování doplatíte a když hodně tak Vám neco vrátí a máte to jako spoření...;)

hodnocení

1x
Zhruba o deset procent by mělo stačit, jestli jste nedoplacel. Garáž nee, platby za jistič jsou stejné. Taky je možno si to odkládat na vedlejší účet a pak doplatit při vyúčtování, jestli máte pofiderního dodavatele a bojíte se krachu :)

poutnik
hodnocení

Navyšovat to sice nemusím, ale kdo to pak bude celé doplácet za celý rok najednou?
Není lepší si to rovnou navýšit a automaticky se mi to bude měsíčně posílat? Tolik to člověk nepozná nebo je to blbý nápad?
jardajagr
Vy to pak samozrejme doplatite, stejně jako byste to platil každý měsíc.
Ale pokud to chcete dělat pro vas dobrý pocit,že pak nebudete tolik doplácet,je to vaše věc. Ale chápu,že pokud někdo žije z ruky do huby, tak za ten rok až přijde vyúčtování ty peníze mít nebude.
Osobně v tom smysl nevidím, Navíc ty peníze vám mohly za dobu než zaplatíte ten nedoplatek něco vydělat. Takhle budou vydělávat jim.

hodnocení

0x

Věc se má tak, že máš nějakou smlouvu o odebírání-dodávání el. energie a tam by mělo být stanoveno kolik platíš za MWatu. Bývalo to třeba průměrně kolem 1870 Kč za MW. Další dodavatel, co tě místně má oslovit ti nabídne nějakou novou částku, za kterou ti energie bude dodávat. Jsou na to tři měsíce. Buď to příjmeš, nebo si domluvíš jiného dodavatele s částkou, která ti bude více vyhovovat. Zřejmě to bude dost podobné. Nebo ti nabídnou účtování podle výsledků burzy s energiemi. K téhle nabídce třeba ta zmíňovaná Bohemie nabízela dodávku 3400Kč za MW. Než to zastavila. Neměli tolik nasmlouvaných kubíků z dřívějška na burze. A s nízkými maržemi jim to už nevyšlo a tak to ukončili.

Každému doporučuji každoměsíční zaznamenávání koncových stavů všech dodávaných energií, plynu a vody. Dá se tak lépe a v čas zachytit jakákoliv anomálie v jejich spotřebě a měření. Dájí se tak porovnávat jednotlivé měsíce mezi sebou a i spotřeby z loňska.

zirafka

S tím každoměsíčním sledováním stavu vodoměrui elektroměru je to velmi dobrý nápad, dělám to už hezkou řádku let, jednou mě to zachránilo, byl porouchaný vodoměr a mohl jsem na to včas upozornit. Takže všem doporučuji.

jericho
hodnocení

0x

My jsme si doma zvedli zálohy o pětistovku. Pro větší klid. A že by zkrachoval náš dodavatel se nebojím máme plyn i elektřinu od innogy. Ono teda plyn by stejně bylo nejlepší zrušit a vyměnit plynovou desku sporáku, ale to by se muselo vyměnit i vedení pro sporák. Holt panelák kdy na plyn jsou jen čtyři plynové plotýnky sporáku a člověk teda zaplatí víc za plynoměr než za plyn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]