Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem po operaci kolene ( plastika vazu ). Musím k lékaři chodit co 14 dní na kontrolu ale zatím jen skáču o jedné noze. Já samozřejmě řídit nemůžu a taťka musí chodit do práce takže mě taky nemůže vozit furt. Od toho je tu sanitka. Můj ortoped mi řekl že mi sanitku nenapíše. Praktický lékař ale řekl, že mi jí napíše. Dnes jsem byl na kontrole u ortopeda a pindal mi že mám sanitku a že příště už mám dojet bez sanitky. Na příští kontrolu ještě nejspíš sám chodit nebudu takže bych zase řekl praktikovi aby mi napsal sanitku což si myslím nebude problém. Jiní lidi v sanitce mi říkali že jim praktik píše sanitku klidně rok na rehabilitace když nemůžou taky chodit.
Má otázka je, proč to ortopedovi vadí že dojedu sanitkou když mi ji napsal praktickej doktor? Vadí to nějak kvůli pojišťovně nebo může pojišťovna pindat že mi nenapíše rehabilitace když mám sanitku atd.? Myslel jsem že ten kdo to napíše, ten to platí/zdůvodňuje pojišťovně. Nepracuji ve zdravotnictví tak nevím jak to funguje. Děkuji
Sanitka je snad určena k něčemu jinému, než aby vozila k doktorům pacienty, kteří se mohou dopravit jinak a u kterých ani nehrozí žádné nebezpečí z prodlení.
To, že sanitku někteří berou jako soukromý taxík zdarma, je sice fakt, ale takový taxík nás stojí podstatně víc, než běžná taxislužba.
Tak v tom případě jsem dnes byl jediný v té sanitce, který tam měl co dělat. všichni co tam jeli seděli uplně normálně jak v běžném autě takže je mohl dovézt kdokoliv. Já jsem musel jet na lehátku protože sezení ještě není možné
Zvláštní, sousedce vozí manžela kvadruplegika na dialýzu sanitka sem a tam 3x týdně už několik let. A to mají v rodině dvě auta a ona nemusí chodit do práce, neb pečuje o manžela.
Kvadruplegik na dialýze je krapet jiná kategorie než mladík s kolenním vazem v ortéze. Tohle je zkrátka spíš vyčůranost typu: v pátek jsem si ukop palec a v neděli večer se nechám odvézt sanitkou do nemocnice, protože mě to bolíííí".
Jak ortézu, tak třeba sádru od zadku ke kotníku měl skoro každý, s tím se dalo i za bolševika jezdit tramvají nebo autobusem, a to nebylo nic "nízkopodlažní". Takže za mne extrémní rozcapenost, lakota až drzost. Praktický lékař se dá lehčeji oblafnout než ortoped, který ví, o co jde.
Jen pro pořádek, sádru na noze kvůli zlomené noze jsem měl už taky a artoskopii kolena taky ... v obou případech jsem se nechal vozit autem někým protože to byla pohodička. Toto je o dost horší. Praktik je bývalý vojenský chirurg a jeho přístup je ve většina případů drsný a necitlivý. Ale v tomto případě mě sám varoval, že mám být opatrný jináč si tu nohu nevratně zničím a proto mi napsal sanitku. Pro mě je ta sanitka tak 2-3x nejvíc a pak už začnu postupně chodit
Co 14 dní máte kontrolu. Z toho vyplývá, že nejste po operaci týden a za týden se i důchodce naučí chodit o berlích. Proč vy nechodíte o berlích a vyžadujete sanitu ? Chápala bych pokud žijete na samotě 3 km od zastávky MHD. Já měla nohu v sádře 9 měsíců po úrazu a různých reoperacích a sanitku jsem nepotřebovala. MHD fungovala už tenkrát.
O berlích chodím. Ale mám zakázané se o nohu jakkoliv opřít a tím že mám tu zamknutou ortézu, nohu nezlomím ani do auta, takže musím při transportu ležet. Ještě v nemocnici mi řekli že když to uspěchám, nohu si nenávratně zničím a to stejné mi řekl praktik. Původně jsem myslel že sanita je jen pro absolutně nehybné ale když jsem to viděl, byl jsem v té sanitce na tom ze všech nejhůř a přesto ortoped pindá proto se snažím pochopit jestli je za tím důvod, nebo jen názor
Nepochopil jste mě. O berlích se dá chodit s pomocí jedné zdravé nohy. Dělají to tak všichni, tak proč jste vyjímka?
Tahle operace je velice vážná, trvá rok, než se vše dá do pořádku. Koleno se nesmí ohnout méně než v 90 stupních.
O zaškobrtnutí, či pádu nemluvě. Udržet stabilitu je těžké.
Tazateli, dávejte na sebe pozor, jste mladý a o tu sanitku bojujte a hlavně pomalu, neuspěchejte nic, chůzi, nasedání i běžné pohyby, co Vám to dovolí.
Jestli jste si všimli, tak jsou i saniitky převozní,které jsou právě od toho, aby svážely pacienty na různá vyšetření a na zákroky, pokud je problém se dostat k lékaři jinak. To není sanitka, ktará by jezdila k urgentním případům. Většinou kritizujete tazatele, ale každý zákrok je jiný a každý člověk je jiný. Po operaci páteře jsem nesměla sednout , tak mě taky domů vezla sanitka. Ani vleže v osobním autě jsem nesměla. U těch převiozů je problém, že po případném vyšetření musí pacient počkat, až všichni pacienti mají všechno vyřízené. Je na zvážení lékaře, jestli sanitku napíše nebo ne, obvodní většinou pacienta zná, odborný ho zná jen jako dalšího pacienta.
Ale já nejezdím do hospody. A autobus nebo auto taky není doprava pro někoho, kdo si nemůže ani sednout do sedačky taky aby se bezpečně uvázal pásem.
V sanitě nesedíš ale jedeš vleže?
Pokud neležíš tak můžeš i tim taxíkem nebo veřejnou dopravou. Sanita neni taxík zdarma ale pro lidi kteří veřejnou dopravou nebo autem jet NEMŮŽOU. Rozhoduje lékař a ortoped dobře ví co můžeš a co ne. A asi ani nemá rád zneužívání, praktik to má na háku..
Ano musel jsem jet v leže protože mám uzamknutou ortézu na noze která mi neumožňuje tu nohu ohnout takže se do žádného auta ani nevlezu
Pak máš na sanitu nárok.. Ovšem proč ty kecy že tě vaši nemůžou vozit protože jsou v práci a proto sanita. Tak asi máte auto s postelí...
A když tu sedačku sklopím, jak se tam tak asi přivážu? :D sklápění sedaček je to náklad, ne lidi ... můj dotaz je, proč když praktick uzná že můj stav je adekvátn na sanitku proč to vadí ortopedovi? Když to napsal praktik, je to přece jeho rozhodnutí
Jo? A s tátou jedeš autem jak? Na střeše? K chození s takovým problémem slouží francouzké hole. A v autobuse těch pár km můžeš stát. Kdysi jsem měl na pravé noze sádru na koleno, trubku od kotníku až po kyčel. Jeli jsme z Moravy do Čech, přes Polsko, 250 km, já nohu nataženou bokem na zadních sedadlech. V Katovicích někdo manželce vběhl do cesty, nic se nestalo, ale vystoupila se slovy dál nejedu, a konec. Prostě jsem ji za volant už nedostal. Tak jsem sedl za volant, nohu v sádře položil bokem na sedadlo spolujezdce a dojeli jsme tak zbývajících 200 km. Všechny 3 pedály jsem obsluhovat pouze jednou, levou, nohou. Byla to stará Octavia, pokračovatelka Spartaků z padesátých let. Člověk si během nějakých 50 km zvykne. Naštěstí celou cestu žádná policejní kontrola. No, a zpátky jsme jeli potřebných 250 km, naštěstí opět bez silničních kontrol, stejně. Já za volantem, s nohou "odloženou" na vedlejčím sedadle. A ty tady rozmazleně fňukáš, že nedostaneš zadarmo něco, co náleží potřebnějším. Tak když jsi tak rozežraný, vem si taxíka!
Pokud nemůže sedět a správně se připoutat, tan neni rozežranej jen neni blbej. Protože při nehodě pojišťovna odmítne plnit. Stejně tak pokud ty bys s tou nohou naboural - nebyl jsi zdravotně způsobilý řídit, pojišťovna by plnění vymáhala po tobě. A to se pak vyplatí nebýt rozežranej a ušetřit pojišťovně za sanitu (Na kterou máš nárok a platíš si na to pojištění...)
Co nechápu přoč zmiňuje že ho nemá kdo vozit, když autem jet nemůže... Nebo může a rozežranej fakt je. Ovšem sedačka až dozadu a nohu podložit nataženou dopředu - do toho bych nešel, při nehodě průšvih skončil by na kriplkáře i při menším drcnutí...
jak123No,pokud jste jel 200 km tím stylem,jak popisujete, určitě to nebylo v pořádku a měl jste veliké štěstí, že se nic nestalo nebo vás nestavěla policie. Měli jste zavolat někomu, aby pro vás ve dvou lidech dojel a odvezl vás domů. Uvědomujete si, co lidí jste ohrozil? Myslím, že ta kontrola by byla zcela na místě. Neumím si představit ovládat zároveň spojku a plyn, to je možné? Nebo jste měli auto odstavit a dojet veřejnou dopravou a pro auto mohl někdo dojet, to by byla taky správná varianta. A s nadsázkou, pokud nemůže sedět, může v taxíku ležet a nohu vystrčit z okna? Vy jste to tak , dokud řídila manželka měl? Na místě spolujezdce ležet nejde a noha se vám do auta nevejde. Tyhle odpovědi mě někdy docela zaráží.
Jet se dá s jednou nohou v pohodě a brzdit se dá taky prakticky bez omezení, v tom problém není. Problém je s tou zdravotní nezpůsobilostí a byl za volantem... Podobně převoz vleže v dodávce nebo kombíku, sice to v pohodě jde, ale při nehodě tě pojišťovna vyfakuje a neplní.
Ještě jsem se do auta nezvládl ani dostat. Když mě přivezla sanita do ordinace ortopeda, nechtěli ani abych slízal z jezdícího lehátka, prý "Aby mi s tím nic neudělali při přesunu a jak ho prý budeme předělávat". Tak oni by semnou nejradši ani nehnuli ale já mám jezdit autem i přesto, že se do něj nedostanu bezpečně
asd1 : Asi mám nějaké zvláštní auto , pedály mám od levé strany : spojka, vpravo pak brza a úplně vpravo plyn. Tedy já osobně bych nezvládla se rozjet, když zároveň pouštím spojku a přidávám plyn. To je u jiných aut jinak? Mám opla. Prosím o radu, jak se rozjet, pokud bych mohla použít jen jednu nohu, v autoškole o tom nic neříkali. Děkuji za radu.
Moderní auto udržuje otáčky volnoběhu a plyn si přidá samo, tj. když spojku pustíš s citem pomalu tak to nechcípne a jede, další kvalty už jsou v pohodě jen to při puštění spojky trochu škubne s autem hlavně při podřazování...
Nebo noha na spojce a plyn se dá mačkat klackem
asd : pak je na silnicích tolik neštěstí,pokud mačkáte pedál klackem nebo opravdu řídíte jednou nohou,už se vůbec ničemu nedivím. Pokud se zabijete sám, váš problém, rodina se s tím do roka vyrovná, ale tak riskovat a zabít někoho druhého, to je malér. Ještě by bylo špatné, kdybyste zůstal ochrnutý a rodina se o vás musela starat. Vůbec ty rady tady jsou někdy k nezaplacení .
Ptala ses jak se rozjet s jednou nohou tak jsem ti napsal jak to jde.
Nauč se řídit, pak zjistíš že s jednou nohou se řídit dá a dokonce bezpečně. Příčiny nehod jsou úplně jinde. Malý odstup, předjíždění když nevidim, nepozornost, čumění do mobilu místo na cestu, nedání přednosti, chybná reakce na situaci atd. Rozhodně ne to že máš jen jednu funkční nohu.
Nic proti nikomu, kdo má talent, jezdí i s nohou v sádře, kde ne, i zdravý to nezvládne, což se ukazuje na denní provozu.
Souhlasím, pokud budu řídit automat, tam to zvládnu levou zadní. Ale u mého Opla nejde se rozjet bez sešlápnuté spojky a přidávání plynu. Asi je to nějaký předpotopní model a novější auta to již umí.
Má otázka je, proč to ortopedovi vadí že dojedu sanitkou když mi ji napsal praktickej doktor?*** to se musíte ptát ortopeda.
Vadí to nějak kvůli pojišťovně nebo může pojišťovna pindat že mi nenapíše rehabilitace když mám sanitku atd.***To Vám sdělí Vaše pojištovna.
Když Vám obvoďák napíše sanitku, tak pojedete, když nikoliv, tak si poradíte jinak.
Nikdy jsem nepožadoval sanitku na převoz, když jsem měl polámané nohy.
To jsi nemusel požadovat ani doktora, sis mohl koupit v drogerii a zasádrovat si to sám
Nevidim důvod nejet sanitou když to je lepší (z hlediska možných komplikací sanita nakonec může vyjít levněji než se tam plížit sám...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.