Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatit přítelkyni za barák bez pozemku

Od: posvit odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, s přítelkyni jsme před 10 lety na mém pozemku postavili společně barák. Nyní jsme se rozešli a přítelkyně chce “půlku” všeho v současné hodnotě. odhad na dům máme 5Milionů, včetně pozemku. Jenže já to prodávat nechci, takže ji musím vyplatit. Jenže ji prece nebudu vyplácet ze svého vlastního pozemku, který jsem já zaplatil a zaplatil i zasitovani… Od ceny bych chtěl odečíst milion, je to rozumné? Za pozemek a zasitovaní jsem dal 600tisic.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

8x

Ona zkouší. Může chtít nanejvýš půlku toho, co jste spolu vybudovali. Pozemek do toho nepatří.

hodnocení

1x

Je to rozumné. Jestli máte odhad, tak jeho součástí je cena pozemku, takže snížení podílu by se dalo určit i přesněji.Podělit se ale můžete jakkoli jinak. Rozhodující bude vkladová listina pro návrh na vklad do KN.

hodnocení

1x

Klasicke zenske triky a pokusy. Aj keby ste boli manzelia, tak ak by ste pozemok vlastnili uz v case uzatvorenia manzelstva, stale by bol vas a nikdy by sa nestal predmetom bezpodieloverho spoluvlastnictva.

Ferove je vyplatit ju vo vyske, aku realne investovala do domu, pripadne so zohladnenim inflacie. Co bude na vas dalej skusat - tipnem si : skusi vam vyuctovat starostlivost o domacnost. Vy mozete kontrovat tym, ako byvala zadarmo.

V kazdom pripade sa poradte s pravnikom, za 30 min rady to nebude drahe a sam si pozrite, kto je pisany v katastri ako vlastnik domu? Vy? Obaja?

posvit
Vlastníkem v katastru jsme oba

Bez pravnika sa nepohnete, mal by vam poradit kto ma na co narok, potom spisat zmluvu, kde sa vysporiadate. Bez zmluvy by som nic neplatil, dnes date 1 000 000, zajtra od vas bude pytat 2 000 000. V zmluve nech je jasne napisane, ze vyplatenim prejde dom na vas a nema ziadne dalsie naroky. Ak ale nebude suhlasit so sumou, budete sa dlhe roky tahat po sudoch.

tabletka*
hodnocení

1x

Takřka všichni, co odpovídají předpokládají, že ta bývalá přítelkyně je mrcha, co chce něco, na co nemá nárok. To ale tazatel nepíše, takže nevím, proč ji kdo uráží. Nikdo nevíme, jak to je, zda investovala víc ona, zda ona je ta špatná nebo oběť.

Můj laický názor - rozdělit se o hodnotu domu napůl a nechat si k tomu cenu pozemku a zasíťování.

tenchytrej*

Možná proto...že je to pravděpodobnější?

tabletka*

nevím, zda pravděpodobnější, neřádi jsou ve společnosti zastoupeni oběma pohlavími.

lee*
Tazatel píše, že paní chce půlku ze všeho, ačkoliv pozemek měl pán už předem. To o velké férovosti zrovna nevypovídá.
To vaše řešení také není tak snadné. Jak byste to chtěla udělat? Pozemek stál 600tis, dejme tomu že každý dal 1,5mil. Teď je odhad 5mil takže 5mil-600/2? Ale ten pozemek přece taky nabyl za 10 let na hodnotě a nemá cenu jen 600tis. A co říká odhad? Dneska jsou lidé schopni prodat nemo za šílené částky. Je tedy zhodnocení za těch 10 let na cenu odhadu a nebo cenu tržní? Tedy by zase měla nárok na víc paní. Ale zase ona má jen barák a to bez pozemku. A půlka RD bez pozemku je při prodeji hodně bezcenná...
Takže já bych to tak jednoznačně neviděla...

lee*
hodnocení

0x
Podle mě je vaše nabídka více než velkorysá, protože dům bez pozemku nemá prakticky žádnou hodnotu. Tedy návrh přítelkyně na polovinu je docela odvážný...

hodnocení

0x

Nějaké čtení na toto téma: odkaz

Mohl by to dojít až k soudu a k dokazování (faktury, účtenky) kdo kolik investoval a jaký je nárok.

Dohoda není o tom, že jeden chce ...

Edit: vlastníkem oba - takže půlka domu.

tenchytrej*
hodnocení

0x

Jestli jste nebyli manželé může chtít co chce. Otázkou je na koho je to napsané a jestli můžete dokázat kolik peněz jste do toho vložil.
Protože jestli jste do toho Vy dal třeba tři miliony a ona jeden a není to ve společném jmění manželů, tak nedává smysl, aby dostala dva a půl milionu jen tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]