Nejste přihlášen/a.
Poprvé půjdu zítra k volbám. Pochopil jsem následující postup správně?
Ve volební místnosti prokáži svoji totožnost, dostanu obálku s lístky politických stran a jednu oraženou obálku. Za plentou vyberu jeden lístek politické strany, vložím do oražené obálky, nebudu ji zalepovat a vložim ji následně do urny. Přebytečné lístky vhodím do koše ještě za plentou. Je to tak nebo je něco jinak? Díky.
Zdravím. Jen malá oprava: zbylé (nepoužité) volební lístky se vždycky přetrhnou, a teprve pak vyhodí do koše. Aby se nemohlo stát, že by (teoreticky) někdo z volební komise (při počítání hlasů) použil vaše nepoškozené lístky k záměně v případě, že někdo nevloží jeho "favorita". Ida
Zbytečné - komise má i tak vlastní zásobu volebních lístků.
Nicméně před otevřením urny se přebytečné i vrácené volební lístky zabalí a zapečetí, aby nemohly být použity. (Byl jsem několikrát v komisi, tak si ty procesy ještě pamatuju).
A já je pro jistotu radši roztrhám už doma.
Aby to tu nedopadlo jako v Berlíně. Ale ticho po pěšině...
Dobrý den
Ještě myslím můžete označit preferenční hlasy zakroužkováním čísel u nejvýše 4 kandidátů.
Může i pět,ale potom pokud se člověk splete a zakroužkuje více kandidátů, na jeho preferenční hlasy nebude brán ohled. I nadále však hlas zůstane platný pro danou stranu, hnutí nebo koalici.
Za prvé než tam vejdete,tak nasadit ochranu dýchacích cest
Za druhé dezinfekce rukou
...a potom od předložení OP nebo pasu až po vhození do volební urny.Když nebudete vědět,tak poradí.Ale za plentu s tebou nikdo z komise nesmí.
Jen pro informaci . Absence ochrany dýchacích cest neupírá voliči jeho volební právo. Je to jedno z nevyšších práv občana.
Z lístků, co mi přišly do schránky v zelené obálce, si doma vyberu jeden, případně zakroužkuju maximálně 4 osoby. V té zelené obálce si ho vezmu do volební místnosti. Předložím komisařům OP. Ti si mne odškrtnou a dají mi šedou obálku. S tou jdu s těmi dvěma obálkami za plentu a list "mé" strany přendám ze zelené do šedé obálky, a s tou to hodím do urny. Vezmi si respirátor. mají to nařízené.
Když Ti lístky domů nedošly, tak stejnou sadu Ti dají tam. Pak za plentou vybereš ze zelené tu svou jednu . Jen jednu, a vložíš do šedé.
Tak u nás to bylo tak, že ve schránce jsem měla lístky v šedé obálce a dnes jsem za paravanem dala do bílé obálky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.