Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobroš už ste slyšeli + odkud

Od: gdhtdf odpovědí: 17 změna:
Už ste slyšeli slovo Dobroš? Odkud to pochází?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Nevím odkud to pochází, ale setkávám se s tím. Nepoužívá se to ve větě, ale jako samostatná odpověď. Ve smyslu dobře, jsme domluveni.

A v podstatě v celé česku, snad již +- od šedesátých let

liska5
hodnocení

0x

Jo, od Brňáků. Něco jako souhlas. To je taková hovorová varianta slova dobrá, dobře.

slon

Pocházím z opačného konce republiky a tady se taktéž používá, taková lidovka ...

Na Hané tiéš...

V Ostravě též

hodnocení

0x
U nás se též používá.
A to jsme cca 400 km od Brna.
Mně samotné to trhá uši :-D

hodnocení

0x

Slyšela jsem to nesčíslněkrát, ani nevím, kde všude, podobně, jako když někdo řekne na něco "dobrá".

hodnocení

0x

Pochází to od odrostlých děcek. Hoďka, kentrum, blbka, lovaty čavo, ÚB atd. Tak jako nikdy nezjistíte, jak vzniknul vtip, kde se vzal, kdo ho vymyslel, odkud přišel. Jazyk je prostě živý. *smich2* Jen jeden vtip má známého autora. Pan Z.Svěrák: Potkají se dva dědci a jeden povádá: "Zítra je státní svátek." a druhý odpoví: "No a,? Nám je to jedno, do práce nechodíme. Den jako den," Ten první říká: "Ale ty zapomínáš, že já jsem sváteční kuřák."

72mona
hodnocení

0x
Slyšeli. Stejně jako "ju?". M.
doplněno 09.10.21 09:40: Tady na Vysočině jsem to nikdy neslyšela, až tak poslední dva roky. A ač mám ráda hrátky se slovy, to JU? mi rve uši.
liska5

Ju se běžně říkalo pod Krušnýma horama. Jenže já tam už léta nežiju. Já, jako přivandrovalec, ju nepoužívala.

Nepíšu náplava- to je taky nesympatické slovo.

Dobroš - slyšela jsem jednou, ale pochopila jsem. Ju - neslyšela jsem ani jednou, ale bylo to v nějaké dětské knížce. Kája Mařík? Gabra a Málinka? Jako nejčastější krátký souhlas slýchám často fajn a nejčastěji oukej, dost časti i óki.

break

Na Vysočině jsem tohle slovo zaregistroval už koncem 90. Let. Dlouho jsem měl za to, že to pocházi z chorvatštiny, protože jsem to slyšel v létě po příjezdu z dovolený a znělo to podobně. *smich*

Používá se to tu často. Už jsem si zvyknul. Naopak za ju bych zabíjel.

xx*
hodnocení

0x

Asi stejně jako v Plumově se používá místo ano ja.

Pán je znalec Plumlova?

liska5

Tam jsme jezdili na soustředění. Do Mostkovic.

trochu mimo-kam? Na Turistickou základnu SSM nebo na "letiště"?Ještě eventualita-v létě na kempu ned přehradu nebo na intr foťáku,nebo jacht club.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]