Chtěl bych se zeptat, bydlím na malé vsi, takže se tu všichni známe. Mně je 21 let a občas jsem dříve potkal (teď už jsem jej dlouho neviděl) jednoho kluka, který je asi o 10 let starší. Pamatuji si, že jsem mu říkal dobrý den, ale trošku jsem cítil, že ani pro něho to možná nebylo moc příjemný, že jsem měl říct ahoj. Ale nevím, jestli to není pouze můj pocit. Co si myslíte, měl bych tykat nebo vykat? Díky.
Tykala bych mu. Mezi kluky se na vykání nijak moc nehraje a navíc, není zase o tolik starší, než Ty. Chlapi si na nějaký bonton příliš nepotrpí. Až ho příště potkáš, pozdrav ho jako první AHOJ a uvidíš, jak to přijme. Myslím, že normálně. Jaga.
Máme souseda asi o 12r staršího než jsem já. Přistěhovali jsme se když mi bylo ca 10, tedy jemu 22, byl dospělý... Vykala jsem mu. Pak jsem i já zestárla oba jsme opustili rodná hnízda, sem tam se viděli přes plot a asi si nějak kývli... Když mi bylo nějakých těch 24-25 tak jsem nějak automaticky přešla na "ahoj". Prostě mi bylo blbý říkat "dobrý den" natož když i jeho mámě tykám. Snad nikdy jsme spolu nějak víc nemluvili, je to jen pozdrav a takové ty věty - to je krásně, zase prší, tak už nesete stromeček... Prostě jen soused přes ulici. Tykání bylo naprosto přirozené a myslím že se nikdo nad tím nepozastavil
Podle zásad slušného chování bys mu měl vykat a on tobě taky. On ti může nabídnout tykání, dokud to neudělá, měl bys mu vykat. Jenže dneska už se klasický bonton moc nenosí, takže je to složitější. Když mu začneš tykat, nejspíš ho to pohoršovat nebude, ale pokud, tak bys měl hned, protože vykat mu 5 let a pak mu začít tykat, to je nejhorší varianta. Nejlepší podle mě je říct mu někde u piva, jestli mu můžeš tykat.
Když jsi byl malej, on už byl dospělej. Tak jsi mu vykal, to je normální. Teď jste prakticky nastejno, tak bych využil příležitosti, že jste se dlouho neviděli (takže to nebude "včera tak - dneska jinak"), a normálně bych mu tykal. Kdybys mu teď dál vykal, bylo by to jednak trochu odtažitý a jednak bys mu pak už nemohl začít z ničeho nic tykat, ale musela by proběhnout nějaká "oficiální dohoda o změně". Tak proč to komplikovat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.