Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem zhruba rok od VOŠ. Jelikož mi byla u jedné firmy nabídnuta práce, na které jsem byl na praxi, nehlásil jsem se ani na úřad práce. Ve firmě mi bylo řečeno, že ačkoliv mě už zná a ví co umím, zatím že budu dělat na dohody, nebo později na živnost.
Zdravotní pojištění si samozřejmě platím.
Ze živnosti mám a měl jsem strach, jelikož se jednak nevyznám v daních a jednak je tu jistá nejistota z toho, zda budou kšefty.
Dělal jsem tedy na dohody, jelikož o HPP oni neměli zájem ... já naopak ano. Za dohody mě platili celkem dobře nebo průměrně.
Jenže nastala před časem situace, že té práce mám čímdál méně a jistě uznáte, že když se v práci někdo s platem dostaně pod 8 tis/ měsíc, je to napováženou.
Chystám se tedy na úřad práce, buď v pondělí nebo v úterý. Nevím co budu potřebovat, co budou chtět vědět a chtěl bych se na to nějak připravit. Zároveň nevím, zda je možnost stále spolupracovat u té firmy a zároveň být registrován na ÚP, tedy zda je to legální.
Mám jeětě jednu nepříjemnost. Někdo mi ukradl peněženku nejen s doklady a mám náhradní občanský průkaz od policie. Karzičku od pojišťovny také ještě nemám.
Tedy co ssebou na ÚP? Tipuji: zápočtový list a OP (tedy snad bude stačit náhradní)
Děkuji všem odpovídajícím. Rád za dobré odpovědi pošlu bod
D
doplněno 27.06.10 20:48:Po přečtení odpovědí bych se rád ještě zeptal na jednu věc. Jde se zaregistrovat na dva úřady práce? Totiž, abyste rozuměli, zvykl jsem si bydlet a žít v jiném městě (i jiný kraj) než pod kterým spadá moje trvalá adresa, mám tam i slečnu se kteou jsem zasnoubený a mám tam více kamarádů a rád bych hledal spíš práci v něm. Je to i o dost větší ...
Bude to možné?
Zde máte celkem podrobné informace, co budete potřebovat pro počáteční registraci na ÚP a i informace, jakou částku si můžete ještě vydělat (polovina minimální mzdy). Ovšem je třeba dodržet určitá pravidla, především včas nahlásit počátek brigády. Domnívám se, že náhradní OP by měl stačit. Pro jistotu si vezměte sebou třeba ještě cestovní pas nebo ŘP.
Souhlasím s vámi, že pracovat na ŽL je dosti velké riziko a to nejen vzhledem ke shánění zakázek, ale i veliké administrativě okolo podnikání.
Předpokládám, že pracujete na základě Dohody o provedení práce. K evidenci na ÚP vám postačuje:
1. OP (náhradní OP)
2. doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání
Zvažte sám, jestli to má provás vůbec nějaký význam. Pokud jste neplatil alespoň 12 měsíců za poslední tři roky sociální pojištění, tak nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti a navíc za vás stát nebude platit ani důchodové pojištění.
I po evidenci na ÚP můžete pracovat u svého zaměstnavatele dále (musíte nahlásit ÚP) s limitem 4 000 Kč hrubého měsíčně a 150 hod. ročně. Ve vašem případě však neexistuje žádný racionální důvod, proč byste měl se na ÚP evidovat. Pokud pracujete na základě Dohody o pracovní činnosti (ty byste si asi zase dosud neplatil zdravotní pojištění) a splníte podmínku 12/36, pak byste na podporu v nezaměstnanosti nárok měl.
Ne, zaevidovat se musíte na ÚP v místě, kde máte trvalé bydliště. Následně můžete požádat o přemístění evidence do jiného místa. Podmínkou souhlasu ÚP jsou vážné důvody a budete muset prokázat, že tam máte bydliště (nemovitost, nájemní nebo podnájemní smlouvu). ÚP takovýmto žádostem vyhovuje jen výjimečně.
Co mi prosím radíte, co mám tedy udělat?
Mám v plánu a velice rád bych zůstal jinde než doma. Přece existuje nějaká možnost.
No, vlastně když najdu práci v tom městě stačí v místě bydliště ÚP informovat ... , nemám pravdu?
A byl by pro vás problém zaevidovat trvalý pobyt tam, kde momentálně bydlíte? Trvalý pobyt stejně nezakládá žádné vlastnické a nebo jiné právo. Je to pouze evidenční údaj.
Změna trvalého pobytu - zdroj: hostalkovice.cz/... , je to namátkově vybrané město, které to má dobře zpracované: část informace:
Při ohlášení změny místa trvalého pobytu je občan povinen předložit:
Děkuji za dobrou a brzkou odpoěd. Dokud se ale neožením a bude tedy jisté, že tam budu žít, trvalé místo měnit zatím nechci. Moc jsem o tom nepřemýšlelm, ale necítím se připraven oficiálně měnit status trvalého bydliště
Jo UP Vám bude komplikovat život pokud narazíte na kovaného úředníka, bude Vás zvát co 14 dnú a bude se Vás ptát zda jste si našel práci a bude Vás zatěžovat svými idiotskými radami co by jste měl dělat a bude Vám nabízet kopáčské a jiné práce jen aby Vás donutil odmítnout a pak Vás vyřadil z evidence...zvažte, tak jak uvedli předchozí přispivatelé zda je to nutné jít se registrovat, a splníte podminky aby za Vás alespoň něco platil stát...pokud Vás budou jen šikanovat oddálil bych to na nejzašší možnou mez...Ale možná narazíte na chápajícího člověka který pochopí, že jste se už živil sám a nebude z Vás dělat blbce...Takže hodně zdaru a úspěch...
Jen na dokreslení fascinuje mě státní správa a konkrétně úřad prace který pošle nevyučeného lempla který nepracuje od revoluce nikde a jen krade a chlastá na základní počitačový kurz na rekvalifikaci, nebo dojičku na přeškolení na kadeřnici či kosmetičku, podotýkám direktivně, pokud by si postižení touto aktivito,u sami vybrali neřeknu ani slovo, uvítali by třeba rekvalif. na kuchaře...atd...ale toto je jen naplnění kvot, ale co vždyť to jde z mojich a Vašich daní proč ne...ale občas mě takováto debilita nadzvedne...určitě máte přiklady ze svého okolí...taky jsem byl na prácáku krátké období v roce asi 2003 a opravdu to byl zažitek když se mě stát snažil zaměstnat...odvážím se tvrdit že jejich úspěšnost bude tak 20%, takže kdyby neexistovali je to asi stejné...pro podpory na těch pár měsíců by registraci zvládli i pracovnící obecních úřadů či pověřených obci a bylo by to asi užitečnější, takže plaťme...
doplněno 27.06.10 21:50:zapomel jsem s tím dojížděním do jiného místa by nemel být problém - jsou plné noviny toho že za prací se má cestovat tak nevím na co je státu celá počítačová síť když se nemůže zaregistrovat na kterémkoliv místě v ČR a řekl bych i v EU, družice posílají barevné fotky z Jupitera ale tenhle stát si byrokracii jen hýčká...Opět bude záležet na úředníkovi, no v každém případě dejte vědět jak jste dopadl a zda byla srážka s blbcem nebo ne...ještě jednou - přeji úspěch
Tři roky doby evidence na ÚP se Vám počítá do odpracovaných let, přestože se za Vás soc. poj. neplatí. Jinak souhlasím s 8976. PT /stařenka/
Ano, na ÚP bych se registroval / hlásil podruhé. Poprvé jsem se registroval po SOU, našel jsem si asi za měsíc práci v rodném městě a pracoval jsem tam rok a kousek. Během práce jsem měl ale pořád chuť studovat a tak jsem se přihlásil na VOŠ do úpně jiného města, 150km vzdáleného, kam mě vzali a já si udělal absolutorium v podobném oboru jako SŠ. Poté zminované zapolení s firnou. Jenže se mi v ČB po těch letech zalíbilo a opravdu se mi to nechce měnit.
Jenže v té firmě už prostě tolik kšeftů není, nebo m je nedávají a já jsem nucen reagovat.
Nepochopil jsem Vaše konstatování s jednáním ÚP:
a/ opravdu mě může říci abych šel dělat nějakého kopáče? Hádám, že to moje odmítnutí by pro něj znamenalo bod, že mě donutil odmítnout (((((( Nebráním se pracovat s lopatou, ale to by mohli snad dělat jiní, ty co evidentně pracovat nechtějí nebo nemaj vzdělání ... Jak bych se měl tvářit na lidi, po otázce: co děláš? Kopu 12 vodovod... Dost bych se styděl a prakticky bych zahodil studia od 12 let studia a už od základce jsem mohl chodit za školu, vykuřovat a dělat kantorům naschvály. To jsem ale nedělal a než se vrátit do kategorie nepřizpůsobivých ... to snad začnu chytře krást (myšleno ironicky)
b/ nepochopil jsem Vaše podání s registrací. Samozřejmě, že bych rád, zda by bylo možné, aby mi ÚP, res. stát, pokud možno platil ZP a SocP. Když dostanu podporu v nezaměstnanosti, bude to také fakn, ale nic n´jiného nečekám. Sám si hledám práci a oni mi najdou "jen" něco, bez mé kvalifikace ...
Může Vám být nabídnuté pracovní místo o dva stupně nižší než je Vaše vzdělání, pokud odmítnete, jste vyřazen z evidence na tři měsíce. Po tu dobu si platíte zdr. poj. sám. Po třech měsících se můžete zaregistrovat na ÚP znovu. PT /stařenka/
To znamená, že vysokoškolák může dělat práci jako po základce . Hmm to je super, tak proč je všude plno těch, co do ÚP chdí a stejně na práci kašlou... a nějak se z toho vykroutí a mají co chtěli ... prachy.
Naproti tomu stojí člověk, co chce dělat a kvůli úředníkovi, který mu řekne jdi kopat jinak nedostaneš nic ... v podstatě můj úředník a jeho dobré či spatné vyspání bude zárukou dobré či špatné práce?
Tak zlé to v ČR přece být nemůže ...
Otázka: Jde se jen evidovat kvůli ZP a SP? Práci si najdu jistě lepší já ne na ÚP nějaký úředník, který bude mít z večera nějaký komplex
S VŠ vzděláním a 25 roky praxe jsem strávila rok na ÚP. Místo jsem si hledala docela intenzivně, takže referentka na ÚP neviděla důvod mě někam posílat - jediné, co mi za celý rok ÚP nabídl, bylo provádění kontinuálních inventur v Albertu... Na VŠ místo (manažer) jsem nesplňovala požadavky (2 světové jazyky, praxe s vedením lidí atd.) a na SŠ místa mě nechtěli, protože mám VŠ a buď bych je "vykousala", nebo bych utekla na lepší...
Neprožívejte to tak. Najděte si co nejdřív místo sám, a pokud projevíte snahu (na každé schůzce budete mít přehled míst, na která jste se zašel zeptat, výběrových řízení, na která jste se přihlásil atd.), nebude úřednice prudit a posílat Vás kopat kanály.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.