Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obědy , stravování v práci

Od: frant* odpovědí: 18 změna:
Je někde v zákoníku napsané , že zaměstnavatel musí zajistit a přispět na teplé jídlo během směny? Nebo je tam stále napsáno ,že musí pouze umožnit zaměstnanci se najíst? A je na zaměstnanci , jak si jídlo zajistí?! A když není možnost si jídlo z domova ohřát , dá se jako jídlo brát chleba , který si chlapi na stavbě sní na hromadě cihel? Fakt nás může nechat dělat 12- 16 hodin denně sice se dvěma přestávkami , ale jenom na tom , co si donesené z domova?! Já bych stejně zatím nikam nechodil , jsem poprvé v práci a jsem rád , když si můžu na tu půlhodinu sednout !

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Rádce Peter nemá pravdu. Inžinýrka *palec*.. Právní úprava v zákoníku práce neukládá zaměstnavateli povinnost zajistit zaměstnancům stravu. Zaměstnavatel je dle zákoníku práce (§ 236 odst. 1) povinen umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování. Umožnit zaměstnancům stravování neznamená, že zaměstnavatel musí stravu zajistit. Umožnění stravování je možnost vzdálit se z pracoviště v době pracovní přestávky a najíst se v dosahu nějakého stravovacího zařízení, nebo vytvořit svačinové koutky, nějaký prostor, kde si zaměstnanec může sníst své jídlo. Zákoník práce nepřiznává zaměstnanci žádný zákonný nárok na poskytnutí stravy ze strany zaměstnavatele ani na příspěvek na stravování. Zaměstnavatel ale může svým zaměstnancům stravování poskytovat na základě svého rozhodnutí. A může na stravování svým zaměstnancům i finančně přispívat. Pokud se zaměstnavatel rozhodne na stravování zaměstnanců finančně přispívat, musí to upravit v kolektivní smlouvě (pokud u zaměstnavatele působí odborový orgán) nebo ve vnitřním předpise.

tabletka*
hodnocení

3x

To, co říká "peter" platí na Slovensku už dlouho, v Čechách nikoliv, tam je vhodné brát v úvahu info od nicku "inženýrka". A na to, že jste poprvé v práci (a zatím tedy maximálně 6 hodin , tak už pěkně remcáte.

frant*
hodnocení

Tím , že jsem poprvé v práci , jsem myslel ,to že jsem v červenci ukončil obor zedník a teď od září je to moje první práce .

Frant-lepší stavební firma Vám dá cca 60kč/směna,tzv cesťák.,Pak jsou takové, které nezabezpečí ani boudu na stavbě a převlékáte se (pokud je nutno se převlékat-u předminulé jsem se převlékal ve skř. přívěsu za OA, který byl původně na převoz 2 záv.motocyklů-jezdil jsem busem, než jsem dostal služ.auto) , jak to jde a jídlo? co je mi do toho at to dělají jak chtějí!

hodnocení

1x

Cisto len pre zaujimavost, ako to je v SR :

Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti; túto povinnosť má aj zamestnávateľ alebo agentúra dočasného zamestnávania voči dočasne pridelenému zamestnancovi.
(2) Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie podľa odseku 1 najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby.

hodnocení

0x

Musite dostat jedlo, bud donaska alebo vam umozni ist do restauracie / kantiny. Vratane minimalnej sumy, ktoru vam da ako listok alebo zaplati donaske a zvysok si doplatite.

dobrá sranda, tazatel Vám to uvěří.

Inspekcia prace nema pre taky humor pochopenie, prestavka na jedlo po istom pocte hodin sa prisne kontroluje, u nas (kancelaria) bola pokuta za zle vypisanu dochadzku (elektronicky v pocitaci), musime si po novom pisat 8 - 12 a 12:30 - 16:30, nie 8 - 16 bez pauzy.

@peter zákoník práce mluví jasně:

STRAVOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ

§ 236

(1) Zaměstnavatel je povinen umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování; tuto povinnost nemá vůči zaměstnancům vyslaným na pracovní cestu.

(2) Bylo-li to dohodnuto v kolektivní smlouvě nebo stanoveno ve vnitřním předpisu, poskytuje se zaměstnancům stravování; zároveň mohou být dohodnuty nebo stanoveny další podmínky pro vznik práva na toto stravování a výše finančního příspěvku zaměstnavatele, jakož i bližší vymezení okruhu zaměstnanců, kterým se stravování poskytuje, organizace stravování, způsob jeho provádění a financování zaměstnavatelem, nejsou-li tyto záležitosti upraveny pro určený okruh zaměstnavatelů zvláštním právním předpisem 75). Tím nejsou dotčeny daňové předpisy.

(3) Bylo-li to dohodnuto v kolektivní smlouvě nebo stanoveno ve vnitřním předpisu, může být cenově zvýhodněné stravování poskytováno

a) bývalým zaměstnancům zaměstnavatele, kteří u něj pracovali do odchodu do starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně,

b) zaměstnancům po dobu čerpání jejich dovolené,

c) zaměstnancům po dobu jejich dočasné pracovní neschopnosti.

Přestávka ano, ale Vy píšete "Musite dostat jedlo"

paní inzinyrka®

zasloužíte si bod.

tabletka*

Petere, vy pokaždé radíte dobře, ale pro Slovensko. To zde na českém webu nemá moc smyslu a matete tím tazatele. Určitě byste skvěle poradil tomu, kdo potřebuje znát tuto problematiku u vás, ale máme zde přeci jen trochu jiné zákony. V některých situacích ne trochu, ale hodně jiné :)

hodnocení

0x

že zaměstnavatel musí zajistit a přispět na teplé jídlo během směny****to žádný zákon nenařizuje
že musí pouze umožnit zaměstnanci se najíst?***Ano, jen umožnit.

ale jenom na tom , co si donesené z domova***Ano, klidně si noste jídlo z domova, jako mnozí.

Fakt nás může nechat dělat 12- 16 hodin denně***určitě tolik hodin denně nikoliv.

Prosím, sdělte mi, jak si to představujete, Vaše přání?

Presne znenie CR zakonnika teraz nemam otvorene, ale SK verzia hovori o povinnosti zabezpecit stravu jednym zo sposobov :

- firemna kantina alebo zmluvna firma, ktora vari (napr v automobilke), vtedy nemusi davat listok, ak plati priamo kantinu

- ak nema kantinu, musi dat ludom listok / kartu, aby sa niekde najedli, ci si za to kupia bagetu alebo idu do restauracie, je ich vec

- napr v oceliarni, na nocnej, ked su zavrete restauracie a donasky nechodia, musia mat aspon moznost ohriat si nieco mrazene

- na stavby bezne chodia dohodnute firmy a donesu pracovnikom teple obedy

U nás nic takového nemáme v zákoně. Aby zajistil zaměstnavatel zaměstnaci jídlo. Co když ho zaměstnanec nechce?

S tym su casto problemy, najma ked firma realizuje povinnost zabezpecit obed tak, ze ma zmluvnu kantinu vo fabrike. Potom ludom nepatri ani listok, lebo moznost obedovat dostali. Vykrutit z toho za vedia len ludia s nejakou lekarom potvrdenou dietou.

Slusna firma samozrejme dava listky / karty a moznost volby. Po poslednej novele je uz mozne poziadat o nezdanovany priplatok k mzde a kupit si jedlo kdekolvek. Nenazrane listkove firmy su z toho pekne nastavane.

tabletka*

peter, to bude sranda, až někdo mocný usoudí, že firma, kde pracujete Vy je nenažraná a zruší vám kšefty :)

amfr
hodnocení

0x

Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut. Mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Zákoník práce počítá s tím, že některé práce nemohou být přerušeny.

Přestávku na stravování a oddech máte v zákoníku práce. Stravování - způsob - má vymyšlené zaměstnavatel, nebo také ne, není povinen. Můj zaměstnavatel najmul firmu SODEXHO, na výběr byla 4 jídla (1 bez masa), polévka a moučník či salát a nápoj v ceně. A něco přispíval. Výběr jídla se razítkoval předem. Když nebyli zaměstnanci s jídlem spokojeni, měnila se firma. Ale: AV ČR = státní podnik, žádný soukromič. Nic jiného nebrat, jíst se musí pořádně, v jídelně (nebo blízké osvěžovně). Jiný zam. dával stravenky jako příspěvek na oběd. A hloupě koukal na ty, co sechodili stravovat denně - pečlivě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]