Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nebýt hloupá

Od: shelly odpovědí: 15 změna:
Ahoj. Mám asi divny ale pro me moc důležitý dotaz. Několik lidi mi v životě řeklo ze jsem hloupá. Ze jsem blba atak. asi si to uvedomuju taky ale strašně me to štve a chci to změnit. Proste blbě přemýšlím, nedomyslim spoustu věci, uvedomim si to až dýl ale to už je obvykle dost pozdě. Nevím co mám dělat, mám z toho úplný stresy, citim se blbe. Protože už jsem k vůli svy hlouposti ztratila spoustu lidi. Tak se chci zeptat jak to změnit nebo jestli s tím jde něco udělat. Dekuju všem za nějakou pomoc.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Kdo vlastně vás takto hodnotí? Jestli je to třeba kamarádka, tak to opravdová kamarádka není, protože jinak by vám upřímně řekla, co děláte špatně. Nikdo z těch lidí vám nikdy neřekl, co jste udělala špatně? My to vědět nemůžeme, takže těžko poradíme. Jestli jste ztratila svého chlapce, tak snad řekl, proč se s vámi rozchází. Většina lidí udělá v životě spoustu hloupostí, takže se poučtě ze svých chyb a příště je nedělejte.

hodnocení

6x

Jak se rika, komu neni shury dano, v apatyce nekoupi.

Holt mas trochu delsi vedeni. S tim nic nenadelas.

jalovec
hodnocení

4x
Ahoj, ne vše co ti někdo tvrdí musí být hned pravda.
A vždy cesta je a to sebe vzděláváním. Určitě se záměr na to co tě zajímá a baví nebo to čím se živil to záleží na tobě.

makk
hodnocení

4x

Skutečně hloupý člověk si hloupost nepřipouští, takže to asi nebude tak hrozné, ale abych odpověděl na dotaz: Člověk se hloupý narodí a hloupým zůstane, v podstatě s tím nejde nic dělat. Jejjednodušší řešení je řídit se příslovím: "Hloupý když mlčí, podobá se chytrému", tedy mluvit raději méně. Dále je možné se vzdělávat, spousta lidí se ztrapňuje, když používají cizí slova a přitom neznají jejich význam a navíc je často komolí. V době internetu není problém si význam slova najít a vyslovovat a používat ho správně.

liska5
hodnocení

3x

Sleduj sama sebe, jak jednáš. Jestli se vlastně sama nějak neshazuješ. Jestli neříkáš už předem a nevyžádaně: já tomu nerozumím, já bych na to nepřišla, v tom si nejsem jistá, já to zase popletla, to mi nesvěřujte, já to zase pokazím, a tak se sama nevmanévrováváš do pozice nechápavé.

K tomu když ještě přidáš potřebný výraz s pokrčením ramen: jakože sorry, ale tohle já nechápu, tak se hned zařadíš mezi přihlouplé. Pak by bylo na místě kontrolovat své jednání, vystupovat sebejistěji a rozhodněji. To ale nepůjde hned, ale postupně. A sebevědomí vypěstuješ na opakovaných malých úspěších.

Nebo možná rychle spěcháš s odpovědí, nepromyslíš si to a sekneš se. Pak taky zbrzdit, zvážit a přemýšlet, proč tak jednám.

Jestli máš dobrou kamarádku, tak chtěj od ní vědět, jak působíš.

liska5

Případně je vedle Tebe někdo, kdo rád vyniká, tak využije tvé nejistoty a trochu Tě potopí, třeba tím, že o Tobě prohlásí, že jsi hloupá, jen aby sám/sama vynikl nebo vynikla.

Možná ses narodila do rodiny, kde se děti moc nechválí a třeba i maminka, jako vzor, působila nejistě. Jsou i rodiny, kde jedno děcko bývá za hlupáčka a těžko se z té role dostává, když ho tak označuje odmalička přímo rodič. To pak je nejspíš na psychologa.

hodnocení

2x

Domnívám se, že na laické poradně nedostanete tu správnou odpověď. Asi to chce psychologa.

Páč jako laik Vám sdělím, mlčeti zlato. Nežli něco vypustíte, více přemýšlet, co se může stát. Taky je důležitý důvod, proč to sdělují, co je k tomu přimělo.

Pokud budete tvrdit, že země je placatá, tak to asi bude hloupostí. Začněte zkoumat, při jaké souvislosti Vám to sdělí.

jan*
hodnocení

2x

Ve filmu o básnících na tuhle otázku říká pan Somr:

Chytrý člověk to nepozná a blbci je to jedno.

Tobě to není jedno, takže to nebude tak zlé.

hodnocení

2x

Ahoj. Já se domnívám, že když se budete více snažit kontrolovat, bude to ještě horší. A budete v ještě větším stresu. Každý jsme holt nějaký a lidé by nás měli brát takové jací jsme. Zaměřte se na to s jakými lidmi se stýkáte, ne každý to s Vámi musí myslet dobře a Vám to sráží zbytečně pak sebevědomí. Co se různých situací týče, zkuste popřemýšlet nad tím v kterých nejvíce zmatkujete, které nejčastěji nedomýšlíte a jaké následky to pro Vás má. Někdy člověk může své myšlení změnit - můžete si o tom přečíst i nějakou literaturu. Ale charakter nezměníte. Takže když nejde o život, nechtějte být za každou cenu jiná. A spousta lidí zaměňuje hloupost za naivitu. Způsob jakým přemýšlíte nemusí znamenat, že jste hloupá. Snad každý z nás se zachoval někdy zbrkle, neuváženě..Ale proto si ještě o sobě nemyslíme, že jsme hloupí. Ono záleží i na tom kolik je Vám let. Předpokládám, že jste hodně mladá. Životní zkušenosti Vás také vyučí a naučí jak a s kým jednat. Ale když sama o sobě budete tvrdit, že jste hloupá a budete si to o sobě i myslet, pak si to o Vás bude myslet i okolí..

dd
hodnocení

1x

Ještě asi nemáš mnoho zkušeností, ale nesprávné rozhodnutí dělá dost lidí, prostě se špatně rozhodnou, ale ještě to nemusí být jejich blbost nebo hloupost. Možná, že ti, kteří tě kritizují dělají to samé. Nevěř jim, že oni mají vše OK. Možná, že jsi i hodně hodná a svět vidíš hezký, růžový a to ti brání být v přemýšlení taková ta tvrdší. Někdy se stane, že člověk věc nedomyslí do úplných detailů, někdy je to i těžké a pak ho to naštve. Věkem a chybami se ale budeš zlepšovat

nbcdd
hodnocení

1x
Ahoj, to se stává všem! Že něco nedomyslí, placnou nějakou hloupost apod. Jen většině lidí to nikdy nedojde. Neberte si to tak osobně, daná osoba vám to taky mohla říct jen aby vás urazila.
Každopádně můžeš zkusit třeba odpovídat neutrálně a v klidu si pak promyslet, co si o věci myslíš a potom se k tomu tématu můžeš vrátit.

cikitsaka
hodnocení

0x

Hloupost: nedostatek inteligence.

Inteligence má vícero definicí (IQ, EQ, možná i další). V podstatě schopnost efektivně (nejen rychle) zpracovávat informace v souvislostech a být schopen vyvozovat následky. To je mnohem víc než informace pouze hromadit . S jejich hromaděním jsme se všichni setkali v našem školství (ve stylu Marie Terezie). Stačí se podívat na politiky, aby bylo jasné, že vzdělání a inteligence spolu nesouvisí. Proč? Pokud je člověk ovlivněn určitým předsudkem, ze stejných informací vyvodí tomu odpovídající závěr, odlišný od závěru jiného člověka s jiným předsudkem. Souhrn postojů a předsudků můžeme nazvat světonázorem. Proto se totalitní systémy snaží ovlivňovat svým jediným správným světonázorem již malé děti, které nemají rozvinutou inteligenci. Je to jako virus kontra imunita.

Z pohledu indické filozofie védánty je podstatou inteligence (buddhi) schopnost rozlišování (vivéka). Prvním krokem v tomto procesu je rozlišování dočasného od trvalého, a tedy méně důležitého od více důležitého. Kdo to dokáže, žije kvalitním životem a nedá se s ním manipulovat. Proto se to ve škole nenaučíte.

A co se s tím dá dělat? Držet se ve společnosti inteligentních lidí, naslouchat jim a klást otázky. Každý má ale své limity.

hodnocení

0x

Máme demokracii a každý si může říci a napsat co chce.

Já si zas myslím, že jste upřímná, nekompromisně upřímná.

Někdo to může vidět jako hloupost ... a je to opravdu hloupost?

No vidítě a jsme vepři nebo ve při? :)

Většina situací má několik úhlů pohledu

lammercz
hodnocení

0x

Tak někdo musí bejt ,,blbej,, aby my ostatní jsme mohli být za ty chytrý co poradí, že?

gordon
hodnocení

0x

IQ nejde zvysit, jde jen snižit. Co muzes tak akorat zdrave jist at ma mozek co nejvic zivin, ktere potrebuje at ho nemas "v mlze".

doplněno 06.10.21 16:19:

se stim smir, ze ti proste spoustu veci bude unikat, trvat daleko déle a nekteré věci ti budou uplne nepristupné

No, co se treba tyce morálky tak tam muzes byt i na vyssi urovni nez chytri lide. Jsou lidi s vysokym IQ, kteri jsou brutální a lide skoro dementni, kteri jsou laskaví. Takze se muze stat, ze clovek s vysokym IQ, který ten dar vyuzije ke "spatnym" cilum takze spíše škodí nežli clověk laskavý a hloupý. Vysoká inteligence je dar a nástroj/odpovědnost a jako vsechny nastroje jde zneužít ke způsobeni vetšího utrpení na Zemi nez je nutné z pouhé existence bytí.

Mít vysoké IQ znamená mít i větší zodpovědnost protože člověk "ví" a nemuzese se pak vymlouvat, ze nekonal protože neco nevěděl. On věděl, viděl a přesto nekonal. Nekteří lidi s velmi vysokým IQ to berou jako prokletí, protože ostatní lidé jsou pro ně pomalí a oni vedí/vidí uz nekolik kroků dopředu a tak nemuzou najit "sobě rovného" Jelikoz celá lidská společnost je organizována pri lidi s IQ kolem průměru 95.

Treba ti muze pomoct trenovat soustředění nebo "situační povědomí"

doplněno 06.10.21 16:22:

Jo, jde zvysit ale ne pro tebe...pouze pro tvé děti kdyz je budes mit s chytrym clovekem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]