Dobrý den, na důchodovém spoření jsem nasetril nějaké peníze, z toho je třeba 20tisic jako prispevek od státu. Nyní bych peníze potřeboval vybrat, ale nedosáhl jsem ještě důchodového věku. Když vyberu půlku všechny peníze, zůstane mi tam aspoň ten prispevek od státu, nebo ten se anuluje?
Jestli je vám minimálně 60 let a doba spoření byla alespoň 60 měsíců tak ano, můžete ukončit včetně státní podpory. Nelze ale jen část, ukončí se celá smlouva. Jestli ne, tak dostanete pouze tzv.odbytné bez státních příspěvků. Pouze půlka lze vybrat pouze u tzv. vysluhove penze u starších smluv, ale tam byla podmínka trvání smlouvy alespoň 180 měsíců, to se vás asi nebude týkat jestli už máte "novější" doplňkové penzijní spoření.
Zkuste směrovat dotaz na společnost, kde penzijko máte. Tam budou vědět co a jak máte ve smlouvě sjednáno a dokonce kolik je vám let. Důchodový věk s tím nemá nic společného.
Důchodové připojištění je systém spoření,kdy bance vkládám peněžní prostředky,které podle smlouvy po určité době mohu vybrat.Stát tyto prostředky zhodnotí příspěvkem podle doby úložek.
Každá banka může mít trochu jiné podmínky.
evzen
Není pravda, co se týče státních příspěvků tak je to dané zákonem a podmínky jsou všude stejné. Výše státního příspěvku je dle výše příspěvku účastníka a ne dle doby. Zrušit smlouvu včetně státních příspěvků lze všude až po 60 měsících trvání smlouvy a dosažení 60 let věku. Doplňkové penzijní spoření nebo starší penzijní připojištění neposkytuje banka, ale penzijní společnost, banka může být pouze prodejce.
Záleží jak máte postavenou smlouvu. Já jsem vybral peníze když mě bylo 55let a hned jsem založil spoření nové, které jsem pak vybral po odchodu do důchodu.
Nic nebylo s prodělkem. Bylo to sjednáno tak, že jsem to mohl v pětapadesáti vybrat. Při sjednávání jsem si určil kdy to vyberu. Dnes už to myslím nejde, je potřeba počkat až do odchodu do důchodu.
evzen
Máte to nějaké popletené, opravdu nezáleží na tom "jak máte postavenou smlouvu". To je dané zákonem. Ve smlouvě že žádný konkrétní věk ukončení nesjednává. Jediná možnost kdy bylo možné ukončit smlouvu včetně státních přispevku dříve než v 60 letech bylo úplně u nejstarších smluv, kdy už to šlo v 50.letech. Potom se hranice posunula na 60. let, 55 let nebylo nikdy...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.