Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Falešné vytváření situaci v hlave

Od: vojtaaa odpovědí: 27 změna:
Zdravím, moje přítelkyně mívá neustale nějaké psychické bloky anebo premysli nad vecma až moc do hloubky a utváří si v hlavě své scénáře, jak něco fakticky je a musí být a pak má z toho psycho stavy. Snazim se ji v tomhle vyslýchat a říkat ji realitu, ze přemýšlí vážně nad blbostma, atd.. Je to vážně začarovaný kruh, kdy pokaždé je v tom zas. Škola, peníze, práce, její vzhled, od jejího vzhledu se odvíjí můj vztah k ni (boji se, ze se mi nelíbí), apod.. Mám ji rad, líbí se mi a všechno funguje suprove, ale tyhle její stavy mi dávají zabrat. Když mi o nic nechce říkat, poznám to na ni. Když mi je řekne, tak si je vyslechnu, ale už nevím, co ji na to říct nebo poradit. Jednou jsem se zmínil o psychologovi, ze by nebylo špatne si tam zajít a pokecat s nim, jak se těmto verzím, fikcim ve své hlavě vyvarovat, ale totálně jsem to schytal, ze tohle na psychologa není a ze se s tím musí poprat sama... Já fakt nevím co dělat.. Dík za jakékoliv rady nebo připomínky. Mějte se fajn.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím. Ono záleží na tom kolik je jí let. Pokud je v pubertě, nedělala bych si s tím starosti a doufala, že jí to přejde. Pokud je již dospělá, ten psycholog je dobrý nápad. Ale Vaše přítelkyně sama musí stát o pomoc odborníka. Dokud bude sama sebe i své okolí přesvědčovat o tom, že psychické problémy nemá a nepřipustí si, že je to naopak, pak se problémů nezbaví. Sama se s tím pere a evidentně se to nelepší. Takže by měla o tom odborníkovi uvažovat. Dřív, než to zničí váš vztah a než jí toto bude ničit třeba i vztahy další.

vojtaaa
hodnocení

Takže jste mě utvrdil/a v moje očekávání v reakce.. :) Díky.

hodnocení

1x
Taky přemýšlím nad mnoha věcmi moc do hloubky. A dá se říct, že k takové ženě patří jen určitý typ partnera. Zároveň myslím, že to vztah poškozovat nemusí. Myslím že přemýšlení do hloubky vzniká často v dětství. Moje máma měla často špatné nálady. Když jsem se zeptala, čím jsem ji rozzlobila, (abych se příště vyhnula konfliktu), řekla, že to musím nejlépe vědět já sama. A tak jsem pořád přemýšlela a přemýšlela, hledala a zkoumala, jak různě si mohla vyložit moje slova a věty. Nic konfliktního jsem nenacházela. Časté konflikty s mámou mne vedly k pocitu, že nějak nic nedělám dobře a jsem nějak nepovedená dcera. Tyhle komplexy nijak moc neškodí, dokud je s tím člověk smířený a nevadí mu to. Problém je, když se člověk porovnává s druhými a k tomu si přidá velké cíle, které na sebe má. Já jsem se "zamilovala" do odlišnosti. Každý člověk je jiný a i já jsem jiná a proto srovnávat se s druhými nějak nejde. Lepší nebo horší pro mne nemá hodnotu. Takže je důležité snížit svoje cíle.
Mít na sebe vysoké nároky nás ale učí a nutí naše společnost. Třeba reklamy, které vysvětlují, že vyšší hodnotu a důležitější je jen to, co je lepší, krásnější..
Takže já bych partnerce občas vysvětlila, co je sugesce a jakou má sílu. Když někdo někomu o sobě bude opakovat, jak moc je ošklivý, tak tu myšlenku za čas ten druhý přijme. Taky bych opakovala, že kdybych hledala dokonalou krásu, najdu si nějakou modelku, ale jsou mnohem cennější vlastnosti, a ty zase ony třeba nemají. A stejně tak neuznávám střídání partnerek, protože znám tu pohádku Jak dědeček měnil, až vyměnil. (Snad bude někde na netu. Získal jehlu, kterou cestou stejně ztratil).
U hororových scénářů je potřeba se nenechat ovládat strachem.
On partner může působit silněji, než psycholog. Na spoustu věcí si člověk stejně musí přijít sám. Něco druhý člověk nedokáže tak vysvětlit, ani když je psycholog.
vojtaaa
hodnocení

Ona je vesmes to samé, co vy. Snazim se ji říkat jen dobře věci, které by ji mohly pomoct, ale někdy mi to cele připadá úplně k ničemu. Možná ta má pomoc, je ji k ničemu, co já vím. Přestanu to řešit a buď to přejdu a nebudu si toho všímat nebo časem bouchnu a bude konec. Život je kratkej, abych řešil problémy někoho, kdo nestojí snad ani o pomoc, js fakt nevím. Přitom ji miluju a líbí se mi se vsim, co má.

kami123
hodnocení

0x

Zřejmě víceméně slabší duševní porucha - psychyatr.

Kdysi jsem četl na toto téma zevrubně nějakou studii a udivilo mne , že na zlepšení takovýchto stavů mají celkem pozitviní účinky látky, které jsou veřejností považovány za halucinogení. (tráva, houbičky...) Někdy zřídka to zas ale mohou být spouštěče.

.

Nejsi jen přecitlivělý na ženské nelogické smýšlení?

Lidé kolem vás jsou jinak duševně v pořádku?

kami123

(odpověď na otázku, která byla skryta moderátorem)

To byla jen kontrolní otázka.

Před covidem se chodilo na takové problémy "stěžovat" do hospody a tam často člověk zjistil, že to co člověk vidí jako problém, je v podstatě běžná věc.

vojtaaa
hodnocení

Tak jelikož jsem sportovec, tak do hospody a na diskotéky nechodím. S kamosema se nebavíme o věcech, co nás osobne nezajimaj, jen prohodim něco ve smyslu, ze moje mlada má zas schyzy... Ale mě osobne to dost sere, protože ona je vyloženě znechucena sama sebou a mne to pak kazi jindy hezky chvíle s ni. Ten život fakt stojí za prd :DD
kami123

Dokážeš si představit, že by si s ní mohl mít někdy rodinu?

vojtaaa
hodnocení

Je ji za chvíli 20, takže ještě čekám, co z ni vyleze a jak to půjde dal. Zatím asi spis ne, ikdyz bych fakt rad.
kami123

Podle mne je nejvíce rozhodujícím faktorem to, jak moc je její "porucha" škodlivá, to ti tu nikdo objektivněji na základě pár vět neřekne.

Říká se, že láska je slepá, ty mi moc zaslepený k jejímu problému nepřipadneš. Spíš mám ale dojem, že jde o momentální stav, kdy tě asi něco víc rozhodilo.

Pokud nejde její chování z tvé strany tolerovat, tak to budoucnost asi mít nebude. Měnit druhého podle sebe taky nemá smysl.

vojtaaa
hodnocení

Clovece, pravdu mas. Ani nevím, co jsem vlastně čekal za odpovědi, ze? Uvidím, jak se situace vyvrbi a podle toho budu jednat. Když tyhle její stavy jsou pomalu kazdej víkend už po dobu několika měsíců, tak to na kohokoliv silnějšího dolehne a chce to řešit :) Protože i “blby” depky jsou pro toho druhého fakt nepříjemný, kor ve vztahu.
liska5

A co otěch víkendech je jinak, než ve všední dny, že má ty stavy jen víkendové? Nežárlí na někoho, s kým jsi o víkendech třeba kvůli sportu.

Spíše se vídají déle hlavně o víkendech.
vojtaaa
hodnocení

Vídám se s ni 1-3x přes týden, přesně jak píše Kami, víkendy jsou zrovna dny, kdy mužem většinou oba a travime spolu víc času. Nízké sebevědomí má, o tom jsem se s ni už taky bavil, ale ty schyzy jsou fakt na obtíž, ale vzdát se ji nechci.

hodnocení

0x

Ono se jednoho hezkýho dne může stát, že to co si vybájila v hlavě bude brát jako fakt.

Toto jsem bohužel zažila v rodině. Dotyčná osoba mluvila o situacích který se nikdy nestaly, obviňovala své okolí atd atd...

Radím zavčas psychologa nebo psychiatra.

vojtaaa
hodnocení

Ale pozor! Ona už má v hlavě scénáře, jak mi píšou ostatní holky, dále, ze já si myslím, ze mám na lepší, než je ona, apod. Se skolou je to na podobný bázi. Přitom si to utváří jen ona ve svoji hlavě. Nemá k tomu jedinej podlozenej důvod si to myslet. Soc. Sítě nemám, chodím jen s kamosema občas ven, dělám mma, kde ženy nejsou, nebavím se zkratka s jinými ženami. Trochu mě ty stavy děsí..
kami123

"Ale pozor! Ona už má v hlavě scénáře, jak mi píšou ostatní holky, dále, ze já si myslím, ze mám na lepší, než je ona, apod. Se skolou je to na podobný bázi. Přitom si to utváří jen ona ve svoji hlavě. Nemá k tomu jedinej podlozenej důvod si to myslet. Soc. Sítě nemám, chodím jen s kamosema občas ven, dělám mma, kde ženy nejsou, nebavím se zkratka s jinými ženami. Trochu mě ty stavy děsí.. "

Přece tě nespamují? Pozor na jejich pravdomluvnost. I svoji :)

vojtaaa
hodnocení

Nerozumím s tou pravdomluvnosti, já píšu fakta. Nespamuji a ani jiné nepíšou, pac soc. sítě nemám a vyhýbám se jim, co to jde.
kami123

"jak mi píšou ostatní holky, ... nebavím se zkratka s jinými ženami"

Nevidíš v tom trochu rozpor?

Stávají se i případy, že holka, co chce někoho ulovit, všemožně pomlouvá jeho přítelkyni.

vojtaaa
hodnocení

Stačí si to důkladně přečíst... “Ona má v hlavě myšlenku, ze mi píšou ostatní ženský”, ne ze to dělám.
kami123

Teď jsem to pochopil, to souvětí mělo pro mne jiný význam. *smich**smich*

Já to chápal, že info první věty máš od holek... (menší ignorace slovíčka "už" a kontextu z mé strany )

už mlčím..*ticho*

vojtaaa
hodnocení

V pohodě, stane se :D
liska5

Ty problémy jsou nejspíš z jejího nízkého sebevědomí.

liska5

Nejsi ty na ni moc měkkej, že pořád ji chceš chápat a ona nedělá nic, než fňuká? Na některou takovou platí bouchnout do stolu a: Tak dost! Chci být s Tebou, mám Tě rád, ale jestli budeš pořád tak podezíravá, tak konec! To se nedá vydržet a donekonečna poslouchat! Mne to podezírání uráží! A když si s tím nevíš rady, objednej se psychologovi. A najdi si nějaký koníček, nějakou zájmovou činnost, sport ap., abys myslela i na jiné věci.

vojtaaa
hodnocení

Jsem ten typ člověka, kterej se z nikoho neposere, stojím si za svým, apod, ale nedokážu být takovej vůči ostatním, ikdyz je to potřeba. Ale jednou mi ty nervy asi rupnou a řeknu ji to vše, jak to cítím.. Mas pravdu, chce to udělat asi něco ve stylu, jak píšeš :) Díky.
Komunikace není o tom čekat na to, až rupnou nervy. Ten tlak nemá vznikat. Snažit se být v psychickém klidu. Co neumím říct, můžu říct i s hloupým žertíkem. "Počkej, jak tě tak poslouchám, když myslíš na ty ženské, které mne chtějí svést, nemyslíš na ty ženské nějak moc často? Pořád o nich mluvíš, neměl bych žárlit spíše já? Začíná mi to být nějaké podezřelé."
Zkusit, jestli by se nedalo nějak změnit téma nebo trochu odlehčit nepříjemná témata, učit se spolu mluvit různě.

kt
hodnocení

0x

Někde jste psal, že jednou už prásknete do stolu a všechno jí řeknete. Vám se tedy uleví, to určitě, to je jasné. Ale u ní je tento stav, jak popisujete, už nemoc. Ona sama si to neuvědomuje, takže ona nic se sebou dělat nebude ani nemůže. Takovému člověku můžete něco vyvracet horem dolem, stejně si ale povede svou tézi. Někdo by jí měl pomoct, rodiče nebo tak a dojít s ní někam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]