Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Refinancování hypotéky s manželkou na mateřské

Od: xyvb odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

mám takový dotaz. Blíží se nám konec fixace a zajímalo by mě, co nás čeká. Celých 5 let splácíme bez problémů, finanční problémy nemáme, já pracuji a manželka je na mateřské (době čerpání jsme byli pouze sami dva) a ani problém nevydím v budoucích vyšších úrocích. Pokud zůstaneme u té samé banky, tak banka opět posuzuje naši bonitu? Díky tomu že je manželka tak máme logicky nižší příjmy, co to pro nás může znamenat? Budeme mít ještě vyšší úrok než kdybychom oba pracovali nebo jak to chodí? Refinancovat budu poprvé a samozřejmě se asi neobejdu bez poradce. Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vaši bonitu bude zkoumat pouze nová banka, pokud byste šli někam jinam. Zůstanete-li u stávající, jedete plynule dál. Na tohle poradce nepotřebujete.

doplněno 30.09.21 22:25:

Jeden nápad. Nevím sice kdy máte refinancování, ale s některými bankami se dá dohodnout i rok dopředu. Takže podepíšete refinancování s bankou za teď platné úroky, které půjdou v brzké době hodně nahoru. Může to ušetřit pár desítek tisíc.

xyvb
hodnocení

Aha tak to jsem nevěděl. Takže banka mi akorát po konci fixaci oznámí výšku nového úroku a splátky, dohodneme si další fixaci a jedeme dál?

jirkazxc
Banka Vám před koncem fixace musí oznámit novou výšku úroků. Pokud budete ale čekat na banku, tak Vám napaří vysoký úrok, protože bude vědět, že už nestihnete refinancovat.
xyvb
hodnocení

Takže cca půl roku před koncem fixace se mám bance "nahlásit" a pokusit se něco vyjednat?

iks

Muzete rok dopredu. Resil bych to okamzite CNB zvedla zakladni sazbu takze to pujde rychle do kopru..

xyvb
hodnocení

Do konce fixace mám bohužel ještě delší dobu než je rok. S tím, že bohužel budu platit mnohem více je mi jasné a jsem na to připravený...jde mě hlavně o následující postup až nastane ta správná doba, abych pak neplatil ještě více, nebop se nedostal do nějaké pasti.

hodnocení

0x

Smlouva je dohoda dvou a více stran. Pokud banka bude akceptovat prodloužení fixace - domluvíte se, není třeba čekat na konec období. Rok nebo roky dva před ukončením fixace... to je úplně jedno, pokud souhlasí obě strany.

Mne kontaktovala banka sama cca. 1,5 roku před koncem fixace a sama rovnou nabídla nižší sazby. Jasně, jinde bych možná dostal o promile menší, ale řešit zástavní právo, možná nové ocenění nemovitosti, jiná pojistka,... další a další podmínky- nebyl důvod jít jinam, když to takto bylo jednak výhodné a druhak bez nutného běhání.

Klidně se zeptejte aktuální bankéřky, jestli má možnost refix provést už dnes, případně stávající dohodu prodloužit za určitých podmínek...

xyvb
hodnocení

Je pravda, že když na to tak pořádně koukám, tak do konce fixace mám ještě necelé dva roky, ale je za optání v bance nic nedám. Ale myslím, že banka nikam pospíchat nebude, když mě za rok může nabídnout klidně o 1,5-2% vyšší úrok (dle toho kam to vyletí)...

vrabec v hrsti - holub na střeše- raději si nechají za 2% klienta, co platí... než by ho ztratili přechodem k jiné bance.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]